Mevlana Müzesindeki mihrap restore ediliyor

Mevlana Müzesindeki mihrap restore ediliyor -Kanuni Sultan Süleymanın Irak seferine giderken verdiği emir üzerine yaptırılan Mevlana Müzesinin mescit bölümündeki 500 yıllık mihrap, yapılacak restorasyonun ardından taşıyıcı sütuna


KONYA (A.A) - Mümin Altaş - Kanuni Sultan Süleymanın Irak seferine giderken verdiği emir üzerine yaptırılan Mevlana Müzesinin mescit bölümündeki 500 yıllık mihrap, yapılacak restorasyonun ardından taşıyıcı sütuna gerek kalmadan kendi ayakları üzerinde durabilecek.
     Konya Müzeler Müdürü Yusuf Benli, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Mevlana Müzesinde uzun zamandır rölöve, restorasyon ve resüsyon projelerinin devam ettiğini belirtti.
     Çalışmalar kapsamında ilk olarak derviş hücrelerinin teşrif ve tanziminin yapıldığını ifade eden Benli, kubbelerdeki kurşun dökme çalışmalarının ardından yavaş yavaş müze içerisindeki çalışmalara başladıklarını dile getirdi.
     Mescit bölümündeki mihrapla ilgili de çalışma başlatıldığını aktaran Benli, şunları kaydetti:
     Bu mihrap Kanuni Sultan Süleymanın Irak seferi sırasında Mevlana dergahına uğraması sonucu verdiği emir üzere yapılan bir mihrap. Mihrap, diğer camilerdeki gibi duvara gömülmüş bir mihrap değil. Tek başına duran bir mihrap ama zamanla kayma meydana gelmiş ve arkasındaki sütuna yaslanmış. Mihrap yerinden sökülüp yeniden monte edilecek ve arkasındaki desteğe bağlı kalmadan tek başına duracak seviyeye gelecek. Restoratör Çiğdem Yıldırım ve arkeologlar çalışmalarına başladı.
    
     -Müze ziyarete açık-
    
     Benli, en kısa zamanda restorasyonu bitirip yeni bir teşhir ile mescit bölümünü ziyaretçilere sunacaklarını anlattı.
     Birçok alanda restorasyon çalışmalarının sürdüğü müzenin ziyaretçilere açık olduğunu ifade eden Benli, Vatandaşlara rahatsızlık vermemek için bölüm bölüm kapatarak restorasyon yapıyoruz. Mescit bölümündeki restorasyonun tamamlanmasının ardından farklı bir yapılanmaya gideceğiz. Huzur-u Pir olan bu kısım tek başına harika bir yer. Bu alandaki malzemeleri alarak daha rahat hale getirip, dergah ve Mevlevilik ile ilgili diğer eşyaları farklı bir proje ile sunacağız diye konuştu.
     Benli, müzeyle ilgili bir çok yeni projenin hazırlıklarının da sürdüğünü sözlerine ekledi.
    
     Yayıncı: Ahmet Kayır
<< Önceki Haber Mevlana Müzesindeki mihrap restore ediliyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER