Mersin Tarım ve Gıda Platformu Erdemlide

Mersin Tarım ve Gıda Platformu Erdemlide toplandı -Platformun dönem başkanı Asparuk: Mersinde meyve ve sebze ticaretindeki en büyük sorun, küçük arazilerde üretim yapılması


MERSİN (A.A) - Mersin Tarım ve Gıda Platformu Başkanı Mustafa Asparuk, Mersinde meyve ve sebze ticaretindeki en büyük sorunun, küçük arazilerde üretim yapılması olduğunu bildirdi.
     Asparuk, ABye uyum süreci kapsamında üretici birlikleri başkanlarına yönelik Alata Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyon Müdürlüğünde düzenlenen bilgilendirme toplantısında, platformun çalışmaları hakkında bilgi verdi.
     Mersin Tarım ve Gıda Platformunun, Avrupa projesinin bir uzantısı olarak kurulduğunu belirten Asparuk, yörede en çok gelir sağlayan alanların turizm, lojistik, tarım ve gıda olduğunu söyledi.
     Mersinde meyve ve sebze ticaretindeki en büyük sorunun ise küçük arazilerde üretim yapılması olduğuna dikkati çeken Asparuk, şöyle konuştu:
     Geçimlik küçük ölçekli tarımdan, verimli ve karlı büyük ölçekli tarıma geçiş yapılması gerekiyor. Araziler o kadar küçük ki tarım işletmesi özelliği söz konusu olamıyor. Dolayısıyla Geçimlik tarla veya bahçe özelliğinden öteye geçemiyor. Arazinin geçimlik olmasına bağlı olarak modern tarım uygulaması yapacak imkanların bulunmayışı, gerekli bakım, zirai mücadele, bitki geliştirme gibi temel gereklerin uygulanamaması anlamına geliyor. Yani verimli ve kaliteli ürün elde etmek gibi bir amaç oluşmuyor.
     Kentteki tarım potansiyelini öne çıkarmak amacıyla çalışmalar yaptıklarını anlatan Asparuk, tarımla uğraşan her kesimi kendilerini takip edip, toplantılara katılmaya çağırdı.
     Dokuz Eylül Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat Bölümü öğretim Üyesi Yaşar Prof. Dr. Yaşar Uysal da platformu kurmak kadar yaşatmamanın önemine işaret etti.
     Türkiye ekonomisindeki sorunları çözmek için öncelikle tarım alanındaki sorunların çözülmesi gerektiğini ifade eden Uysal, Türkiyede üretici birlikleri kurulmasına rağmen içi yeteri kadar doldurulamadı. Bunun da ilerleyen zamanda giderileceğine inanıyorum diye konuştu.
     Toplantıya, Alata Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyonu Müdürü Dr. Davut Keleş, platform üyeleri ile birlik başkanları katıldı.
     (DÇ-VEG-ST)
<< Önceki Haber Mersin Tarım ve Gıda Platformu Erdemlide Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER