OMÜ, AB kapsamında Karadenizi inceleyecek

OMÜ, AB kapsamında Karadenizi inceleyecek


SAMSUN (A.A) - Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Avrupa Birliği (AB) 7inci çerçeve programı kapsamında bulunan Integrating the role of marine benthic ecosystems in fisheries management adıyla kabul edilen projeye ortak oldu.
     Kısa adı BENTHIS (Benthic Ecosystem Fisheries Impact Study) olarak tanımlanan proje OMÜ adına Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü, Hidrobiyoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Aysun Gümüş ve Projenin Genel Koordinatörü Prof. Dr. Adrian Rijndsorp tarafından imzalandı.
     Türkiye dışında Fransa, Hollanda, İsveç, Danimarka, İtalya, Norveç, Belçika, İngiltere ve Yunanistan olmak üzere 10 ülkenin yer aldığı bir projenin çalışma alanı Kuzey Denizi, Doğu Atlantik Okyanusu kıyısal alanı, Akdeniz ve Karadeniz olarak belirlendi.
     Proje kapsamında Karadeniz saha çalışmasını Türkiye tarafı olarak OMÜ ile Trabzon Su Ürünleri Merkezi Araştırma Enstitüsü-Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının yürüteceği ifade edildi.
     Aysun Gümüş, projenin amacının balık stoklarının populasyon dinamiğini izlemek, balıkçılık faaliyetlerinde kullanılmakta olan av araçlarının ekosisteme etkilerini araştırmak ve olumsuz etkileri tespit etmek olduğunu belirtti.
     Projenin Türkiyeye büyük kazanımlar getireceğini belirten Gümüş, Samsun Karadenizin en önemli balıkçılık sahalarından birisi ve çok sayıda ekonomik türün stoklarının yayılış gösterdiği bir alandır. Bir anlamda, hamsi ve diğer ticari türlerin balıkçılık gelirinde büyük paya sahip olmasından dolayı, balıkçılığın odak noktasıdır. Bu yüzden bu alandaki popülasyonların sürekli izlenmesi ve değişimlerin kaydedilmesi akılcı yönetim politikalarının geliştirilebilmesi için vazgeçilmezdir. Orta Karadeniz şelf alanı aşırı av baskısına maruz kalan ve stokların sürekli olarak yıpratıldığı bir bölgedir. Projenin balıkçılığın gelişmesi, ekosistemlerin korunması ve sürdürülmesi açısından büyük önem taşımaktadır diye konuştu.
    
     Muhabir: Mehmet Kumcağız
     Yayıncı: Hüseyin Likoğlu
<< Önceki Haber OMÜ, AB kapsamında Karadenizi inceleyecek Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER