Nasreddin Hocanın doğduğu beldede heyecan

Nasreddin Hocanın doğduğu beldede heyecan -Hocanın taş sandukasının Eskişehirin Sivrihisar ilçesinde bulunması üzerine, onun 1208 yılında doğduğu, o dönemde adı Hortu köyü olan Nasreddin Hoca beldesinde heyecan yaşanıyor -Be


ESKİŞEHİR (A.A) - Deniz Açık - Nasreddin Hocanın taş sandukasının Eskişehirin Sivrihisar ilçesinde bulunması üzerine, onun 1208 yılında doğduğu, o dönemde adı Hortu köyü olan Nasreddin Hoca beldesinde heyecan yaşanıyor.
     Nasreddin Hoca Belediye Başkanı Hüseyin İlhan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Nasreddin Hocanın 1208 yılında doğduğu, yetiştiği ve dini bilgilerini geliştirdiği Hortu köyünden 29 yaşında ayrıldığını belirterek, buradan sonra Sivrihisara oradan da Konyanın Akşehir ilçesine gittiğini kaydetti.
     Ünlü mizah ustasının taş sandukasının Sivrihisar ilçesinde bulunmasının kendilerini heyecanlandırdığını ifade eden İlhan, şöyle konuştu:
     "Yıllar önce Nasreddin Hocamızın kızı Fatma Hatunun da mezar taşı Sivrihisarda bulunmuştu. Hocamızın mezarının burada bulunması bizi şaşırtmadı. Bu habere çok sevindik. Yıllarca Nasreddin Hoca denince Akşehirin ismi geçiyordu. Şimdi, gerçekler ortaya çıktı. Kültür ve Turizm Bakanlığımızın kayıtlarında Nasreddin Hocamızını burada doğduğu ve yaşadığını kanıtlanmıştır. 2007 yılında da Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Eskişehir Özel İdaresi tarafından evinde başlatılan restorasyon çalışmaları tamamlandı. Şu anda içinde teşhir ve tanzim çalışmaları devam ediyor. Evin çatısını yapacağız."
     İlhan, her yıl haziran ayının ilk haftasında beldede düzenlenen "Nasreddin Hocayı Anma ve Doğum Şenlikleri"nin bu sene daha coşkulu kutlanacağını bildirdi.
     Belde sakinlerinden Adem Çakır da en kısa zamanda Nasreddin Hocanın mezarının Sivrihisarda bulunduğunun Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından tescillenmesi gerektiğine değinerek, beldede turistlere yakışır bir düzenleme yapılmasını istediklerini anlattı.
     İsmet Kocabay ise taş sandukanın Sivrihisarda bulunmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
     Necati Şahan da Nasreddin Hocaya herkesin sahip çıkmasının normal bir durum olduğunu ancak onun mezarının Sivrihisarda bulunduğunun tespit edildiğini anımsattı.
     Ali Şahan ise Nasreddin Hocanın mezarının ilçede bulunmasının beldenin ve ilçenin kalkınmasında önemli bir rol oynayacağını vurguladı.
    
     -"Dünyanın merkezinin Sivrihisar olduğu kanıtlandı"-
    
     Sivrihisar Belediye Başkanı Fikret Arslan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Nasreddin Hocanın taş sandukasının belediyede muhafaza altında olduğunu hatırlattı.
     Her Sivrihisarlının Nasreddin Hocanın torunu olduğunu kaydeden Arslan, şöyle devam etti:
     "Bundan gurur duyuyoruz. Hocanın Akşehirde Allahın rahmetine kavuştuğunu biliyorduk ancak Anadolu Üniversitesi (AÜ) Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Erol Altınsapan ve AÜ Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Mahur Tulum hocalarımızın bulduğu sanduka, Nasreddin Hocanın Sivrihisarda yaşamını kaybettiğinin belgesidir. Akşehirde türbesi var ancak ellerinde böyle bir belge yok. Sivrihisar olarak yapacağımız türbe proje yarışmaları sonrası, Ona ve kızı Fatma Hatuna yakışır bir türbe inşa edip ziyarete açacağız. Eskişehirin 2013 Türk Dünyası Kültür Başkentliği doğrultusunda Nasreddin Hocaya ve Sivrihisara yakışır bir türbe inşa edeceğiz. Dünyanın merkezinin Sivrihisar olduğu kanıtlandı. El ele verip, türbeyi yaparak Nasreddin Hocayı ölümsüzleştireceğiz. Heyecanlanmamak elde değil. İçim içime sağmıyor. Akşehir, buna saygı duymalıdır."
    
     Yayıncı: Mürsel Çetin
<< Önceki Haber Nasreddin Hocanın doğduğu beldede heyecan Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER