Niksardaki Arnavutlar Ramazan hazırlıklarını tamamladı

Niksardaki Arnavutlar Ramazan hazırlıklarını tamamladı -Kosovadan göç ederek 1912 yılında Tokatın Niksar ilçesine yerleşen Arnavut kökenli vatandaşlar, Ramazan ayı için yöresel yemekler yapıyor (Fotoğraflı - Görüntülü)


TOKAT (A.A) - Recep Bilek - Kosovadan göç ederek 1912 yılında Tokatın Niksar ilçesine yerleşen Arnavut kökenli vatandaşlar, Ramazan ayı için hazırlıklarını tamamladı.
     Kosova göçmeni Arnavutların yoğun olarak yaşadığı Niksar ilçe merkezi ve Kapıağzı köyünde, kadınlar Ramazan ayında tüketilmek üzere evlerinde hamur işi yiyecekler yapıyor.
     Kapıağzı köyünde yaşayan Zeynep Ilgın adlı genç kız, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Çerep adını verdikleri çamurdan yapılan tepside Çerep Ekmeği pişirdiklerini söyledi.
     Yakılan ateşte kızdırdıkları tepside, hazırladıkları hamuru pişirdiklerini anlatan Ilgın, Tüm köy sakinleri bu şekilde yapıyor. Atalarımızın öğrettiği şekilde ekmek pişiriyoruz dedi.
     Ekmeğin çok lezzetli olduğunu ifade eden Ilgın, iki gün önce de yufka ve erişte hazırladıklarını söyledi.
     Niksar ilçe merkezinde yaşayan Emine Bilek ise Ramazan ayınının gelmesinden dolayı çok mutlu olduğunu belirterek, Kilometrelerce uzaktan, Kosovadan geldik. Buralarda oraların geleneklerini sürdürmekle uğraşıyoruz. Yani unutmamaya da uğraşıyoruz. Mübarek Ramazan ayı geldiği için çok mutluyuz, gururluyuz, memnunuz diye konuştu.
     Yufka, erişte ve yoğurtlu çorba hazırladıklarını anlatan Bilek, Ramazan gelince biz mukabelelere gidiyoruz. Çok mutluyuz. Kuran okunuyor, dua yapılıyor dedi.
     Halim Bilek (77) de Kosovaya gitmediği halde çok özlediğini belirterek, Elimden gelse şimdi giderim ifadelerini kullandı.
     Dedesinin ve babasının Kosovanın Bivolak köyünden göç ettiğini ifade eden Bilek, eskiden Kosovadaki akrabalarıyla mektuplaştıklarını anlatarak, akrabalarıyla görüşmek istediğini dile getirdi.
    
     -Dernek başkanı Aydın-
    
     Kapıağzı Köyü Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Nazım Aydın ise 1912de Sırp zulmü gibi veya Balkanlardaki çeşitli savaşlar neticesinde atalarımız, parçalanmış ailelerin sonucu olarak Kapıağzı köyüne gelmişler. Kapıağzı köyüne gelen çoğu vatandaşlarımız genelde Kosovanın Priştine, Vuştri gibi şehirlerinden, daha önce de Niş, Toplica bölgelerinden gelmişlerdir diye konuştu.
     Kapıağzı köyünde 150, Niksarda 216, başka şehirlerde ise 850 hane olduklarını anlatan Aydın, Arnavutlar olarak örf, adetlerini sürdürdüklerini, kültürüne bağlı bir toplum olduklarını söyledi.
     Yemek, giyim kuşam kültürünü devam ettirdiklerini belirten Aydın, Arnavut kökenli vatandaşların ana dillerini de hiç unutmadığını ifade ederek, Köyümüzde yaşayanlar, ana dili olan Arnavutçayı hiç unutmamıştır. Köyümüzde halen güzel Arnavutça konuşulur. Yemek kültürlerimiz hiç değişmemiştir. Kosovaya giderseniz, Kosovadaki yemek kültürüyle Kapıağzı köyündeki yemek kültürünün aynı olduğunun farkına varırsınız dedi.
     Aydın, şunları kaydetti:
     Mübarek gün ve geceleri geride bırakarak Ramazan-ı Şerife ulaşıyoruz. Özellikle Ramazan ayı dolayısıyla da köyümüzde hazırlıklar yapılır. Genel temizlikler yapılır. Hatimler başlanır. Teravih namazları dört gözle beklenir. Çeşitli börekler yapmak için onun ön hazırlıkları yapılır. Ramazan-ı Şerif de en güzel şekilde geçer. Teravih namazına, herkes çoluk çocuk gider. Ama özellikle her evde en az 3-4-5, belki de 10 hatim okunur.
    
     -AAnın Boşnakça yayını-
    
     Anadolu Ajansının Bosna Hersekte bölge müdürlüğünün olduğunu ve Boşnakça yayın yaptığını duyduklarını ifade eden Aydın, bundan son derece memnun olduklarını belirtti.
     Aydın, AAnın, Arnavutça yayına da başlamasını istediklerini, Kosova ile Türkiye arasında bir köprü kurmasını istediklerini sözlerine ekledi.
    
     Yayıncı: Ahmet Ekici
<< Önceki Haber Niksardaki Arnavutlar Ramazan hazırlıklarını tamamladı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER