Orman yangınlarını önlemek için tüm hazırlıklar

Orman yangınlarını önlemek için tüm hazırlıklar tamam -Antalya Orman Bölge Müdürü Gökçöl: -Havanın sıcak, nemin düşük ve poyrazlı olduğu günlerde vatandaşların çok dikkatli olmalarını istiyoruz. Çünkü bu yangınlar sadece ormanları ya


ANTALYA (A.A) - Güç Gönel - Antalya Orman Bölge Müdürü Ali Gökçöl, orman yangınları konusunda Havanın sıcak, nemin düşük ve poyrazlı olduğu günlerde vatandaşların çok dikkatli olmalarını istiyoruz. Çünkü bu yangınlar sadece ormanları yakmıyor, can ve mal kaybına da neden olabiliyor. dedi.
     AA muhabirine yangın sezonu için yapılan hazırlıkları değerlendiren Ali Gökçöl, bin 50 işçi, iki helikopter ve bir uçakla yangın sezonuna hazır olduklarını bildirdi. Gökçöl, 1 milyon 115 bin hektar ormanlık alanıyla Antalyanın iş yoğunluğu fazla olan, 12 ay 7 gün 24 saat ormancılığın yapıldığı bir bölge olduğunu söyledi.
     Antalyada yangın riskinin her mevsim bulunduğuna işaret eden Gökçel, Antalyada yağmur yağdığı zaman kış, güneş açtığı zaman yaz. Dolayısıyla yangına hep hazır olmamız lazım dedi.
     Antalyada geçmişte kış aylarında da büyük yangınlar çıktığını anımsatan Ali Gökçöl, ancak yaz aylarında hava sıcaklığının artışı, nem oranının düşüşü ve yüksek rüzgar hızı nedeniyle büyük yangınların daha fazla çıkabildiğini vurguladı.
     Bu yıl orman yangınlarına karşı 47 ilk müdahale aracının hazırlandığını kaydeden Gökçöl, pikap şeklindeki araçların 400 litre su tankı olduğunu, üzerinde gerektiğinde su çekip su basabilen motopomp bulunduğunu, aynı zamanda köpük de atabildiğini anlattı.
     Bu araçların yanı sıra 3,5-4 ton kapasiteli yangın arazözleri, 12 tonluk 30 adet su tankerinin de göreve hazır olduğunu belirten Gökçöl, şöyle konuştu:
     Aynı zamanda iki kiralık helikopter ve bir uçağımız da görevinin başında. Uçak, deniz ve büyük göllerden su alıp 4,5 ton suyu yangının üzerine bir veya iki seferde kumandayla bırakabiliyor. Helikopterler ise 2,5 ton su alabiliyor. Su alması ve atması, yangın yeri yakınsa 1-2 dakikada gerçekleşiyor. Geçmişte bu süre 20 dakikayı buluyordu. Yangın havuzları sayesinde bu süreyi düşürdük. Yakın su kaynağı olduğu sürece her bir dakikada su atabilecek, yaklaşık 2,5 saat havada kalabilecek, yaklaşık 12 personel taşıyabilen helikopterler bunlar. Temmuz ayından itibaren üç helikopterimiz olacak. İnşallah çıkmaz, ama yangın çıkarsa yer ve hava araçları ile her türlü müdahaleye hazırız.
    
     -Karadan mücadelede bin 200 işçi olacak-
    
     Orman Bölge Müdürü Gökçöl, yangına karadan müdahale etmek üzere bin 50 yangın işçisinin eğitimlerinin tamamlandığını, ileriki günlerde hizmet alımıyla 150 yangın işçisi daha alınacağını bildirdi.
     Karadan mücadelede kullanılan yolların kış aylarındaki yağmurlardan zarar gördüğünü anlatan Gökçöl, sezon öncesinde yolların bakımlarının yapıldığını, haberleşme ağının kurulduğunu, yangın kulelerine de görevlilerin yerleştirildiğini kaydetti.
     Yaz aylarında sıcaklıkların artmasıyla esas görevin vatandaşlarda olduğunu vurgulayan Gökçöl, Yangın yerine hareket etmek için önce haber almamız lazım dedi.
     Bazı vatandaşların yangını önce kendi imkanlarıyla söndürmeye çalıştıklarını, başarılı olamayınca yetkililere haber verdiklerini belirten Gökçöl, şunları söyledi:
     Vatandaşlardan yangını kendileri söndürmeye çalışmadan önce bize haber vermelerini istiyoruz. Bu işe hazırlıklı olan, işin uzmanı olan biziz. Vatandaşlarımız 112 ve 177 numaralı telefonları arasınlar, gerekirse yangının yerini bildirdikten sonra söndürmek için çalışmaya başlasınlar. Havanın sıcak, nemin düşük ve poyrazlı olduğu günlerde vatandaşların çok dikkatli olmalarını istiyoruz. Çünkü bu yangınlar sadece ormanları yakmıyor, can ve mal kaybına da neden olabiliyor. Dikkatsizce yakılan ateş, atılan bir sigara, evin önünde yakılan bir çöp bile büyük yangınlara neden oldu, geçmişte bunları yaşadık. Vatandaşların bu konuda çok dikkatli olmalarını istiyoruz. Biz hazırız, vatandaşların da dikkatli olmalarını istiyoruz.
    
     Yayıncı: Tuncer Çetinkaya
<< Önceki Haber Orman yangınlarını önlemek için tüm hazırlıklar Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER