Nusret Mayın Gemisi, Lapsekide ziyarete açıldı

Nusret Mayın Gemisi, Lapsekide ziyarete açıldı -Lapseki İskelesinde demirleyen gemiye, öğrenci ve vatandaşlar büyük ilgi gösterdi


ÇANAKKALE (A.A) - Çanakkale Deniz Zaferinin kazanılmasında büyük emeği olan, Gölcük Tersanesi Komutanlığında aslına sadık kalınarak inşa edilen Nusret Mayın Gemisi, Lapseki ilçesinde ziyarete açıldı.
     Gölcük Tersanesi Komutanlığında aslına sadık kalınarak 9 Ekim 2009da inşa edilmeye başlanan, 27 Eylül 2010da denize indirilip 8 Martta Çanakkaleye getirilen ve 18 Mart 2011 tarihinde ziyarete açılan 38,8 metre uzunluğundaki TCG Nusret Gemisi, Lapseki İskelesinde demirledi.
     Geminin ilçeye geldiğini duyan öğrenci ve vatandaşlar, Nusreti ziyaret edip, anı fotoğrafı çektirdi. Öğrencilerle gemiye ilk gelen İlçe Milli Eğitim Müdürü Ali Kocabaş, İlçe Gençlik Hizmetleri ve Spor Müdürü Cihat Gündüz ve Atatürk Lisesi Müdürü Durmuş Yaylacıya gemi komutanı Deniz Kıdemli Yüzbaşı Burak Şimşek tarafından bilgi verildi.
     Yüzbaşı Şimşek, amaçlarının Nusret Mayın Gemisinin kahramanlık hikayesi ile Türk denizcilik tarihinin eşsiz bir sayfasını oluşturan Çanakkale Deniz Zaferini başta çocuklar ve gençler olmak üzere tüm kesimlere tanıtmak ve anlatmak olduğunu söyledi.
     Geminin aralık ayında Geliboluda ziyarete açıldığını belirten Şimşek, akşam saatlerine kadar Lapsekide kalacaklarını kaydetti.
    
     -Nusret Mayın Gemisi-
    
     Nusret Mayın Gemisinin orijinalı 1912 yılında Almanya Kielde inşa edilerek, 1913te Osmanlı Donanmasına katıldı.
     Gemi, Çanakkale Deniz Savaşları sırasında, 7-8 Mart 1915te Karanlık Limana döktüğü sahile paralel 26 mayınla, 18 Mart 1915 Deniz Zaferinin kazanılmasında büyük rol oynadı. 1955e kadar kesintili olarak Türk donanmasına hizmet verdikten sonra görevden ayrılan gemi, 1962de sivil bahriyeye satıldı, 1990da ise Mersin Limanında battı.
     İstanbulda, 1982de Taşkızak Tersanesi Komutanlığında inşa edilen Nusret Mayın Gemisinin 1/1 ölçülerindeki maketi, Çimenlik Parkında özel olarak inşa edilen platformda sergileniyordu. Geminin girişinde plan ve fotoğraflarla, Nusretin öyküsü anlatılırken, alt güvertede ise Çanakkale Deniz Savaşının tarihi seyri, panolar ve dijital sunuyla ziyaretçilere aktarılıyordu.
     Gemide ayrıca, döneme ait orijinal objeler, Çanakkale Boğazı Mayın Grup Komutanı Nazmi Beye ait beratlar, Çanakkale Savaşları ile ilgili Osmanlıca ve Latin harfleriyle yayımlanmış gazeteler sergileniyordu.
     Bu eski maket gemi kaldırılarak, 18 Mart 2011de hizmete giren TCG Nusret ile tarihe saygı projesi gerçekleştirildi ve kahraman gemi ait olduğu sularda hizmet vermeye başladı.
    
     Muhabir: Ercan Özçetin / Mehmet Bayer
     Yayıncı: Doğan Sarıtaş
<< Önceki Haber Nusret Mayın Gemisi, Lapsekide ziyarete açıldı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER