Maliye Bakanı Şimşek, Tuncelide:

Maliye Bakanı Şimşek, Tuncelide: -Bu bölgenin aslında huzura ihtiyacı var. Bu yörenin kardeşliğe, birliğe, beraberliğe ihtiyacı var. Aslında bölgenin insanının içinde bu var. Fakat maalesef bu terör belası nedeniyle bölge arzulad


TUNCELİ (A.A) - Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Tunceli ve çevresindeki bölgenin huzura, kardeşliğe, birliğe ve beraberliğe ihtiyacı olduğunu belirterek, Aslında bölgenin insanının içinde bu var. Fakat maalesef bu terör belası nedeniyle bölge arzuladığı potansiyeli gerçekleştiremiyor. Aslında potansiyeli çok yüksek bir bölge dedi.
     Batmandan helikopterle Tunceliye gelen Şimşeki, Vali Mustafa Taşkesen, Tunceli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Durmuş Boztuğ, İl Emniyet Müdürü Hayati Yılmaz ve öteki yetkililer karşıladı.
     Tunceli Valiliğini ziyaret eden Şimşek, Vali Taşkesenden ilin sorunları hakkında brifing aldı. Taşkesen, Şimşeke ziyaretin anısına üzerinde Tunceli logosu olan vazo ile el dokuması kilim hediye etti.
     Rektör Boztuğ da Şimşeke, Tunceli Üniversitesinin ilk yazılı eseri olan Kerbela Mersiyeleri ile ilki geçen yıl yapılan Uluslararası Dersim Sempozyumuna ilişkin hazırlanan kitabı takdim etti.
     Bakan Şimşek, daha sonra Tunceli Yunus Emre Gençlik Merkezinde düzenlenen iftar programına katıldı. İftar yemeğinin ardından partililere hitaben konuşan Bakan Şimşek, Bu benim Tunceliye ilk gelişim. Doğrusu ülkemizin bu kadar güzel bir yöresine, yani Dersime ilk kez gelmiş olmak benim için aslında kaçırılmış bir fırsat. Daha önce gelmeliydim ama şimdi kısmet oldu. Gerçekten çok güzel bir yer. Dolayısıyla sizlerle Dersimde olmaktan mutluluk duyuyorum dedi.
     AK Parti iktidarında yapılan çalışmalara değinen Şimşek, şunları kaydetti:
     AK Parti demek aslında bu bölgede ve ülkenin tamamında eser siyaseti demek. Tabi sahada çalışanlar olarak ülkede yapılan bütün hizmetlerde sizlerin katkıları var. Yani Türkiyenin neresinde iyi bir hizmet yapılıyorsa, bu sizlerin çalışmaları, sizlerin destekleri, sizlerin çabalarıyla oluyor. Tabii ki milletimizin büyük teveccühü olmasa hakikaten son 10 yıl içindeki değişim ve dönüşümü başaramazdık. Son 10 yıl içerisinde gerek temel hak ve özgürlükler anlamında gerek demokratikleşme anlamında gerekse ekonomik kalkınma anlamında hakikaten Türkiye çok mesafe kat etti. Bizler son 10 yıldır devletimizi milletimizin hizmetkarı yaptık. Elimizden geldikçe ülkemizin dört bir yanına kaliteli kamu hizmetini sunmak için özellikle de Türkiyenin batıyla, dünyanın gelişmiş ülkeleriyle arayı kapatmasını sağlamak için çok önemli reformlar yaptık, çok önemli adımlar attık. Ama tabi memleketin bütün sorunları çözülmüş değil. Böyle bir iddiamız da yok. Bizim en temel önceliğimiz her zaman eğitim olmuştur.
    
     -Fırsat eşitliği açısından eğitim çok önemli-
    
     Eğitimin önemini vurgulayan Şimşek, Ekonomik faaliyetlerin, fırsatların sınırlı olduğu Tunceli gibi illerimizde hakikaten fırsat eşitliği açısından eğitim çok önemli dedi.
     Eğitime ayrılan bütçeyi artırdıklarına dikkati çeken Şimşek, 2002den önce Milli Eğitim Bakanlığının ve yüksek öğrenimin bütçesi 11 milyar 500 milyon liraydı. Şimdi bu sene biz bu rakamı 55 milyar liraya kadar çıkardık. Hakikaten 5 katlık bir artış söz konusu. Biz eğitimi önceliklendirdik çünkü çocuklarımıza iyi eğitim verirsek bu hem Türkiyeyi rekabetçi hale getirir bu hem ülkemizde fırsat eşitliğini beraberinde getirir diye konuştu.
     Şimşek, şöyle devam etti:
     Geçmişte Doğuya Güneydoğuya önemli yatırım teşvikleri verilmiş. Fakat bu teşviklerin geçmişte arzulanan sonuçları arzulanan düzeyde doğurmadığını biliyoruz. Onun arka planında birçok sebep var. İlk defa bizim hükümetimiz gerçekten bütüncül bir yaklaşımla bu bölgeler arası kalkınmışlık farkını gidermeye çalışıyor. Şimdi Tuncelide bir üniversitemiz var. Bu niye önemli- Çünkü yetişmiş eleman yatırım için bir ön koşuldur. Mutlaka önce yetişmiş eleman olacak ki yani insan stokunun kalitesi yüksek olacak ki orada yatırım yapılabilsin. Üniversitemiz hızla gelişiyor, yeni bir kampüsü şu anda hızla inşa ediliyor. İnşallah önümüzdeki sene üniversitemiz öğrenci sayısı ve yerleşkesiyle kritik eşikleri aşmış ve önemli bir noktaya varmış olacak. Bu yatırım için, ilimizin, şehrimizin hakikaten gelişmesi için önemli bir motor görevi görecek. Eğitim o anlamda da bizim için önemli. Bu iş aşa giden yolda da eğitim önemli. Türkiyenin dünyayı yakalamasında da önemli. Size basit bir rakam vereyim. Türkiyede 25 yaş üstü nüfusa bakarsanız yani eğitim çağını tamamen geçmiş nüfusumuza bakarsanız ortalama yıllık örgün eğitim kişi başına 6,5 yıldır. Yani Türkiyenin 25 yaş üstü nüfusu ortaokul terk bir nüfustur. Ama biz bunu hakikaten köklü bir şekilde değiştirme konusunda kararlıyız, iddialıyız. Tabi zorunlu eğitim önce 8 yıla çıktı, şimdi 12 yıla çıktı. Şu anda gelişmiş ülkeleri kapsayan OECD ülkeleri için 25 yaş üstü nüfus için 11,5 yıl. Türkiye şimdi o eşiği de aşacak şekilde yeni bir döneme giriyor. Şu son 10 yıl içerisinde 350 bine yakın yeni öğretmen aldık. 170 binin üzerinde derslik yaptık. Bunlar önceki 50 ya da 80 yılla kıyaslandığı zaman çok çok ciddi rakamlar.
    
     -Bölgemiz, Türkiye ekranına hak etmediği kadar olumsuz yansıyor-
    
     Önümüzdeki dönemde sanayi yatırımlarının artacağına inandığını anlatan Şimşek, Validen aldığım bilgilere göre burada 1990 yılının başında başlanan bir organize sanayi bölgesi varmış, daha doğrusu bir projesi varmış. O proje çok uzun bir süredir devam ediyor. Talep yok, bitirilememiş. Şu anda yüzde 95 oranında bitirilmiş. Orada bir 130 dönümlük bir OSB söz konusu, 43 tane yatırımcıya da yer tahsis edilmiş. Altyapısı önemli oranda bitirilmiş ve bu firmalarımızın faaliyet başlamasıyla belki 430-500 kardeşimize istihdam imkanı doğacak. Bunlar çok küçük gelebilir ama genelde başlangıçlar çok küçüktür diye konuştu.
     Şimşek, şöyle devam etti:
     Batmanda 2002 yılında organize sanayi bölgesinde bir tek fabrika yokmuş. Sadece bir tane un fabrikası varmış. Bu gün Batmanda organize sanayi bölgesinde bir metrekare boş yer yok. Şu anda 430 bin metrekarelik alanı kamulaştırıyoruz yani devlet olarak satın alıyoruz. 60 tane yatırımcı bizden yer istiyor. Şunun için söylüyorum. Bu bölge, zaman zaman Tunceli de dahil Batman da dahil bölgemiz, Türkiye ekranına hak etmediği kadar olumsuz yansıyor. Halbuki bu bölgede Batmanda da Tuncelide de diğer illerimizde de eminim çok güzel şeyler oluyor. Bütün olumsuzluklara rağmen, maalesef içimize sürekli işlenen bu fitne fesada rağmen, birliğimizi, beraberliğimizi, kardeşliğimizi, bütünlüğümüzü bozmaya yönelik bütün çabalara rağmen, aslında bölgemizde ve ülkemizde çok güzel gelişmeler oluyor. O nedenle ben şahsen ümitliyim.
    
     -Bölgenin aslında huzura ihtiyacı var-
    
     Bölgenin aslında huzura ihtiyacı olduğunu anlatan Şimşek, Bu yörenin kardeşliğe, birliğe, beraberliğe ihtiyacı var. Aslında bölgenin insanının içinde bu var. Fakat maalesef bu terör belası nedeniyle bölge arzuladığı potansiyeli gerçekleştiremiyor. Aslında potansiyeli çok yüksek bir bölge. Bugün Tunceli ben ilk kez geldim ama hayran kaldım. Hakikaten coğrafyasıyla muazzam bir turizm cazibe merkezi olabilir dedi.
     Tuncelinin, turizmden organik tarıma, su ürünlerinden hayvancılığa kadar birçok konuda potansiyelinin çok yüksek olduğunu belirten Şimşek, sözlerini şöyle tamamladı:
     Fakat bu terör nedeniyle maalesef her alanda potansiyelinin altında bir performans söz konusu. Ama inşallah biz bunun da üstesinden geleceğiz. Ben hep söylüyorum. Hiçbir güç bizim kardeşliğimizi, birliğimizi, beraberliğimizi bozamayacak. Bin yıldan fazladır biz beraberiz, biriz, bütünüz. Bu güzel ülkemizin gelişmesi ve kalkınması için, insanlarımızın refahının artması için beraber mücadele ettik. Bundan sonra da böyle olacak, ben buna inanıyorum. Türkiye bütün farklıklarıyla aslında o kadar zengin ki... Eskiden bazı farklılıklarımız tehdit olarak algılanmış, tehdit olarak görülmüş. Halbuki AK Parti döneminde bu tamamen değişti. Biz farklılıklarımızı zenginlik olarak görüyoruz. Biz farklılıklarımızı birer potansiyel tehdit olarak görmüyoruz ve gerçekten de bu çerçevede gerek temel hak ve özgürlükler anlamında gerek demokratikleşme anlamında gerekse ekonomide ve diğer alanlarda çok önemli mesafeler kat ettik.
     AK Parti İl Başkanı Veli Suroğlu ve teşkilat üyeleri, Şimşeke Çemişgezek ilçesine ait el dokuması kilim hediye etti. Futbolda Bölgesel Amatör Ligde Tunceliyi temsil eden Dersimsporun yönetim kurulu üyesi Hasan Coşkun da Şimşeke Dersimspor forması ve atkısı armağan etti. Şimşek atkı ve formayla hatıra fotoğrafı çektirdi.
     İftar yemeğinin ardından Şimşek, il merkezinde dolaşarak vatandaşlarla sohbet etti. Şimşek, daha sonra bazı aileleri evlerinde ziyaret etti.
    
     Muhabir: Haydar Toprakçı - Yılmaz Ekinci
     Yayıncı: Ahmet Ekici
<< Önceki Haber Maliye Bakanı Şimşek, Tuncelide: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER