Muğlada son günlerde yaşanan depremler

Muğlada son günlerde yaşanan depremler -Marmaris Bozburun açıklarında 9 Kasımdan bu yana büyüklükleri 1.4 ile 4.8 arasında değişen 439 deprem kaydedildi -SDÜ Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Şahin: -Bölgenin sis


MUĞLA (A.A) - Durmuş Genç - Marmarisin Bozburun açıklarında 9 Kasımdan bu yana büyüklükleri 1.4 ile 4.8 arasında değişen 439 deprem kaydedildi.
     Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Mühendislik Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Şakir Şahin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bölgede yapılan tomografik çalışmalarda Bozburun açıklarında özellikle 8-10 kilometre derinliklerde gerilme artışı belirlendiğini söyledi.
     Bölgede 9 Kasımda başlayan deprem aktivitesinde 3ü 4ün üzerinde olmak üzere büyüklükleri 1.4 ile 4.8 arasında değişen toplam 439 deprem meydana geldiğini vurgulayan Şahin, Bölgenin sismotektonik yapısına bağlı olarak sıklıkla yaşanan sismik fırtınalar göz önüne alındığında aktivitenin bir süre daha devam edeceğinin tahmin ediyoruz dedi.
     Bölgede deprem aktivitesinin 24 Kasımdan itibaren yoğunlaştığı, bu yoğunluğun halen devam ettiğini dile getiren Şahin, 2005 yılında Egede başlayan aktivitelerin ardından şu anda kabukta biriken enerji boşaltılıyor. Bu da Gökova Körfezi, Marmaris, Ölüdeniz açıkları, Rodos Adasının kuzeydoğusunu etkiliyor. Bu durum gelecekte Türkiyenin batı-güneybatısında yeni sismik fırtınaların olacağını ve fay boylarına göre daha büyük bir depremin olma olasılığını ifade etmektedir diye konuştu.
     Şahin, Marmariste en büyük depremin 1961 yılında 6.5 büyüklüğünde, bölgedeki en büyük depremin ise 1957 yılında Fethiyedeki 7.1 büyüklüğündeki deprem olduğunu söyledi.
     Bozburun açıklarında devam eden sismik fırtınada oluşan depremlerin merkez üslerinin K-G doğrultulu bir dizilim gösterdiğine işaret eden Şahin, şöyle konuştu:
     Bu da depremlerin Yunanistanın Simi Adası ile Bozburun arasındaki kırık zonunda meydana geldiğini gösteriyor. Fay çözümlerine bakıldığında depremlerin eğim atımlı normal faylanma sonucu oluştuğu, bunun da bize bölgenin aktif bir graben sistemi olduğunu işaret etmektedir. Deprem aktivitesinin 24 Kasımdan itibaren yoğunlaştığı ve bu yoğunluğun devam ettiği görülmektedir. Bu süre zarfında 4.3, 4.4 ve 4.8 büyüklüklerinde 3 ayrı deprem yaşandı. Deprem odak derinliklerinin çoğunlukla sığ olduğu görülmektedir. Sismik fırtınanın karakterini yansıtan bu durum, yine aynı aktivite içinde aynı büyüklüklerde depremlerin olabileceğini göstermektedir.
     Bölgede yapılan tomografik çalışmalarda Bozburun açıklarında özellikle 8-10 kilometre derinliklerde gerilme artışı olduğunu vurgulayan Şahin, şöyle devam etti:
     Özellikle bu bölgede hız değerlerinde bir artış olduğu dikkati çekmektedir. Ancak 25 kilometrelerde hız değerlerinde ve gerilmelerde bir düşüş olduğu, bunun Ege yitim kuşağına bağlı düşük hızlı zonlardan kaynaklandığı anlaşılmaktadır. Benzer şekilde bölgede buna benzer yapılar olduğu tespit edilmiştir. Bundan dolayı bölgede bu türden sismik fırtınaların meydana gelmesi göz ardı edilmemelidir. Gerek tarihsel, gerekse aletsel dönemde dalma batma zonu boyunca büyük depremler meydana gelmiştir. 1. deprem bölgesinde yer alan bölgede 6, 6.5 büyüklüklüğündeki bir deprem hasara yol açabilir. Buna yönelik önlem alınmalı, toplum bilinçlendirilmelidir. Bu sayede deprem zararlarını azaltmak mümkün olacaktır.
    
     Yayıncı: Tuncer Çetinkaya
<< Önceki Haber Muğlada son günlerde yaşanan depremler Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER