Manisa Sarayından günümüze sadece adı kaldı

Manisa Sarayından günümüze sadece adı kaldı -Manisa İl Kültür ve Turizm Müdürü Erdinç Karaköse: -Maalesef sarayın izleri bugün toprak altında -Önümüzdeki yıllarda sarayın belirli mekanlarını ayağa kaldırarak, Manisayı Ş


MANİSA (A.A) - Turgay Duyar - Osmanlı İmparatorluğunun tahtına varis olan şehzadelerin yetiştiği Manisada, 1403 yılında 2. Murat tarafından yaptırılan ve dönemin en büyük eseri olan Saray-ı Amireden (Manisa Sarayı) günümüze sadece adı kaldı.
     Sultan III. Mehmetten sonra şehzadelerin İstanbul dışında eğitimi yasaklanınca kaderine terk edilen, Kurtuluş Savaşı sırasında ahşap kısımları tamamen yanan Saray-ı Amirenin bir maketi, şehir merkezine beş yıl kadar önce Osmanlı İmparatorluğu dönemi nakkaşlarından Osmanın minyatürüne dayanarak yapılabildi.
     Manisa Valiliği önderliğinde başlatılan çalışmalarla bugün Saray-ı Amirenin yeniden gün yüzüne çıkarılması hedefleniyor.
     Manisa İl Kültür ve Turizm Müdürü Erdinç Karaköse, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Saray-ı Amirenin Osmanlı Kenti döneminden bugüne ulaşamamış çok önemli bir eser olduğunu belirterek, Bugün sadece Fatih Sultan Mehmet zamanında yaptırılan Fatih Kulesi mevcut. Onun dışındaki kalıntılar maalesef günümüze ulaşamamıştır dedi.
     Saray-ı Amireyi gün yüzüne çıkarmak amacıyla çalışmaların başlatıldığını belirten Karaköse, Osmanlı İmparatorluğunun en önemli Sancak Beyliklerinden bir tanesi olan Manisada Saruhan Sancağında yaptırılan 52 dönümlük arazi üzerinde şehzadelerin yaşamlarını sürdürdükleri ve ailelerini barındırdıkları tarihi bir mekan. Maalesef bunun izleri bugün toprak altında diye konuştu.
     Valiliğin önderliğinde Saray-ı Amireyi yeniden Manisaya kazandırmak amacıyla çalışmalara başladıklarını belirten Karaköse, Saray-ı Amirenin Topkapı Sarayından sonra Osmanlının Anadoluda yaptırdığı en önemli tarihi mekan olduğunu vurguladı.
     Saray-ı Amirenin bugün Hükümet Konağı olarak bilinen Vilayet binasının alt tarafında kalan Fatih Parkı ve çevresinde konuşlandırıldığını dile getiren Karaköse, Saray-ı Amirenin bulunduğu alanın büyük bir bölümünün bugün park olduğunu, kalıntıların ise mevcut olduğunu söyledi.
     Karaköse, şöyle konuştu:
     Manisanın Şehzadeler Kenti kimliğini yeniden kazanmasında katkı sağlayacağına inandığımız bu yapıların yeniden yerlerini tespit etmek ve ardından ayağa kaldırarak Saray-ı Amireyi tekrar yaşatmak istiyoruz. 1403 yılında 2. Murat tarafından yaptırılan ve Fatih Sultan Mehmet tarafından genişletilerek 52 dönümlük alana yayılmış içerisinde özel mekanları olan, şehzadelerin eğitim ve yaşamlarını sürdürdüğü saray kompleksi... Maalesef bu yapılardan günümüze sadece Fatih Kulesi olarak bilinen kule yapısı ulaşmış durumda. Önümüzdeki yıllarda inşallah Saray-ı Amirenin belirli mekanlarını ayağa kaldırarak, tekrar konservasyonla Manisayı Şehzadeler Kenti kimliğine kavuşturmayı amaçlıyoruz.
    
     -Sarayın maketi yapıldı-
    
     Osmanlı İmparatorluğu dönemi nakkaşlarından Osman tarafından yapılan minyatüre dayanarak Saray-ı Amirenin maketinin yapıldığını anımsatan Karaköse, Bire bir ölçülendirmesi Nakkaş Osmanın minyatüründe mevcuttur. Manisa bu eseri yeniden kazandığında Şehzadeler Kenti kimliğini bütün ihtişamıyla ortaya koymuş olacak. Şimdi bununla ilgili bir ön araştırmaları ve daha sonrasında yapıların röleve yer temel tespitlerinin ardından planlama dahilinde mekan ayağa kaldırılacak. Bununla ilgili çalışma başlatıldı dedi.
     Karaköse, Manisada 2. Murat, Fatih Sultan Mehmet, Kanuni Sultan Süleyman, 2. Mustafa ve 3. Selim gibi Osmanlının önemli padişahlarının şehzadelik yaptıklarını, Sancak Beyliğinde bulunduklarını sözlerine ekledi.
    
     -Saray-ı Amire-
    
     Bugünkü Fatih Parkı ve Kızılay binasının bulunduğu alanda yer alan saray, Sultan II. Murat tarafından inşa ettirilmiş, Fatih Sultan Mehmet tarafından genişlettirilmiştir.
     Vakfiyesinde Hicri 849da (M. 1403) yapıldığı belirtilen saray hakkında Evliya Çelebi ve Katip Çelebi Seyahatnamelerinde bilgi verilmektedir.
     Ayrıca III. Mehmet döneminin ünlü nakkaşı Hasan Paşanın Topkapı Sarayı Müzesinde A. 3592 envanter numarası ile kayıtlı Şemailname-i Al-i Osman adlı eserinde Saray-ı Amirenin bir minyatürü bulunmaktadır.
     Sultan III. Mehmetten sonra şehzadelerin İstanbul dışında eğitimi yasaklanınca Manisa Sarayı kaderine terk edilmiş ve 18. yüzyıla kadar küçük onarımlarla ayakta tutulmaya çalışılmıştır.
     Kurtuluş Savaşı sırasında sarayın ahşap kısımları tamamen yanmıştır. Günümüze ulaşan kare planlı kısmı taş ve tuğladan yapılmış bir kulenin üstü sıvanıp üç katlı bir apartman haline getirilmiştir. Bu bina halen Kızılay Derneğinin merkezi olarak kullanılmaktadır.
    
     Yayıncı: Şükran Yücel
<< Önceki Haber Manisa Sarayından günümüze sadece adı kaldı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER