Onların sayesinde, kara tren gecikmiyor

Onların sayesinde, kara tren gecikmiyor -Erzurum-Kars demiryolunda 217 kilometrelik mesafede kar ve buzla mücadele çalışması yapan buz emekçilerinin, kara kışta tren yolunun açık kalması için verdiği mücadeleyi AA görüntüledi


KARS (A.A) - Hüseyin Demirci - Erzurum-Kars demiryolunda, 217 kilometrelik mesafede, yılın 5 ayı kar ve buzla mücadele çalışması yapan buz emekçileri, yolun güvenliğini sağlayarak kara trenin vaktinde gelmesini sağlıyor.
     Ağır kış şartlarının yaşandığı Doğu Anadolu Bölgesinde demiryolu işçileri, kar kalınlığı yer yer 3 metreyi bulan bölgede, kar küreme makinelerinin yardımıyla demiryollarını açık tutmaya çalışıyor.
     Kar yağışı ve tipiye aldırış etmeden, demiryolundaki tünellerde oluşan buzları kırarak, yollarda biriken karı temizleyen işçiler, kırdıkları büyük buz kütlelerini vagonlara yükleyerek hat dışına tahliye ediyor.
     Kafalarına taktıkları baretle ve giydikleri kıyafetlerle madencilere benzeyen demiryolu işçilerinin, ağır kış koşullarında kar ve buzla yaptıkları mücadeleyi AA görüntüledi.
     Erzurum 45. Yol Bakım Onarım Müdür Vekili Uğur Şahin, AA muhabirine yaptığı açıklamada demiryollarında karla mücadelenin çok ciddi ve önemli olduğunu belirterek, demiryolunda yapılan çalışmanın ihmale gelmeyeceğini söyledi.
     Karla mücadelenin daha iyi yapılabilmesi için demiryolu ağında yazdan hazırlık yaptıklarını anlatan Şahin, Yaz döneminde mıntıkada yarma ıslah çalışması yapıyoruz. Yani demiryolunun kenarındaki yüksek toprakları genişletmek amacıyla yolun etrafındaki mesafeleri açıyoruz dedi.
     Demiryollarındaki kar ve buz kütlelerinin ulaşımda aksamalara neden olabileceğini dile getiren Şahin, şunları kaydetti:
     Karla mücadele çok önemli. Bulunduğumuz demiryolu mevkileri, karayollarından uzakta ve bu mevsimde özellikle ulaşılamayacak noktalar. Karayollarında bugün bir greyderle, dozerle yol çalışmalarını yürütebiliyorsunuz ama demiryollarında tek tip makineyle çalışmalarımızı sürdürüyoruz. İki adet kar savurmalı küreme makinesiyle, Erzurumdan Karsa kadar 217 kilometrelik bir mesafede sürekli çalışma yapıyoruz. Sonuçta önemli olan tren trafiğinin emniyetli bir şekilde yürütülmesini sağlamaktır.
    
     -Ekiplerimiz 24 saat aralıksız çalışıyor-
    
     Demiryolundaki çalışmaları, en çok tipi ve fırtınanın olumsuz etkilediğini belirten Şahin, Tipi ve fırtına nedeniyle bulunduğumuz noktalar öyle oluyor ki 3 metre yüksekliğinde karla kaplanıyor. Ama biz trenler geçmeden önce demiryolunu açık tutmaya, her an işleyebilecek bir demiryolu yapmaya çalışıyoruz diye konuştu.
     Sarıkamış bölgesinde bulunan, Aşıt, Topdağı ve Acısu tünelleri içinde dev buz kütlelerini kırdıklarını anlatan Şahin, demiryolu işçilerinin tünelde yaptığı çalışmayla adeta yer altında çalışan madencileri andırdığını ifade etti.
     Demiryolu güzergahında kar küreme çalışmasının yanı sıra buzla da mücadele ettiklerini anlatan Şahin, şöyle devam etti:
     Uzunlukları 2 kilometreyi geçen tünellerde oluşan dev buz sarkıtlarını temizliyoruz. Çok zor koşullarda bunu yapıyoruz. Sarıkamış-Top Dağı istasyonları arasındaki 2 bin 270 metre rakımlı, uzunluğu 2 bin 70 metre olan Aşıt Tünelindeki buz kırma çalışmalarını çok zor şartlar altında aralıksız yapıyoruz. Trenlerin seyrü seferini emniyetli bir şekilde yapması için buzların kabaran noktalarında çalışmalarımızı yoğunlaştırıyoruz.
    
     -Buz kütleleri vagonlarla taşınıyor-
    
     Büyük buz kütlelerinin vagonlara yüklenerek, uygun yerlere götürüldüğünü anlatan Şahin, Bu vagonlara yüklenen buzlar dışarıda uygun bir yere tahliye ediliyor. Şu anda 8 kişilik bir ekiple çalışıyoruz. Pazartesi, Çarşamba ve Cuma günleri buz kırma çalışmalarımız, Salı ve Perşembe günleri ise buradaki buzları dışarıya çıkarma çalışmalarımız oluyor diye konuştu.
     İşçilerin çavuşu Necdet İnanç (61) da demiryolu hattının her zaman açık kalması ve güvenli bir yolculuk için gece gündüz çalıştıklarını vurgulayarak, İşimizi seve seve yapıyoruz. İşçi arkadaşlarla beraber biz bir ekibiz ve burada aynen bu düzen devam ediyor dedi.
     Demiryolu işçilerinden İlyas Müşürget (55) ise 20 yıldır demiryolunda kar ve buzla mücadele ettiğini belirterek, Tünelin buzlarını kırmakla, tamiratıyla derken devamlı tünelin içerisinde çalışıyorum. Her türlü zor şartlara rağmen işimden ve mesai arkadaşlarımdan memnunum ifadelerini kullandı.
    
     Yayıncı: Zekeriya Kaya
<< Önceki Haber Onların sayesinde, kara tren gecikmiyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER