Merkez Bankası Başkanı Başçı soruları yanıtladı

Merkez Bankası Başkanı Başçı soruları yanıtladı (1) -İkinci çeyrekte (Büyüme rakamlarının) önceki çeyreğe göre artıya dönmesini bekliyoruz -Kemerlerimizi çözüp uçağın içinde dolaşmaya başlayalım mı- Henüz değil... -(Mali


ELAZIĞ (A.A) - Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, büyüme rakamlarının ikinci çeyrekte önceki çeyreğe göre artıya dönmesini beklediklerini ve ılımlı büyümenin devam edeceğini tahmin ettiklerini söyledi.
     Merkez Bankası ve Dünya Gazetesi ile Elazığ Ticaret ve Sanayi Odasının işbirliğinde Elazığda Para Politikaları konulu toplantı düzenlendi.
     Burada yaptığı konuşmanın ardından soruları yanıtlayan Başçı, ilk çeyrek büyümesine ilişkin soru üzerine, ilk çeyrekte önceki çeyreğe göre, mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış olarak bakıldığında yüzde 0,4lük küçülmeyi önceden tahmin ettiklerini bildirdi.
     Kış aylarında hava koşullarının çok sert olduğunu, özellikle ulaştırmayla ilgili pek çok engelle karşılaşıldığını ifade eden Başçı, eksi değerin bir kısmının bunlardan kaynaklandığını belirtti. Başçı, Bunun ikinci çeyrekte önceki çeyreğe göre artıya dönmesini bekliyoruz. Ilımlı büyümenin devam edeceğini tahmin ediyoruz dedi.
     Başçı, yıl sonu enflasyon beklentisine ilişkin bir soru üzerine de enflasyon ile ilgili daha net konuşabilmek için Para Politikası Kurulunu görmek gerektiğini, Temmuz sonunda daha net bilgi verebileceklerini söyledi.
     Erdem Başçı, başka bir soru üzerine de yatırım taleplerinin gelişmekte olan ülkelere doğru kayması gerektiğini vurguladı ve TÜrkiye de gelişmekte olan bir ülke olduğu için Türkiyenin cazibesi devam edecektir. Türk Lirası sağlam para birimi olmaya devam edecektir diye konuştu.
    
     -Henüz kemerlerinizi çözmeyin-
    
     Daha önce yaptığı bir konuşmada sarf ettiği Uçak piste indi, ama kemerleri çözmeyin sözlerinin hatırlatılması üzerine de Başçı, şunları kaydetti:
     Edirnede (iki teker var, bunların ikisi de piste değdi) demiştim. Bunlardan birisi krediler, birisi de döviz kuru. Kredi büyümesi yeterince yavaşladı, makul seviyelerde seyrediyor şu anda. (Döviz kuru da yeterince değer kaybetti, bundan sonra da daha fazla değer kaybetmesini beklemeyin) anlamında.. Bunun ikisi birden dış dengeyi iyileştirecek iki tane önemli faktördü. O gerçekten gerçekleşti. Biz bu açıklamayı çok önceden Edirnede yaptık. Şimdi insanlar gördükçe inanıyorlar. Gerçekten de dış denge iyileşiyor. Döviz kurları ve krediler bizim arzu ettiğimiz noktaya gelmişti. O yüzden (yumuşak inişi tamamladık) demiştik. Kemerlerimizi çözüp uçağın içinde dolaşmaya başlayalım mı- Henüz değil.. Avrupa tarafındaki problem zor bir problem. O yüzden biraz bekleyip oradaki gelişmeleri izleyelim. Şu anki gidişat gayet iyi. Herkes ne yapıyorsa aynen yapmaya devam etsin.
     Başçı, parasal genişlemeye de değindi ve şu ana kadar Türkiyedeki verilerin nispeten daha olumlu olduğunu belirterek, Biz önümüzü görelim, Para Politikası Kuruluna kadar herhangi bir sinyal vermeyelim diye düşünüyoruz dedi.
     Başçı, Avrupada çok genişlemeci bir para politikası izlendiğini, bankalar arası piyasada faizin daha düşük seviyelere gelebileceğini ve sıfıra yaklaşabileceğini söyledi.
    
     -Mali birlik tartışmaları-
    
     Erdem Başçı, Avrupadaki mali birlik tartışmalarına ilişkin olarak da şöyle konuştu:
     Bazı yapısal eksiklikler tespit edildi, mali birlik olmadan, finans sektörü konusunda tek politika olmadan para birliği pek de mümkün değil. O yüzden bu yönde adım atılması gerektiği yönünde liderler zirvesinden karar çıktı. Finans sektörü ile ilgili birlik konusunda adımlar atılacak. Ama bu adımlar çok zor adımlar. Ulusal egemenlikten fedakarlık gerektiren adımlar. Üye ülkelerin her birisi (ben bu fedakarlığı yaparım, kendi yetkilerimin bir kısmını, harcama yetkilerimin, vergilendirme yetkilerimin, bankacılıkla ilgili yetkilerimin bir kısmını Avrupanın merkezine devretmeye razıyım) derse, o zaman bu olur. Ama bu demokratik bir süreç, zaman alacak. O yüzden bu yıllar sürecek bir proje. Kısa vadede de gerekli tedbirleri alabilecek mekanizmaları oluşturmaya çalışıyorlar.
     TCMB Başkanı, bankanın ekonomi üzerindeki ısıtma ve soğutma gücü nedir şeklindeki soruya yanıt verirken de Isıtma ve soğutma gücü mükemmel değil, yüzde 100 değil, ama oldukça yüksek diye düşünüyorum. Para Politikası oldukça etkili bir araç dedi.
     Başçı, 2012 yılı içinde planlanan bir sıkılaştırma politikası olup olmadığının sorulması üzerine de Türkiyede kredi artış hızının mevduat artış hızının üzerinde olduğunun, ancak ikisi arasındaki farkın kademeli bir şekilde azaldığını söyledi.
     Mevduat araçlarının hepsi değerlendirildiğinde, yüzde 10un biraz üzerinde mevduat artışının bulunduğunu ifade eden Başçı, kredilerdeki artış hızının ise yüzde 19 seviyesine gerilediğine dikkati çekti.
     Aradaki makas daralırsa bunun dış denge açısından iyi olacağını belirten Başçı, Mevduat dışında yeni bir tasarruf aracı geliyor o da bireysel emeklilik sistemindeki reform. Bildiğim kadarıyla ikincil düzenlemeler yapılacak ve yılbaşından itibaren fiilen bu hayata geçecek. Yatırdığınız her 100 liralık tasarruf için devlet 25 lira yatıracak. Bunu ihmal etmemek gerekir. Sabırlı olmamız şartıyla. Bizim vatandaşlarımızın genellikle ufukları çok daha kısa, 3 ay vadeli mevduatın ötesine çok geçmek istemiyorlar diye konuştu.
    
     Muhabir: Merve Özlem Çakır
     Yayıncı: Abdullah Kıratlı
<< Önceki Haber Merkez Bankası Başkanı Başçı soruları yanıtladı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER