Parionda yaklaşık 2 bin yıllık Kentauros

Parionda yaklaşık 2 bin yıllık Kentauros heykeli bulundu -Kazı Başkanı Prof. Dr. Başaran: Kaliteli mermerden yapılmış heykelin işçiliği çok iyi


ÇANAKKALE (A.A) - Biga ilçesine bağlı Kemer köyündeki Parion Antik Kenti kazılarında, yaklaşık 2 bin yıl öncesine ait Kentauros heykeli bulundu.
     Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Erzurum Atatürk Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cevat Başaranın kazı başkanlığında yürütülen kazılarda önemli bir kalıntıya rastlanıldı.
     Prof. Dr. Başaran, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İÇDAŞ AŞnin ana sponsorluğundaki çalışmalarda kazı bölgelerinden Roma Tiyatrosunda geçmişi yaklaşık 2 bin yıl öncesine dayanan Kentauros (belden yukarısı insan, alt tarafı at görünümlü yaratık) heykelinin ele geçtiğini bildirdi.
     Parionda kazılar başladığından bu yana tiyatroda ilk kez bir heykelle karşılaştıklarını dile getiren Başaran, Heykel, gövdeye kadar korunmuş. Göz bebeklerinin oyuk olması dolayısıyla gözlerinin renkli ve kıymetli taştan yapıldığını tahmin etmekteyiz dedi.
     Başaran, Roma Tiyatrosunun Pariondaki önemli yapılardan birisi olduğuna işaret ederek, Parion, 8inci yüzyılda kurulmuş bir kent. Troas bölgesinin önemli kentleri arasında yer alıyor. Bu yılki kazılar 6 bölgede sürüyor. Günümüzden yaklaşık 2 bin yıl öncesine giden heykel, kaliteli mermerden yapılmış ve işçiliği çok iyi diye konuştu.
     Tamamı düşünüldüğünde yaklaşık boyu 3 metreyi bulan heykele ait başka parçaların da bulunma ihtimali olduğunu belirten Başaran, heykelin korumaya alındığını,restorasyon sonrası Çanakkale Arkeoloji Müzesinde sergilenmesinin planlandığını kaydetti.
    
     Muhabir: Mehmet Bayer
     Yayıncı: Kamuran Akkuş
<< Önceki Haber Parionda yaklaşık 2 bin yıllık Kentauros Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER