Maden Şehitleri Anıtında özel sektör ayrımı

Maden Şehitleri Anıtında özel sektör ayrımı -Madenciler, özel sektör ocaklarında hayatını kaybeden madencilerin adlarının da, Maden Şehitleri Anıtında yer almasını istiyor -Türkiye Taşkömürü Kurumu Genel Müdürü İnan: -Anıt


ZONGULDAK (A.A) - Erdinç Aksoy - Zonguldakta üzerinde sadece, Türkiye Taşkömürü Kurumu ocaklarında hayatını kaybeden işçilerin adlarının yer aldığı Maden Şehitleri anıtına, özel sektör ocaklarında hayatını kaybedenlerin de, isimlerinin eklenmesi isteniyor.
     Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından 2003 yılında açılışı yapılan ve 1875ten itibaren, Zonguldakta taş kömürü üretimi sırasında hayatını kaybeden madencilerin isimlerinin, ölüm tarihlerine göre yer aldığı Zonguldak Havzası Maden Şehitleri Anıtına, özel sektördeki madencilerin isimlerinin konulmaması dikkat çekiyor.
     Anıtta, bölgeye çalışmak için gelip havzada hayatını kaybeden 1875ten 1936ya kadar 9 ve 2004 yılında yaşanan grizu patlamasi nedeni ile hayatını kaybeden 5 işçi dahil, toplam 14 yabancı işçi, mühendis ve teknisyenin isimleri de yer alırken, özel sektörde çalışan işçilerin isimleri, ancak kurum ocaklarında çalışırken hayatını kaybederse asılıyor.
     Türkiye Taşkömürü Kurumu Genel Müdürü Burhan İnan, anıta isim yazarken ayrım yapmadıklarını belirterek, anıtın kurum ocaklarında şehit olan madenciler için yapıldığını, kurum dışında çalışan ve hayatını kaybeden madencilerin adlarının anıta yazılmamasında kasıtlı bir düşünce olmadığını vurguladı.
     Özel sektörde hayatını kaybedenlerin isimlerinin anıta ilave edilmesinin haklı bir talep olduğuna dikkat çeken İnan şunları kaydetti:
     Bu anıtın önümüzdeki günlerde açılacak Maden Müzesine taşınarak yeni düzenlemeyle daha kalıcı hale getirilmesinin yararlı olduğunu düşünüyoruz. Böylece mevcut yerdeki olumsuz koşullar nedeniyle sürekli yapıştırıldıkları duvardan düşen ve kaybolan isimlerin yarattığı olumsuzluk ortadan kalkacaktır. Maden müzesindeki anıtta özel sektörde ölen işçilerin de adları eklenebilir. Müzeyi gezmeye gelenler, şehitler için oluşturulan köşeyi de görme imkanı bulurlar.
    
     -49 işçi adının anıtta yer alması isteği-
    
     Maden Mühendisleri Odası Zonguldak Şubesi, TTK tarafından Maden Yasasının yürürlüğe girmesi ile birlikte kiralanan özel maden ocaklarında, 2004 yılından bu yana hayatını kaybeden 49 işçinin adlarının da anıtta yer almasını istiyor.
     Anıtın TTK, Genel Maden İşçileri Sendikası ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Ereğli Kömür Havzası Amelebirliği Biriktirme ve Yardımlaşma Sandığı işbirliğiyle yapıldığını belirten Maden Mühendisleri Odası Zonguldak Şube Başkanı Erdoğan Kaymakçı, anıtta sadece kurum ocaklarında hayatını kaybeden işçilerin isimlerinin bulunduğunu belirterek şunları kaydetti:
     TTKda istihdam edilen kamu çalışanı madencilerin; grizu patlaması, gaz zehirlenmesi ve göçük gibi kazalarda yaşamı yitirmesi durumunda isimleri anıtta yer alıyor. Kurum için galeri ve kuyu açılması gibi işleri yapan firmaların çalışanları da iş kazasında hayatını kaybederse anıta adları yerleştiriliyor. Özel sektör madenciliği için de kayıtlar sağlıklı tutulup madencilerin adları anıta konulabilir. Bu şehitler anıtı tüm madencileri kapsamalı, ayırım yapılmamalıdır. Kurum için iş yaparken hayatını kaybeden Çinli işçi kadar özel sektörde görevliyken yaşamını yitiren madencinin de ismi yaşatılmalıdır. Anıtta özel bir bölüm açılarak, özel ocaklarda hayatını kaybedenlerin isim levhalarının da asılmasını istiyoruz.
    
     Muhabir: Sinan Özmüş / Ömer Erim Baştimar
     Yayıncı: J.Jale Müminoğlu
<< Önceki Haber Maden Şehitleri Anıtında özel sektör ayrımı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER