Nevşehirde Dünya Kadınlar Günü coşkuyla kutlandı

Nevşehirde Dünya Kadınlar Günü coşkuyla kutlandı


NEVŞEHİR (A.A) - 8 Mart Dünya Kadınlar Günü, Kapadokya Kültür ve Sanat Merkezinde düzenlenen çeşitli etkinliklerle kutlanmaya devam etti.
     Nevşehir Valiliği, Nevşehir Belediyesi, Nevşehir Üniversitesi Kadın Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (NÜKÇAM), Kapadokya Kadın Dayanışma Derneği ve Türk Kadınlar Birliği Nevşehir Şubesi işbirliğinde düzenlenen etkinlikte, Vali Abdurrahman Savaş, Belediye Başkanı Hasan Ünver, Garnizon Komutanı Jandarma Kıdemli Albay Dursun Ertuğrul, Nevşehir Üniversitesi (NEÜ) Rektörü Prof. Dr. Filiz Kılıç ve İl Emniyet Müdürü Mehmet Yüksel, Türk Dünyası Sanatçılar Birliği Ege Bölge Başkanı Ressam Mustafa Ali Kasapın Efe Kadınlarınız konulu resim sergisinin açılışını eşleri ile birlikte yaptılar.
     Nevşehirdeki çeşitli sivil toplum örgütlerinin ortaya koyduğu el sanatları ürünlerinin yer aldığı serginin gezilmesinin ardından, etkinlik Kültür ve Sanat Merkezi salonunda devam etti.
     Burada düzenlenen törende konuşan Vali Savaş, kadın haklarının toplum genelinde daha iyi tecelli edebilmesi için çaba harcadıklarını belirterek, 8 Mart Dünya Kadınlar Gününün artık sadece kadınların bir araya gelip kutladığı bir gün olmaktan çıkıp, erkeklerin de katılımlarının sağlandığı bir gün kutlamasına dönüştüğünü söyledi.
     Kadınların ve erkeklerin elmanın iki yarısı gibi eşit düzeyde olduğu düşüncesine sonuna kadar sahip olduğunu anlatan Savaş, kadına şiddet uygulayan erkeğin, gerçek manada kendi kolunu kırdığının artık farkında olması gerektiğini kaydetti.
     Toplumsal bir dizi yapılanmaların tamamen erkeklerin gözüyle yapılması nedeniyle bazı eksiklikleri göremediklerini kaydeden Savaş Valilik hizmet binasına kendi özel işlerini takip etmek için çocuğu veya çocukları ile birlikte gelen bir anne için özel bir odanın oluşturulmamış olmasının da kendi adıma önemli bir eksiklik olduğunu burada itiraf ediyorum dedi.
     Başkan Ünver de, Türk toplumunun gerçekte kadının önemini bilen bir büyük toplum olduğunu dile getirdi.
     Küskünlük ve dargınlıkta bile kadınların var olan temel bir gerçek olarak türkülere ve şarkılara konu olduğunu ifade eden Ünver, böylesine önemli bir kültüre sahip bir ülkede, halen annelerin hemcinslerine karşı şiddetin nasıl var olabildiğinin de sorgulanması gerektiğinin altını çizdi.
     Nevşehirde kadınlara pozitif ayrımcılık noktasında önemli çalışmalar yürüttüklerini kaydeden Ünver, Nevşehirde ciddi bir konut seferberliği içerisine girdik. Nevşehir Belediyesi olarak 3 bin konut yapıyoruz. Burada kadınlarımıza önemli bir pozitif ayrımcılık yapıyoruz. Konutların kadınların üzerine tapu edilmesi şartı ile,konutlar için ödenmesi gereken paranın toplamından 5 bin lira indirim uyguluyoruz. Konutlar için ön taleplerin alınması çalışmalarında 5 günlük bir süre geçmesine karşın, başvuru sayısı 918 olarak gerçekleşti. Bunun 748ni kadınlarımız oluşturuyor. Aksaray yolu üzerinde üreteceğimiz bu konutlar için adeta o alanda bir hanımefendiler sitesi oluşturuluyor. Ayrıca şehit aileleri ve engelliler için de bu alanda bir kontenjan ayırdık,aynı pozitif ayrımcılığı bu kardeşlerimiz için de uygulayacağız diye konuştu.
     Rektör Kılıç ise kadın ile erkeğin elmanın iki yarısı gibi birbiri ile eşit olduğunu belirtti.
     Ne erkeğin ne de kadının birbirlerinden üstün olamayacaklarını kaydeden Kılıç, Peygamberimizin Veda hutbesinde de dile getirdiği gibi kadınların erkekler, erkeklerin de kadınlar üzerinde haklarının bulunduğunu anımsattı.
     8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlaması daha sonra Nevşehir Belediyesi Türk Sanat ve Türk Halk Müziği Korolarında görev alan solistlerinin Türk sanat müziğinden örneklerin seslendirildiği konser ile sona erdi.
     Konser bitiminde Savaş, Ünver ve Kılıç, korodakilere çiçek takdim etti.
    
     Muhabir: Murat Asil
     Yayıncı: Yücel Velioğlu
<< Önceki Haber Nevşehirde Dünya Kadınlar Günü coşkuyla kutlandı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER