Nasreddin Hocanın mezarının bulunduğu iddiası

Nasreddin Hocanın mezarının bulunduğu iddiası -Akşehir Belediye Başkanı Oğul: "Sivrihisarda bir mezar taşı bulunmuş ve bu mezar taşı arkeologlarca incelenmeden, bilim adamlarınca tam okunmadan, araştırılmadan bir iddia ortaya atı


KONYA (A.A) - Konyanın Akşehir ilçesi Belediye Başkanı Abdülkadir Oğul, Anadolu Üniversitesi (AÜ) Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Erol Altınsapanın, Nasreddin Hocanın mezarının Eskişehirin Sivrihisar ilçesinde olduğu yönündeki iddialarına tepki gösterdi.
     Oğul, Nasreddin Hoca ve Turizm Derneği Başkanı Ahmet Güvendik ile sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle Nasreddin Hoca Türbesi önünde yaptığı basın açıklamasında, bugüne kadar Nasreddin Hocanın Kastamonulu, Kayserili olduğu yönünde iddialar ortaya atıldığını söyledi.
     Eskişehirden de Nasreddin Hoca ile ilgili yıllardır farklı iddiaların gündeme getirildiğini ifade eden Oğul, şunları kaydetti:
     "Sivrihisarda bir mezar taşı bulunmuş ve bu mezar taşı arkeologlarca incelenmeden, bilim adamlarınca tam okunmadan, araştırılmadan bir iddia ortaya atılmıştır. Nasreddin Hocanın mezarı bulundu, Nasreddin Hocaya ve kızı Fatma Hatuna anıt mezar yaptıracağız şeklinde demeçler vermek ne kadar doğrudur- Nasreddin Hoca, evrensel bir şahsiyettir ve tüm dünyayı saran bir şöhrete kavuşmuştur. Hocamızın paylaşılamamış olmasını doğal karşılayabiliriz, ancak bunun boyutu sadece fikri açıdan olabilir. Nasreddin Hoca, dünyaya yaydığı felsefesini, ilim gördüğü bu topraklardan yaymıştır. Zira yüzyıllar geçmiş olsa da Akşehirli olan Nasreddin Hocanın izlerini burada hala taşımaktayız."
     Oğul, 2005 ve 2008 yıllarında Akşehirde Nasreddin Hoca ile ilgili sempozyumlar düzenlendiğini vurgulayarak, sempozyumlarda sunulan bildirilerde Nasreddin Hocanın Akşehirli olduğunun, yaşadığı devir ve fıkralarının anlamlarının bilimsel anlatımlarla sunulduğunu aktardı.
    
     -"Mezar taşındaki isim; Şemseddin Oğlu Nureddin olabilir"-
    
     Konuyla ilgili kendilerinin de bazı isimlerden görüş aldıklarını belirten Oğul, şöyle devam etti:
     "Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Doğu Dilleri ve Edebiyatları Bölüm Başkanı Prof. Dr. Selami Bakırcı, mezar taşının kırık olan ve okunmayan bölümlerinde farklı harflerin bulunabileceğini, bu durumda mezar taşındaki ismin Şemseddin oğlu Nureddin ya da Bedreddin de olabileceğini bize bildirdi. Görüşlerini aldığımız diğer bir şahsiyet; hat, ebru ve kaligrafi sanatçısı Ömer Faruk Dere de Selami Bakırcı hocamızın görüşlerine aynen katıldığını belirtmiştir. Ömer Dere hocamız ayrıca, mezar taşındaki kişinin babasının Şemseddin olduğunun yazılı olduğunu, Nasreddin Hocanın babasının adının kaynaklarda Abdullah olarak geçtiğini bildirdi."
     Nasreddin Hoca ve Turizm Derneği Başkanı Ahmet Güvendik de Nasreddin Hocanın Akşehir Gölü kıyısında bugünkü Maarif ile Karabulut köyleri arasındaki Sivricehisarda doğduğunu ve Akşehirde vefat ettiğini söyledi.
     Yıldırım Beyazıdın komutanlarından Mehmedin 1393 yılında Nasreddin Hocanın Türbesini tamir ettirip bir kitabe koydurduğunu ifade eden Güvendik, bu kitabenin Nasreddin Hocanın tek ve gerçek türbesinin Akşehirde bulunduğunu gösterdiğini anlattı.
     Güvendik, önümüzdeki günlerde "Nasreddin Hoca Türbesi" adlı bir kitap yayımlayacaklarını, bu kitapta türbenin tarihçesinin belgeleriyle ortaya konulacağını dile getirdi.
     Konuşmaların ardından Oğul ve Güvendik, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle Nasreddin Hoca Türbesinde dua etti.
     AÜ Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Erol Altınsapan, Eskişehirin Sivrihisar ilçesinde, yıllar önce belediyenin yapacağı inşaat nedeniyle taşınan eski mezarlıktan çıkarılan ve senelerce Ulu Caminin kütüphanesinde muhafaza edilen taş sandukanın, Nasreddin Hocanın mezarına ait olduğunun tespit edildiğini belirtmişti.
    
     Muhabir: Bayram Uygun / Rıfat Yerlikaya / Ahmet Kayır
     Yayıncı: İrfan Cemiloğlu
<< Önceki Haber Nasreddin Hocanın mezarının bulunduğu iddiası Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER