Milletvekili seçilme yaşının 18e indirilmesi

Milletvekili seçilme yaşının 18e indirilmesi -Türkiye Gençlik Federasyonu Genel Başkanı Sümer: Seçilme yaşının 18e düşürülmesi, bu hakkın gençlere verilmesi, parlamentodaki sözlü ve duygusal, bazen de yumruklaşmaya varan şiddeti a


AFYONKARAHİSAR (A.A) - Ali Kemal Akan - Türkiye Gençlik Federasyonu Genel Başkanı Rıza Sümer, milletvekili seçilme yaşının 18e indirilmesinin, parlamentodaki sözlü, duygusal, kimi zaman yumruklaşmaya varan şiddeti azaltacağını söyledi.
     Sümer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 18-25 yaş arasındakilerin de milletvekili olabilmesini savunduklarını ve bunu kendilerinin gündeme getirdiğini bildirdi.
     Seçilme hakkının 18e indirilmesini savunmalarının bazı nedenleri bulunduğunu belirten Sümer, 18 yaşındaki bir insana milletvekilini seçme yetkisi veriyorsanız, onun seçtiği kişilerin yerine de aday olma hakkı olmalıdır. Bu, insan haklarına gayet uygundur dedi.
     Sümer, 18 yaşındaki birisinin milletvekilliğine aday olabilmesi için askerliğini yapmamış ve üniversite eğitimini tamamlamamış olmasının engel sayılmaması gerektiğine dikkati çekti.
     Bu yaştaki gençlerin olgunlaşmadığını ileri sürenlerin, gençlere büyük haksızlık yaptığını dile getiren Sümer, şöyle devam etti:
     Aday adayı olabilme hakkını gençlere verelim. Aday gösterilmeleri halinde seçilip seçilemeyeceğine seçmenler karar versin. Bunun yanında siyasal partilerin de demokratikleşmesi gerek. 15 yaşını tamamlamış gençlere diledikleri alanda diledikleri kişilerle dernek ve üst birlik kurması da sağlanmalıdır. İlköğretim, lise ve üniversitelerdeki öğrenci meclisleri, konseyleri, gençlerin yetki ve hareket alanlarını artıracak hale getirilmelidir. Bu durum, gençlerin siyasete daha iyi hazırlanmasına da katkı verir. Siyasal partilerin ön seçim yaparak listeleri hazırlaması, gençlere de aday olabilme fırsatını demokratik ön seçimlerle vermesi gerekmektedir. Parti üyeleri, hangi gencin aday olacağına kendileri karar versin. Zaten seçilme yaşı 25e kadar indi ve 18e düşürülmesini savunuyoruz.
    
     -Partiler arası iletişim ve dostluğu artırırlar-
    
     Sümer, 18 yaşını dolduran gençlere seçilme hakkı verilmesinin, parlamentoda olumlu etkiler sağlayacağını belirtti.
     Seçilme yaşının 18e indirilmesi halinde gençlerin siyasette sadece afiş ve pankart asan, oy veren ve alkışlayan bireyler olarak algılanamayacağını dile getiren Sümer, şunları kaydetti:
     Seçilme yaşının 18e düşürülmesi, bu hakkın gençlere verilmesi, parlamentodaki sözlü ve duygusal, bazen de yumruklaşmaya varan şiddeti azaltır. Parlamento dışındaki gençler, kendileri gibi genç milletvekilleriyle muhatap olur, onlara kendilerini daha iyi ifade edebilir. Parlamentodaki genç milletvekilleri, parlamento dışındaki gençleri daha iyi anlar, onların sorunlarını daha kolay kavrar ve haklarını daha iyi savunur. Partiler arası iletişim ve dostluğu artırırlar. Uluslararası alandaki siyasetçiler ve gençlik kuruluşlarına Türkiyeyi daha iyi anlatırlar. Gençlerin her alanda temsil etme hakkının taşıdığı bir Türkiye hem kendi içimizde ve hem de dünyada daha güzel görünür.
     Sümer, gençlik derneklerini yaygınlaştırmaya çalıştıklarını ifade ederek, dernek sayısı artarsa gençlerin her alanda daha iyi toplumsal çalışmalar yapabileceğini sözlerine ekledi.
    
     Yayıncı: Mürsel Çetin
<< Önceki Haber Milletvekili seçilme yaşının 18e indirilmesi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER