Piri Reis Haritası 500 yaşında

Piri Reis Haritası 500 yaşında -İÜ Öğretim Üyesi Düzcü: "Piri Reis Haritasında yer alan gerçeklikler ve gizemler, bilim dünyasında şimdiye kadar olduğu gibi bundan sonra da tartışılmaya devam edecektir" -"Piri Reis haritası, dev


BOLU (A.A) - İstanbul Üniversitesi (İÜ) Açık ve Uzaktan Eğitim Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Görevlisi Dr. Levent Düzcü, Piri Reis Haritasında yer alan gerçeklikler ve gizemler, bilim dünyasında şimdiye kadar olduğu gibi bundan sonra da tartışılmaya devam edeceğini söyledi.
     Düzcü, Piri Reis Haritasının 500. yıl dönümü ve 2013ün Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) tarafından Piri Reis Yılı ilan edilmesi dolayısıyla, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Piri Reisin 1513te Geliboluda hazırladığı haritanın bir çok ilginç yanının olduğunu kaydetti.
     "Piri Reis Haritasında yer alan gerçeklikler ve gizemler, bilim dünyasında şimdiye kadar olduğu gibi bundan sonra da tartışılmaya devam edecektir" ifadesini kullanan Düzcü, bu özellikleri dolayısıyla büyük Türk bilgini, coğrafyacısı ve haritacısı olan Piri Reisin insanlığa çok büyük bir armağan bıraktığını vurguladı.
     Bu haritanın ancak günümüz teknolojisi ile hazırlanabileceğini öne süren Düzcü, "Piri Reis haritası, devrinde ve sonraki zamanlarla karşılaştırıldığında doğru bir şekilde çizilmiştir. Bu da Piri Reisin matematik, coğrafya ve astronomi bilimine sahip olduğunu göstermekte. Bugün bile haritanın keşfedilmeyen yönleri vardır" diye konuştu.
     "Harita uzaydan fotoğrafla çekilmiş bir görüntü vermekte" diyen Düzcü, "Ayrıca günümüz haritaları gibi dünyayı yuvarlak değil, geoid ya da jeoid göstermekle doğru bir çizim olduğu anlaşılmakta. Piri Reis haritasının bir başka yönü fotoğraf çekilmiş hissi uyandırması. Örneğin uzaydan çekilmiş fotoğraflarla Piri Reis haritası arasında oldukça benzerlikler bulunmaktadır" şeklinde konuştu.
    
     -"Haritayı çizerken 20 farklı haritadan yararlandı"
    
     Piri Reisin haritayı 29 günde çizdiğini de aktaran Düzcü, "Bu nedenle haritayı seyahat etme amacıyla çizmediği anlaşılmakta. Piri Reis, haritasında çizdiği yerlerden Afrika ve Amerika ile İber yarımadasını gezmemiştir" ifadesini kullandı.
     Piri Reisin haritasını çizerken 20 farklı haritadan yararlandığı anlatan Düzcü, "Ancak bu haritaların hiç biri Piri Reisin ki kadar bütüncül değildi. Piri Reisten önceki bu haritalarda dünya parça parça ele alınmış ve Amerika ise hemen hemen hiç yok. Yapılan araştırmalarda bu 20 haritanın oldukça hatalar kapsadığı anlaşılmakta. Yani Piri Reis bu haritalardan faydalansa da kendisi daha akademik düşünmüş ve hesaplamalar yapmış olmalı ki kendinden önceki haritaların hatalarını tekrarlamamış" dedi.
    
     Muhabir: Zafer Göder / Emin Gürbüz
     Yayıncı: Atakan Çelik
<< Önceki Haber Piri Reis Haritası 500 yaşında Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER