Mersin Balıklarını Koruma ve Yaşatma Derneği

Mersin Balıklarını Koruma ve Yaşatma Derneği Başkanı Doç. Dr. Tırıl: -Mersin balıklarının Yeşilırmaktaki Yaşam Savaşı Devam Ediyor


SAMSUN (A.A) - Mersin Balıklarını Koruma ve Yaşatma Derneği Başkanı Doç. Dr. Serap Ustaoğlu Tırıl Mersin balıklarının Yeşilırmaktaki Yaşam Savaşı Devam Ediyor dedi.
     Tırıl, yaptığı yazılı açıklamada, Karadenizin en değerli balıklarından olan Mersin balıklarının, gün geçtikçe artan insan kaynaklı nedenlerden dolayı neslinin hızla tükenmeye devam ettiğini belirtti.
     Bu türün Türkiye karasularında uluslararası anlaşmalara göre koruma altında olduğunu ve avcılığının yasak olduğunu hatırlatan Tırıl, buna rağmen avlanmasına devam edildiğini öne sürdü.
     Mersin balıklarının en önemli üreme alanlarını Yeşilırmak, Kızılırmak ve Sakarya nehirlerinin oluşturduğunu vurgulayan Tırıl, şunları kaydetti:
     Normal şartlarda gürül gürül akan Yeşilırmak, Suat Uğurlu Barajında günlerce su tutulduğunda kuruyor ve yumurtlama göçü yapmaya çalışan Mersin balıkları su birikintilerinde mahsur kalıyor. 11 Mart 2012 Pazar günü böyle günlerden biriydi, iki gündür barajdan su bırakılmıyordu ve 150 kiloluk mersin morinası Yeşilırmakın içinden geçtiği Çarşamba ilçe merkezindeki köprü civarında su birikintilerinde çırpınırken civardaki vatandaşlar tarafından hunharca öldürüldü. Oysa yapılması gereken, Yeşilırmak üzerinde inşası devam eden Çarşamba HES altındaki çok uygun yumurtlama alanlarına çıkarak neslini devam ettirme gayretinde olan bu balığı kurtarmaya çalışmak olacaktı. Bu balık başaramadı ama Mersin balıklarının mücadelesi devam ediyor.
     Yetkililerden bu duruma duyarlılık göstermesini isteyen Tırıl, şöyle devam etti:
     Yeşilırmakta Mersin balıkları için hala umut varken su rejimini bu değerli balıkların üreme göçünü sürdürebileceği şekilde ayarlayalım. Nehir yatağında yüzlerce kiloluk iri cüsseli bu balıkların ilerleyebilmesine izin verecek miktarda su bulunmasını sağlayalım. Yöre halkının da bu konuda duyarlı olmasını istiyoruz. Neslini devam ettirme çabasındaki anaç Mersin balıklarını ve yavrularını koruyalım, çoğalmalarına izin verelim. Mersin balıklarının çabası ve halkın desteği Yeşilırmak ve Çarşambanın gururu olsun. Yeşilırmakın sembolü Mersin balıklarını hep birlikte koruyalım, yaşatalım. Çünkü Mersin balıklarının Yeşilırmaktaki yaşam savaşı devam ediyor.
     (EDİ-İSM)
<< Önceki Haber Mersin Balıklarını Koruma ve Yaşatma Derneği Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER