Ortahisar Projesi

Ortahisar Projesi -Trabzon Valisi Kızılcık: "İki yıldır sürdürdüğümüz restorasyon projesinin altyapısını tamamlayıp, fiilen uygulama aşamasına geldik"


TRABZON (A.A) - Ortahisar Mahallesinde kentsel yenileme çalışmaları, sanat galerisini dönüştürülecek binada yapılan restorasyonla başladı.
     Trabzon Valisi Recep Kızılcık, Trabzonun 4 bin yıllık kadim bir kent olduğunu belirterek, Alternatif turizm merkezi olma hedefimiz çerçevesinde 4 bin yıllık geçmişimize mütenasip tarih ve kültür değerlerimizin ön plana çıkarılma ihtiyacı vardır. Bu bağlamda Ortahisar, 1461deki fetihle beraber ilk Türk Müslüman ahalinin Trabzona yerleşmeye başladığı, kültürüyle, mimarisiyle damgamızı vurduğumuz bir mekan olarak her zaman ön plana çıkmıştır" dedi.
     Geçmişe olan saygının gereği burayı ihya edip insanlığın hizmetine sunmak istediklerini ifade eden Kızılcık, şöyle devam etti:
     "Trabzonumuzun bu bölgesini tarih, kültür şehri olarak sürdürülebilir marka şehirler projesi kapsamında çok önemseyerek gerekli çalışmaları başlattık. İki yıldır sürdürdüğümüz restorasyon projesinin altyapısını tamamlayıp, fiilen uygulama aşamasına geldik. Trabzonumuzun önemli sanatçılarından biri olan fotoğraf sanatçısı Atilla Bölükbaşı da buradaki bir binayı alarak restore etti. Restorasyon işlemi tamamlandığında bu bina sanat galerisi olarak faaliyete geçecektir. Bizim yapmak istediğimiz de zaten buydu.
     Projede öngörüldüğü şekliyle restore edip turizmin, kültürümüzün ve sanatımızın gelişmesine sunulursa bu proje çok kısa sürede hayata geçirilebilir. Böylece Trabzonumuzu hem turizm hem de kültür sanat anlamında çok iyi noktalara taşıyabiliriz. Atilla Bölükbaşına bu anlamlı ve son derece önemli adımlarından dolayı teşekkür ediyorum. Atılan bu adımların arkası gelecek. Tabi ki hem kamu hem de özel sektör olarak bu çalışmaların peşi gelecek. 3 yıl içinde 150-160 civarında tarihi binanın restorasyonu gerçekleştirerek projeyi tamamlamayı hedefliyoruz."
     Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktardan da bu konuda destek sözü aldığını belirten Vali Kızılcık, "Bakanımız, TOKİ kanalıyla gerekli desteği sağlama sözünü verdi. Belediyemiz, üniversitemiz, il özel idaremiz ve Trabzonlu vatandaşlarımızın da sahip çıkmasıyla bunu başaracağız" diye konuştu.
     Binaların fonksiyonlarının ne olacağına ilişkin de değerlendirme yapan Kızılcık, "Ortahisarda yenilenen binaların ne olacağına Trabzonlu karar verecek. Her isteyen lokanta, her isteyen butik otel yapamayacak. Buranın turistik bir mekan ve aynı zamanda yaşanılabilir alan olarak devam etmesi gerekiyor. 1461 yılından beri devam eden yaşam kültürünün gelecek kuşaklara aktarılmasını da sağlayacak şekilde binaların fonksiyonlaştırılmasını sağlayacağız" dedi.
    
     Muhabir: Selçuk Kılıç
     Yayıcı: Tuğba Yardımcı Mısır

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER