Muşta dolu ekili arazilere zarar verdi

Muşta dolu ekili arazilere zarar verdi -Bulanık ve Malazgirt ilçelerindeki tarım arazileri dolu yağışından zarar gördü


MUŞ (A.A) - Bulanık ve Malazgirt ilçelerinde ekili arazilerin dolu yağışından zarar gördüğü bildirildi.
     Bulanıka bağlı Üçtepe, Gümüşpınar, Kırkgöze köylerinde ve Elmakaya Beldesinde etkili olan dolu yağışı, tarım arazilerinde zarara neden oldu.
     Köylerde incelemede bulunan Bulanık Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Abdulhak Aydoğdu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dolu yağışının ardından zarar tespiti için çalışmaların devam ettiğini söyledi.
     Aydoğdu, şöyle konuştu:
     Dolu yağışı, özellikle 4 köyümüzde ekili alanlara büyük zarar verdi. Ekiplerimiz bu köylerde alan taraması yaparak, ön hasar tespitinde bulundu. Kişisel olarak bize başvuran vatandaşların da kesin hasar tespitini yaptıktan sonra, oluşturacağımız raporu il müdürlüğüne bildireceğiz. Vatandaşın zarar tespitini bir ana önce yapmak için, ekipler ivedi şekilde çalışma sürdürüyor. Çiftçiyi tarım sigortası yaptırmaları konusunda da sürekli uyarıyoruz. Çiftçi uyarımıza rağmen sigorta yaptırmıyor. Bulanıkta çok az sayıda tarım sigortası yaptıran çiftçi var. Bu konuda çiftçinin bilinçli olması gerekiyor.
     Gümüşpınar Köyü Muhtarı Mehmet Şerif Kaşçı ise, arazilerinin durumunun içler acısı olduğunu söyledi.
     Kaşçu, ce destek verilmesi gerekir. Köylünün geçim kaynağı yok oldu. Bir an önce destek bekliyoruz. Bankalardan borç alan çiftçilerin, banka günü ödemesi yaklaştı. Çaresiz kaldık. Allahtan gelen bu afet için, devletin sıcaklığını yanımızda hissetmek istiyoruz dedi.
     Malazgirtte de dolu yaklaşık 30 bin dönüm ekili alana zarar verdi.
     Malazgirt Ziraat Odası Başkanı Tahsin Kılıç, buğday ekili 30 bin dönümlük arazide, önemli ölçüde zarar meydana geldiğini söyledi.
     Kılıç, Malazgirt Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğüne zararın rapor edilmesi için dilekçe verdik. Bugün zarar tespiti için bu bölgede incelemelerde bulundular. Tespitten sonra bakanlığa zararımızın karşılanması için başvuruda bulunacağız. Umarım yetkililer bu zararı karşılar diye konuştu.
     İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Gültekin Şimşek ise, Malazgirt ve çevresindeki 7 köyden gelen ihbarları değerlendirerek, bir hasar tespit komisyonu kurduklarını ifade etti.
     Şimşek, önceki gün yağan dolu nedeniyle, çiftçinin müdürlüğe zarar için başvurduğunu, yaptıkları incelemede ekili arazilerin yüzde 65-90 oranında zarar gördüğünü tespit ettiklerini söyledi.
     Hasretpınar Köyü Muhtarı Salih Yalçın, aniden bastıran dolu karşısında çaresiz kaldıklarını belirterek, Köyümüz ve çevre köylerde şiddetli yağan dolu nedeniyle tarlalarımız çok büyük bir zarar gördü. Hepimiz perişan durumdayız. Tek geçim kaynağımız tarım. Yetkililerden zararımızın karşılanmasını istiyoruz dedi.
    
     Muhabir: Mehmet Fideyil Temel - Sami Demir
     Yayıncı: Berin Arslan Çetin
<< Önceki Haber Muşta dolu ekili arazilere zarar verdi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER