Maliye Bakanı Şimşek, Batmanda

Maliye Bakanı Şimşek, Batmanda -Bu bölge az gelişmişse daha hızlı gidemiyorsa bunun bir tek sebebi vardır; bu bölgedeki terördür, şiddettir -Barışa, huzura, istikrara sahip çıkmamız lazım, şiddetle bir yere varılmıyor -


BATMAN (A.A) - Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Bu bölge az gelişmişse daha hızlı gidemiyorsa bunun bir tek sebebi vardır; bu bölgedeki terördür, şiddettir dedi.
     Bakan Şimşek, bazı açılış ve temel atma törenleri için geldiği Batmanda Vali Yılmaz Arslan, AK Parti İl Başkanı Murat Güneştekin ve partililer tarafından karşılandı.
     TEİAŞ yanındaki 16 derslikli Fen Lisesinin temel atma törenine katılan Bakan Şimşek, burada yaptığı konuşmada, hükümetin eğitime verdiği önemi anlattı.
     10 yıl önce eğitime aktarılan kaynağın 11,3 milyar lira olduğunu hatırlatan Bakan Şimşek, 2013 yılı bütçesi şu anda Meclisimizde görüşülüyor. Plan Bütçe Komisyonunda. Biz bu rakamı 2013te 68,1 milyar liraya çıkartacağız. Bakın 11,3ten 68,1e tam 6 kat. İşte eğitime önem veriyorsanız, eğitime daha çok kaynak ayırmanız lazım. Bundan daha açık daha net bir tutum olamaz dedi.
     2002 yılında ülke genelinde 350 bin öğretmenin bulunduğunu anlatan Bakan Şimşek, Biz ilave 357 bin öğretmen atamışız. Bu da önemli. Çünkü hakikaten öğretmen açığının kapatılması ülkemiz açısından önemli bir konu. Bununla yetinmedik. 181 bin 500e yakın derslik yaptık. Bunları niçin yapıyoruz. Çünkü ülkemizin gelişmesinin temelinde insan vardır diye konuştu.
     Eğitimi dünyanın en gelişmiş ülkeler seviyesine çıkartmayı hedeflediklerini kaydeden Bakan Şimşek, şunları söyledi:
     Bakın Fatih Projesini bu seneden itibaren uygulamaya koyduk. 2013te bütçesini yüzde 73 arttırıyoruz. 1,4 katrilyon liraya okullarımızın artık büyük bir kısmına yavaş yavaş bilgisayarlı tahtalar, geniş bant internet, 4 ve 5. sınıftan itibaren bütün öğrencilerimize peyder pey tablet bilgisayar vererek ülkemizin eğitimini dünyanın en gelişmiş ülkeler seviyesine çıkartmayı hedefliyoruz. Ben çok iyi hatırlıyorum burada ilkokulu, ortaokulu okurken bir kırtasiye vardı. İnsanların kitaplarını ne zorluklar içinde aldıklarını biliyoruz. Çok şükür o günler geride kaldı. Bütün bunlar başbakanımızın talimatıyla oluyor. Allah ondan razı olsun. Öğrencilerimiz okula başladığında kitapları hazır oluyor.
    
     -Birçok ülkenin nüfusundan fazla öğrencimiz var-
    
     Türkiyede 17 milyon öğrencinin bulunduğunu belirten Bakan Şimşek, şöyle konuştu:
     Birçok ülkenin nüfusundan fazla öğrencimiz var. İşte o nedenle geleceğimize, çocuklarımıza yatırım yapıyoruz. Okullaşma oranlarında muazzam bir artış var. Bundan 10 yıl önce okul öncesi 4-5 yaş grubu 100 tane öğrenci varsa 11 tanesi okula gidebiliyordu. Şimdi bir kaç yıllık çaba ile biz bunu yüzde 46ya çıkarttık. İnşallah yüzde 70-90lara çıkartacağız. Mesele üniversitede de okullaşma oranı yüzde 35-36lar civarındaydı. Şimdi yüzde 80lerin üzerine çıkardık. Üniversite sayısı Türkiyede 79dan 168e çıktı. Önümüzdeki yıllarda isteyen herkes üniversite de bir bölümde okuyabilecek. Türkiye eğitimde gerek teknoloji olarak gerek imkanlar olarak gerekse sistem olarak çağı yakalıyor. Biz artık çocuklarımıza seçenekler veriyoruz. Mesleki eğitimde bütün engellerin önünü açtık. Gerek Türkiyenin dünyada rekabet edebilmesi açısından gerekse ülkemiz önündeki 30-40 yıl içerisinde bu büyüme yarışında dünyada en iyi şekilde konumlanması açısından bu önemli. Batmanlı kardeşlerimin fırsat eşitliği açısından bu çok önemli. Yani bizim gibilerin bir tesadüf olmaktan çıkması, başarının bir tesadüf olmaktan çıkması, isteyen her kardeşimizin en iyi imkanlarda eğitim alabilmesi, o eğitimle birlikte meslek kazanabilmesi ve bu mesleğini ailesi için çevresi için ülkesi için şehri için hayırlı hizmetlere dönüştürülebilmesidir.
     Memleketin dört bir köşesine hiçbir ayrım gözetmeden en iyi iş, sanayi ve eğitim imkanları götürdüklerini sözlerine ekleyen Bakan Şimşek, Bu güzel ülkemizi, güzel Türkiyemizi hep beraber kalkındıracağız. Bu bölgede terör olayı olmasaydı. Bu bölge çoktan mevcut durumundan ötesinde gelişmiş olurdu. Bu bölge az gelişmişse, daha hızlı gidemiyorsa bunun bir tek sebebi vardır; bu bölgedeki terördür, şiddettir. Onun için hepimiz barışa, huzura, istikrara sahip çıkmamız lazım. Şiddetle bir yere varılmıyor. Bütün derdimiz memleketimizin her alanda daha ileriye gitmesidir dedi.
    
     -Yeter ki biz birliğimize, kardeşliğimize sahip çıkalım-
    
     Temel atma töreninden sonra Hasankeyf ilçesine geçen Bakan Şimşek, burada tekstil atölyesinin açılışına katıldı.
     Bakan Şimşek, yaptığı konuşmada, yaklaşık 100 kişiye iş imkanı sağlayacak bir tesisin açılış törenine katılmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
     Bölgeye yatırımcıların gelmesi ve burada iş imkanının sağlanması için devlet olarak ne gerekiyorsa yaptıklarını kaydeden Bakan Şimşek, şöyle konuştu:
     Son açıkladığımız teşvik sisteminde yatırımcıya Siz Güneydoğu ve Doğu Anadolu Bölgesine 100 liralık yatırım yapın, devlet olarak biz 116 liralık destek verelim diyoruz. Yani 10-12 yıl arasında Organize Sanayi Bölgesinde olmamasına bağlı olarak, diyoruz ki Gelir Vergisi istemiyoruz. SGK primini hazine ödeyecek, iş veren payını da işçi payını da yer konusunda Organize Sanayi Bölgelerinde bedava yer veriyoruz Böyle yerlerde de çok cüzi bir kiradan bahsediyoruz. KDV yok, gümrük vergileri yok. Bütün bunları bu bölgenin kalkınması için yapıyoruz. Yeter ki biz birliğimize, kardeşliğimize sahip çıkalım. Çünkü burada her şey var. Devlet olarak eski politikaları bir kenara bıraktık. Ülkenin tamamının bir bütün olarak geliştirilmesi ve özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolunun geçmişten kalan o aradaki farkı kapatması için ne gerekiyorsa yapıyoruz. Yakında tarıma dayalı sanayi fırlayacak. Çünkü biz 400 milyondan fazla para harcayarak Sol Sahil Sulama Projesini bitiriyoruz. Tarımda toplulaştırmayı bitiriyoruz. Tarımda ölçek ekonomisine geçeceğiz. Yani bir yandan yetişmiş eleman bir yandan sanayi bir yandan tarım, iş aş anlamında bölgemiz ülkemiz hızla gelişecek.
     Ülkemizde demokratik standartların iyileştirilmesi, ileri demokrasi ve temel hak ve özgürlüklerin geliştirilmesi için bütün farklılıklarımızın zenginlik olarak ortaya çıkması için gerekenleri yapıyoruz diyen Bakan Şimşek, Bu gün artık resmi okullarda Kürtçe seçmeli ders var, bırakın konuşmayı, müzik dinlemeyi, televizyonu, gazetesi, kitabını. Bunlar 15 yıl önce hayal edilemezdi. Biz kardeşlik hukukuna inanıyoruz. Biz bunları şiddet terör olduğu için yapmıyoruz. O safsataya da inanmayın. Bu hükümet Kasım 2002de kurulan ve seçildikten sonra OHALa son veren hükümettir. O zaman ne şiddet var ne bir şey var. Çünkü bizim programımızda var. Memleketin her tarafının normalleşmesi için hem demokratik standartlarıyla hem ekonomik imkanlarıyla eğitimde fırsat eşitliği ile bir bütün olarak gelişmesine inanmış insanlarız. Biz kardeşlik hukukuna inanan insanlarız. Bütün bu adımları da onun bunun zorlamasıyla değil, gerçekten inandığımız için doğru bulduğumuz için ülkemizin barışı huzuru ve geleceği için yapıyoruz. Yapmaya devam edeceğiz ifadelerini kulandı.
    
     Muhabir: Yılmaz Ekinci / İbrahim Yakut
     Yayıncı: Erdem Gültekin
<< Önceki Haber Maliye Bakanı Şimşek, Batmanda Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER