Osmaniyede Yer fıstığında kaliteli üretim semineri

Osmaniyede Yer fıstığında kaliteli üretim semineri


OSMANİYE (A.A) - Osmaniye Valiliği Yer fıstığında kaliteli üretim konulu seminer düzenlendi.
     Vali Celalettin Cerrah, Ahmet Cevdet Paşa Salonundaki toplantıda yaptığı konuşmada, yer fıstığıyla ilgili yapılan çalışmaların faydalı olduğunu, artık daha büyük adımlar atılması gerektiğini belirtti.
     Cerrah, yer fıstığı üreticilerinin daha fazla kazanç elde etmesi için yurtiçi ve yurtdışında tanıtıma önem verilmesi gerektiğini belirterek, yer fıstığını sanayi ürünü haline getirmenin önemine dikkati çekti.
     Yer fıstığında kalitelinin, kaliteli yer fıstığı tohumu ekimiyle mümkün olabileceğini kaydeden Cerrah, şöyle devam etti:
     Toprağı kullanırken bazı teknik bilgilere ihtiyaç var. Geçmişte atalarımızın dedelerimizin usulüyle aynı tohumu ekmeye devam edersek istediğimiz ürünü dönüm başına alamayız. 1 milyon tonun altında yer fıstığı üretirsek dünya sıralamasında yer almamız mümkün değil. Bu toplantı, çiftçilerimizin toprağını daha teknik bilgilerle işlemesi ve elde ettiği yer fıstığını aflatoksinden korunması adına önemli bilgiler içeriyor. Artık Osmaniyeli çiftçimiz yer fıstığını sahipleniyor, bundan para kazanmak istiyor. Yer fıstığından para kazanmak onu sadece çerez olarak kullanmakla mümkün değil. Onu mutlaka sanayi ürünü haline getirmek zorundayız. Öncelikle kaliteli yer fıstığı tohumu ekmemiz lazım. Önümüzdeki yıldan itibaren 120 bin ton ürettiğimiz yer fıstığını bilinçli üretim sayesinde belki 130 bin ya da 140 bin tona çıkarabiliriz.
     Tüm Kuruyemiş Sanayicileri ve İş Adamları Derneği Başkanı Muammer Çabutçu, Türkiyede yaklaşık 500 bin ton kuru yemiş tüketildiğini söyledi.
     Dünyada 31 ile 35 milyon ton civarında yer fıstığı üretildiğini belirten Çabukçu, En büyük yer fıstığı üreticisi ülkeler 15 milyon ton üretimiyle Çin, 5 milyon tonla Hindistan ve 1,5 milyon tonla Amerikadır. Ülkemizde yer fıstığı başta Osmaniye ve Adanada olmak üzere Mersin, Antalya ve Aydın illerinde üretilmektedir. Dünya üretim rakamlarına baktığımızda ne kadar az bir üretim yaptığımız açık dedi.
     Çabutçu konuşmaların ardından Osmaniye Valisi Celalettin Cerraha, plaket verdi.
     AK Parti Osmaniye Milletvekili Suat Önal ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü İbrahim Sağlamın konuşması ile devam eden program, slayt gösterisiyle sona erdi.
    
     Muhabir: Ümit Kahrıman / Mutlu Bozdağ
     Yayıncı: Zuhal Uzundere Kocalar
<< Önceki Haber Osmaniyede Yer fıstığında kaliteli üretim semineri Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER