Mevlevi sazı rebap yeniden hayat buluyor

Mevlevi sazı rebap yeniden hayat buluyor -Mevlana ve oğlu Sultan Veledin de çaldığı; Türk Tasavvuf Müziğinin vazgeçilmez enstrümanlarından rebap, Konyada genç bir rebabinin ellerinde yeniden hayat buluyor -Rebabi Ali Şems A


KONYA (A.A) - Murat Aslan - Mevlana ve oğlu Sultan Veledin de çaldığı; Türk Tasavvuf Müziğinin ney ve kudüm ile birlikte 3 vazgeçilmez enstrümanından biri olan rebap, genç bir rebabinin (rebap çalan kişi) ellerinde yeniden hayat buluyor.
     Türk Tasavvuf Müziğinin en önemli enstrümanlarından biri olan, ağıt yüklü tınısı nedeniyle Farsçada hüzünlü ses, beyaz bulut anlamına gelen, 18. yüzyıla kadar Türk Müziğinin tek yaylı çalgısı rebabın geçmişi, milattan önce 3800lü yıllara dayanıyor.
     Modern keman ve keman ailesinin de atası olan rebap tarihsel serüveni içinde 400 yıl Selçukluda, 600 yıl da Osmanlıda kullanıldı. 18. yüzyılın ikinci yarısında Avrupadan gelen Sine Kemanının büyük ilgi görmesiyle unutulmaya yüz tutan rebap, günümüze kadar sadece Mevlevi müziğinde kullanılageldi.
     Selçuk Üniversitesi Dilek Sabancı Konservatuvarı mezunu rebabi Ali Şems Aksu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2000 yılından beri rebap ile ilgilendiğini söyledi.
     Unutulmaya yüz tutmuş rebabın yapımını, İstanbul Tarihi Türk Müziği Topluluğu sanatçısı ve hocası Mehmet Refik Kayanın teşvikleriyle öğrendiğini belirtti.
     Rebabın, Türkiye, Afganistan, İran ve Hindistan gibi ülkelerde çalınan bir müzik aleti olduğunu dile getiren Aksu, Rebap, dünyanın ilk yaylı sazıdır. Rebap, aynı zamanda Hz. Mevlananın ve oğlu Sultan Veledin de çaldığı bir enstrüman... Hz. Mevlananın rebap ile ilgili bir çok sözü vardır. Hz. Mevlana Bulut nasıl yeryüzünü sularsa, rebap da gönülleri sular demektedir dedi.
    
     -Yurt dışına da rebap gönderiyor-
    
     Aksu, rebabın yapımında kullandıkları bazı malzemeleri yurt dışından getirttiklerini, teknesinin Hindistan cevizi oyularak, üzerine de yayın balığı derisi ya da oğlağın yürek zarı gerilerek yapıldığını dile getirdi.
     Kullanılan özel maddeler, ince işçilik ve kişinin isteğine göre rebabın fiyatının değiştiğini vurgulayan Aksu, Konyaya gelen Mevlana dostlarının da rebaba ilgi gösterdiğini, Amerika, Fransa ve İngiltere gibi ülkelerden sipariş aldıklarını dile getirdi.
     Yurt içinde de çok sayıda müşterisi bulunduğunu söyleyen Aksu, Talep edenlere rebap dersleri de veriyorum dedi.
    
     -Mevlana ve rebap-
    
     Selçuk Üniversitesi (SÜ) Mevlana Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Yrd. Doç. Dr. Nuri Şimşekler, Mevlananın bir rebabi olduğunu, 2 bine yakın rubaisinin 80 kadarında Türk Tasavvuf Müziği enstrümanlarından bahsettiğini, bunların içinde rebabın da olduğunu söyledi. Şimşekler, şunları kaydetti:
     Mevlananın oğlu Sultan Veled de babasının yolundan gitmek için Rebapname isimli mesnevi yazmıştır. Hz. Mevlananın rebap çalıp çalmadığı konusunda fikir ayrılıkları vardır. Oysa ki Mevlana, rebap çaldığını, Divan-ı Kebir isimli eserindeki bir rubaisinde bizlere şöyle anlatıyor:
     Sensiz olunca gül diksem bahtımın toprağında,
     Dikenden başka bir şey bitmez
     Tavus yumurtası koysam yılan çıkar
     Elime ister rebap alayım, ister saz alayım
     Sekiz cennette de çalsam cehenneme döner sanki.
    
     Yayıncı : Ahmet Kayır
<< Önceki Haber Mevlevi sazı rebap yeniden hayat buluyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER