OSBÜK Başkanı Özdebir:

OSBÜK Başkanı Özdebir: -Maalesef bence OSBlerimize yeteri kadar arazi verilmemesinden, biraz da denetimsizlikten olsa gerek çay boyu, su boyu, yol boyu verimli tarlalar üzerine sanayi tesisleri kuruluyor -Tarım arazileri i


BURSA (A.A) - Ankara Sanayi Odası (ASO) ve Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu (OSBÜK) Başkanı Nurettin Özdebir, Maalesef bence OSBlerimize yeteri kadar arazi verilmemesinden, biraz da denetimsizlikten olsa gerek çay boyu, su boyu, yol boyu verimli tarlalar üzerine sanayi tesisleri kuruluyor dedi.
     Özdebir ve OSBÜK Yönetim Kurulu üyeleri, Bursadaki OSBlerin yöneticileri ve iş adamlarıyla Bursa Hilton Otelde düzenlenen iftar yemeğinde bir araya geldi.
     Nurettin Özdebir, burada yaptığı konuşmada, Bursanın OSBlerin başkenti ve ilk kurulduğu şehir olduğunu belirterek, bu başarıları yerinde görmekten büyük mutluluk ve gurur duyduğunu söyledi.
     OSBlerin, Türkiyenin belki de en uzun süreli, en güzel şekilde götürdüğü, yürüttüğü son derece verimli bir proje olduğunu ifade eden Özdebir, bu projenin artık Türkiyeyi ziyaret eden devlet büyükleri tarafından da örnek alındığını ve bu yapının kendi ülkelerine taşınması için çalıştıklarını anlattı.
     Özdebir, salondaki Bursa Valisi Şahabettin Harputun nezdinde, tüm valilere seslenmek istediğini ifade ederek, Bir OSB kurulurken zatıaliniz çok iyi biliyorlar; 20ye yakın kuruluşun, oy birliğiyle bir OSBnin yeri tespit ediliyor. Toprağın kalitesi, yani 5-6. sınıftan daha kötü bir toprağın olması lazım, tarıma hiç elverişli olmayan yerler, meteorolojisinden yer altı sularına, madenlerimizden ulaşıma elektriğinden hava şartlarına kadar birçok faktör değerlendirildikten sonra o arazi sanayi faaliyeti için tahsis ediliyor diye konuştu.
    
     -Çay, su, yol boyu verimli tarlalar üzerinde sanayi tesisleri
    
     Buna rağmen, Türkiyede çok farkında olmadığımız ciddi bir sorunumuz bulunduğunu, onun da yatırım yeri sıkıntısı olduğunu vurgulayan Özdebir, şöyle devam etti:
     Hazine ile Milli Emlak bir arazi bile verse size kanun ve nizamlara uygun olarak siz orada sanayi faaliyeti yapacağım dediğiniz zaman ÇETinden imarına kadar birçok şeyle oradaki yatırımcı uğraşmak mecburiyetinde. Ama buna rağmen, bütün bu sorunların halledildiği OSB yapısı ve bunun hukuki mevzuatı olmasına rağmen, maalesef bence OSBlerimize yeteri kadar arazi verilmemesinden, biraz da denetimsizlikten olsa gerek çay boyu su boyu yol boyu verimli tarlalar üzerine sanayi tesisleri kuruluyor. Tarım arazileri insanlık tarihinden daha eski yapılar, üzerinde ot yetiştirdiğimiz bir toprak parçası Hazreti Ademden daha öncesine kadar tarihe uzanan bir yapı. Bu varlıkları bizim bizden sonraki nesillere sağlıklı olarak iletebilmemiz lazım.
    
     -Deprem riski-
    
     Özdebir, tarım arazilerindeki deprem riskine de işaret ederek, şunları kaydetti:
     Tarım arazilerimizi, verimli topraklarımızı mutlaka korumamız lazım. Çünkü o gelecek nesillerin bize olan emaneti. Daha doğrusu Allah onları bize emanet etmiş ve taktir edersiniz ki deprem bölgesi, kuşağı olan ülkemizde de bu tarım arazileri, zemin sağlamlığı açısından alüvyon dolgu topraklar olduğu için depremde de en çok hasar gören yerlerdir. Hem Allahın emri ve bize emaneti olan bu toprakları korumak hem de bizden sonraki nesillere bırakacağımız toprakları korumak için OSBleri iyi işletmemiz lazım. Ufak işletmeler ve çok özel işletmeler, entegre tesisler olmak üzere onların dışındaki bütün sınai faaliyetlerin OSB yapıları içinde yapılması lazım... Bugün İnegölü gördük, kendi atıklarının dışında tüm İnegölün atıklarını da beraber toplayıp arıtan bir devasa tesisi işletiyorlar ve oradan da gübre üretiyorlar, bu yapılara sahip çıkıp bu yapıları kollamamız lazım ve bunun dışında çay boyu, yol boyu etrafı kirletecek şekilde sanayi faaliyetlerine de müsaade etmememiz lazım sayın valim.
     Çarpık sanayileşmeleri düzeltmek için hükümet nezdinde de devamlı girişimlerini sürdürdüklerini anlatan Özdebir, Çarpık sanayileşmeleri düzeltirken ki Bursada da 6 tane müracaat varmış OSBye, ama bir taraftan da onların dışında başka yerlerde ileride ıslah edilmek mecburiyetinde kalacak sanayi yapılarının da yapımına göz yumuyoruz. Bu hatadan bir an evvel kurtulmamız lazım dedi.
    
     -Küçük ve kısa vadeli menfaatler...
    
     Bursa Valisi Şahabettin Harput da OSBÜK Başkanının konuşmasından çok duygulandığını ve etkilendiğini dile getirerek, kendisini kutladığını söyledi. Harput, şöyle konuştu:
     Acaba kendisi bir çevreci mi- Bir tarımcı mı- Neci- Onları öne çıkardı. Hiç duymadığımız bir konuşmaydı, değerli başkan. Allah razı olsun. Biz hep kendi açımızdan bakarak, başkalarını yok sayarak çok zararlar verdik bu ülkeye. Örneğin Bursamızda bir maden, çevre olayı vardır. Geçtiğimiz günlerde Anayasa Mahkemesinin güzel bir kararını okudum. Gerçekten duygulandım. Bu ülkenin zenginliği, üç kuruşluk madeni çıkarıp satmak değildir, bu ülkenin zenginliği aslında, bu coğrafyanın, tabiatın, güzelliğin, yeşilliğin, suyun sonsuza kadar kalması, asıl zenginlik budur diyor. Bunu bizim aslında kabul etmemiz lazım. Küçük ve kısa vadeli menfaatlerle geleceğimizi geleceğimizi kendi elimizle imha etmememiz lazım. Bunun acı örneklerini Bursada gördük...
    
     -2023 hedefine ulaşmanın yolu-
    
     Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Üyesi ve Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Meclis Başkanı İlhan Parseker de Türkiyenin 2023 yılında dünyanın 10 büyük ekonomisinden biri olmayı hedeflediğine dikkati çekti.
     Parseker, bunun için Türkiyenin orta ve ileri teknolojide Avrasyanın üretim merkezi olma hedefini koyduğunu vurgulayarak, Bu hedefi gerçekleştirmenin anahtarı kesin ve kesin sizlerin sahip olduğu OSBlerdir. Sadece bu hedefin değil ileri teknolojiye geçişin de verimliliğin de daha yüksek karla çalışmanın da tarım alanlarının korunmasının da çevre kirliliğinin azaltılmasının da anahtarı kesin kesin OSBlerdir diye konuştu.
     Türkiyede tüzel kişilik kazanmış 268 OSBnin sadece 150sinin işletme aşamasında bulunduğunu, bu 150 OSBnin de doluluk oranlarının maalesef arzu edilen seviyede olmadığını vurgulayarak, 2023 hedefine ulaşmanın yolu OSBlerin önünü açmaktan geçer dedi.
     İftar yemeğine, BTSO OSB Yönetim Kurulu Başkanı Ali Uğur da katıldı.
    
     Muhabir: Haluk Yüksel
     Yayıncı: Erdem Gültekin
<< Önceki Haber OSBÜK Başkanı Özdebir: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER