Lösemili Çocuklar Haftası

Lösemili Çocuklar Haftası -Afyonkarahisar Halk Sağlığı Müdürü Akgün: Ülkemizde her yıl 16 yaşın altında ortalama bin 200 ile bin 500 arası çocukta lösemi vakası tespit ediliyor


AFYONKARAHİSAR (A.A) - Afyonkarahisar Halk Sağlığı Müdürü Lütfi Akgün, Türkiyede her yıl 16 yaşın altındaki ortalama bin 200 ile bin 500 arasında çocuğa lösemi tanısı konulduğunu bildirdi.
     Akgün, 2-8 Kasım tarihlerini kapsayan Lösemili Çocuklar Haftası dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, halk arasında kan kanseri diye bilinen löseminin çocukluk çağında görülen kanser türleri arasında yüzde 35lik oranla ilk sırada yer aldığını belirtti.
     Löseminin nedenlerinin henüz tam olarak aydınlatılamadığı bilgisini veren Akgün, şöyle devam etti:
     Ülkemizde her yıl 16 yaşın altında ortalama bin 200 ile bin 500 arası çocukta lösemi vakası tespit ediliyor. Kandaki alyuvarların aşırı derecede artması sonucu meydana gelen hastalık, kan yapıcı dokuları etkiliyor ve kandaki akyuvarların aşırı derecede artışına neden oluyor. Kan yapım yeri olan kemik iliğindeki ana hücrelerde oluşan şifre değişikliği sebebiyle olgun olmayan blast denilen kan hücreleri artarak hızla yayılıp kemik iliği, dalak, karaciğer, lenf bezleri, beyin ve merkezi sinir sistemini etkiliyor. Hastalık her yaşta görülürken, en sık 2-5 yaşlarında rastlanıyor. Akut löseminin çoğunda tıbbi tedavi sonucu tam iyileşme görülürken, 1 yaş altı ve 10 yaş üzerindeki vakalarda tedaviye cevabın azaldığı tespit edildi.
    
     -Lösemi hastalığının belirtileri-
    
     İştahsızlık, zayıflama, kansızlık, cilt altı kanamaları, bacaklarda kemik ağrıları, burun ve diş eti kanamaları ve ateşin çocuklarda löseminin ilk gözlenen belirtilerinden olduğuna dikkati çeken Akgün, baş ağrısı, kusma, karın ağrısı ve görme bozukluklarının da önemli bulgular arasında yer aldığını duyurdu.
     Lösemi tanısı konulan kişiye öncelikle genel durumunu düzeltmeye yönelik tedavi uygulandığına işaret eden Akgün, şunları kaydetti:
     Kötü huylu hücreleri tamamen temizlemek amacıyla ilaçla tedavi (kemoterapi) başlanmaktadır. Kemoterapi ilaçları kötü huylu hücrelerle birlikte vücuttaki iyi ve faydalı hücreleri de yok etmektedir. Bu yüzden tedaviye başlanan kişilerde saç dökülmeleri, ağızda ve bağırsaklarda yaralar oluşması ve aşırı derecede halsizlikler görülmektedir. Çocuklarına akut lösemi tanısı konulan ailelerin karamsarlığa kapılmaması bu durumların geçici olduğunun tedavi sonucunda tam iyileşmeyle birlikte dökülen saçların tekrar çıkacağının çocuklarının eskisi gibi sağlıklı ve normal görünümlerine kavuşacaklarının bilincinde olması ve çocuklarına da bu pozitif enerjiyi vermeleri gerekmektedir.
     Akgün, lösemiden korkulmaması gerektiğini, toplum olarak lösemi tedavisi gören kişiler ve ailelerine ihtiyacı olan maddi ve manevi her türlü desteği vermenin önemli olduğunu ifade etti.
    
     Muhabir: Mustafa Güngör
     Yayıncı: Sedat Gök
<< Önceki Haber Lösemili Çocuklar Haftası Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER