Lenfödemle yaşamak zorunluluk değil

Lenfödemle yaşamak zorunluluk değil


SAMSUN (A.A) - Romatem Samsun Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Orhan Akdeniz, gelişen teknik sayasinde lenfödem hastalığı nedeniyle insanların şişen kol ve bacaklarla yaşamak zorunda olmadığını söyledi.
     Akdeniz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, lenfödem hastalığının lenf sisteminin bozulmasıyla oluştuğunu belirtti.
     Lenf sisteminin görevinin kan dolaşımının toplayamadığı proteince zengin sıvıyı toplamak olduğunu anlatan Akdeniz, şunları söyledi:
     Lenfödem lenf sisteminde herhangi bir bozulma ve tıkanıklık olduğunda taşınan sıvının preferde birikip göllemesinden kaynaklanıyor. Önceden lenfödem hastalığı tedavisi çok bilinmeyen, kanserden kurtulduğuna dua et denilen bir hastalıktı. İnsanlar kolları bacakları şişmiş şekilde dolaşıyorlardı. Hastaları hem görsel hemde fiziksel anlamda engelliyordu. Tedavisi çok bilinmeyen bir hastalıktı. Lenfödem hastalığı nedeniyle insanların şişen kol ve bacaklarla yaşamak zorunda kalması gelişen teknikler sayesinde gerekmiyor
     Özellikle meme kanseri hastalarına yapılan meme cerrahisi sonrasında lenfödem hastalığının oluştuğunu vurgulayan Akdeniz, Tedavide hedef lenf nodu alınmış olan bölgedeki lenf sıvısını kollateral dediğimiz yan dalları kullanarak tekrar kalbe ulaştırmaktır. Bu yöntemle hastalarda oluşan şişlikler yüzde doksana kadar iyileşebiliyor dedi.
    
     Muhabir: Anıl Kuru
     Yayıncı: Hüseyin Likoğlu
<< Önceki Haber Lenfödemle yaşamak zorunluluk değil Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER