Plastik kapaklar 1400 tekerlekli sandalyeye dönüştü

Plastik kapaklar 1400 tekerlekli sandalyeye dönüştü -Ege Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesinin plastik kapakların engellilere tekerlekli sandalye olarak geri dönüşmesi amacıyla başlattığı proje, dünyanın 48 ülkesine yayıldı -İki yıl


İZMİR (A.A) - Ege Üniversitesi (EÜ) Diş Hekimliği Fakültesinin plastik kapakların engellilere tekerlekli sandalye olarak geri dönüşmesi amacıyla başlattığı projede toplanan 300 milyon kapak, 1400 engelliye tekerlekli sandalye olarak geri döndü.
     EÜ Diş Hekimliği Fakültesi Dekan Yardımcısı ve Proje Koordinatörü Prof. Dr. Nurselen Toygar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, iki yıl önce tedavi için fakültelerine sırtında çocuğuyla gelen bir annenin maddi durumu iyi olmadığı için çocuğuna tekerlekli sandalye alamadığını söylemesi üzerine kamuoyunda mavi kapak olarak bilinen Tane Tane Kapakları Toplayalım Adım Adım Engelleri Aşalım Projesinin başladığını anlattı.
     Fakülte öğrencilerinin hazırladığı ve kendilerinin de destekleriyle başlayan projeyle toplanan plastik kapakların geri dönüşüm fabrikasına gönderildiğini, 250 kilo kapak karşılığında kendilerine 1 tekerlekli sandalye verildiğini anlatan Toygar, şöyle konuştu:
     Proje kısa süre önce Türkiyeye daha sonra ise dünyaya yayıldı. Şu anda dünyanın 48 ülkesinden fakültemize gemiyle, uçakla, kargoyla kapak gönderiliyor. Proje sayesinde hem doğa atıklardan kurtuldu hem de engelliler tekerlekli sandalyeye kavuştu. Bir kapak şemsiyesi altında insanlar sevgi ve yardım çatısı altında birleşti. Yardımlaşma ve dayanışma duyguları ortaya çıktı.
     Bu projenin dünyada örneği yok. Bazı ülkeler bizden örnek alarak mavi kapak toplamaya başladı. Afrika gibi yoksul ve yardıma ihtiyacı olan bölgelerden dahi bize kapak gönderiliyor. Şu anda 300 ton karşılığı olan 300 milyon kapak toplandı ve 1400 engelli tekerlekli sandalyeye kavuştu. Engelli derneklerinden aldığımız ihtiyaç listelerine göre bu sandalyeleri dağıttık.
     Böyle bir projenin Arjantinde de yapıldığını ve bir hastanenin ihtiyaçlarının giderilmesi için 80 milyon kapak toplandığını belirten Toygar, Arjantin bu kapak sayısıyla Guinness Rekorlar Kitabına girdi. Biz ise 300 milyon kapak topladık. Bu rakamla Guinness Rekorlar Kitabı Türkiye temsilciliğine başvuruda bulunduk, haber bekliyoruz dedi.
     Prof. Dr. Toygar, projenin Uluslararası Halil İbrahim Buluşmalarının bu yılki iyilik ödülüne de layık görüldüğünü sözlerine ekledi.
    
     Muhabir: Efsun Yılmaz / Ramazan Ercan
     Yayıncı: Şükran Yücel
<< Önceki Haber Plastik kapaklar 1400 tekerlekli sandalyeye dönüştü Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER