Osmanlıya beşiklik eden ağaç...

Osmanlıya beşiklik eden ağaç... -Babaannesi Hayme Ananın, Osman Gazinin bebekliğinde salıncağını kurduğuna inanılan Mızık Çamı 1988 yılında koruma altına alındı -Kütahya Orman Bölge Müdürü Eryiğit: Ağacın çevresine koruyu


KÜTAHYA (A.A) - Hadi Şengül - Kütahyanın Domaniç ilçesinde, Osmanlı Devletini kuran Osman Gazinin, bebekliğinde salıncağının kurulduğuna inanılan ve Mızık Çamı diye bilinen ağaç, gelecek nesillere emanet edilmesi amacıyla korunuyor.
     Kütahya Orman Bölge Müdürü Kenan Eryiğit, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Domaniçin, Osmanlı Devletinin kuruluşuna tanıklık eden bir bölge olduğunu bildirdi.
     İlçeye bağlı Domur köyü yakınındaki Mızık Çamının binden fazla yaşa sahip olduğunu ve asırlara şahitlik ettiğini belirten Eryiğit, şöyle konuştu:
     Karakeçili Aşireti göç zamanında yazlık olarak Domaniçi kullanmış, kışın da Bilecikin Söğüt ilçesinde konaklamıştır. Eşi Gündüz Alp öldükten sonra Hayme Ana, obaya reislik etmiştir. Torunu Osman Gaziyi, bebekliğinde bu çam ağacına kurduğu salıncakta salladığı rivayet ediliyor. Ağacın bir özelliği de rüzgarlı havalarda ibrelerinden çıkan sesin, mızıka sesini andırmasıdır. Bundan dolayı Mızık Çamı adı verilmiştir. Yaşının bin yıldan fazla olduğu biliniyor. 11 metre boyunda ve 4,5 metre çapında asırlara meydan okumuş bir ağaçtır. Ancak 1987 yılında devrilmiştir. Orman Teşkilatı burasını koruma altına almıştır. Ağacın çevresine koruyucu bir mekan yapılarak, gelecek kuşaklara miras bırakılması amaçlanmıştır.
     Eryiğit, bulunduğu yerde korunan ve dalları verniklenen ağacın, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Müdürlüğünce 1988de anıt ağaç olarak tescil edildiğini söyledi.
     Ağacın, yerli ve yabancı turistler tarafından ziyaret edildiğini anlatan Eryiğit, vatandaşların ağacı görüp duygulandığını sözlerine ekledi.
    
     Yayıncı: Mürsel Çetin
<< Önceki Haber Osmanlıya beşiklik eden ağaç... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER