Kütüphaneler Haftası

Kütüphaneler Haftası -ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Laçiner: -Demokrasiye verilen aralar ve yıkıcı siyasi rekabetler, en büyük zararı ülkenin kültür ve eğitim kurumlarına vermiştir


ÇANAKKALE (A.A) - Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Rektörü Prof. Dr. Sedat Laçiner, demokrasiye verilen aralar ve yıkıcı siyasi rekabetlerin, en büyük zararı ülkenin kültür ve eğitim kurumlarına verdiğini bildirdi.
     Laçiner, 49. Kütüphaneler Haftası dolayısıyla yayımladığı mesajda, kalkınmanın sadece maddi alanda olamayacağını, sürdürülebilir gelişmenin yolunun iyi kütüphanelerden geçtiğini ifade etti.
     Türkiyede demokrasi mücadelesinde en çok hırpalanan kurumlardan birinin de kütüphaneler olduğunu belirten Laçiner, Demokrasiye verilen aralar ve yıkıcı siyasi rekabetler, en büyük zararı ülkenin kültür ve eğitim kurumlarına vermiştir. Türkiye kütüphaneleri askeri darbelerin ve hoşgörüden uzak, şiddet temelli kutuplaşmaların en büyük kurbanı olmuştur ifadelerine yer verdi.
     Kütüphanelerin eğitimin ayrılmaz parçası olduğunu, bir ülkenin eğitim ve kültürdeki olgunluğunu kütüphanelerin seviyesiyle ölçmenin mümkün olduğunu vurgulayan Laçiner, dünyanın en iyi kütüphanelerinin en gelişmiş ülkelerde olmasının tesadüf olmadığını kaydetti.
     Bu açıdan bakıldığında medeni dünyanın en üst sıralarına tırmanmak gayretinde olan Türkiyenin, kütüphaneciliğe büyük önem vermesi gerektiğini dile getiren Laçiner, şunları bildirdi:
     Ne yazık ki ülkemizde yaşanan siyasi çekişmeler ve demokrasiye vurulan darbeler en ağır zararlarını eğitim dünyasına ve kitap dünyasına vermiştir. Ülkemizde kütüphanelerin gelişmemesinin en önemli nedenlerinden biri de kitapları tehlike ve tehdit olarak gören anlayıştır. Geçmişte bazı fikir akımları, karşı akımın eserlerine zarar vermeyi birbirlilerine üstünlük sağlama aracı olarak görmüşlerdir. Özellikle darbe dönemlerinde kitap bulundurmak tehlikeli hale gelmiştir.
     Gelişmiş kütüphanelerin hem maddi kalkınmanın hem de demokrasi kalitesinin göstergesi olduğuna işaret eden Laçiner, Türkiyenin büyümesinin sürdürülebilir kılınması için kitaba ve kütüphanelere verilen önemin daha da artması gerektiğini ifade etti.
     Akademik kütüphanecilik konusunda değinen Laçiner, iyi bir kütüphanenin, içinde bulunduğu akademik kuruluşun hedeflerine ve ilgi alanlarına katkı verecek şekilde yapılandırılması gerektiğini kaydetti.
     Bu çerçevede ÇOMÜ Kütüphanesinin 21. yüzyılın ihtiyaçları doğrultusunda yeniden yapılandırıldığını anlatan Laçiner, şunları belirtti:
     İki yıl önce 80 bin civarında olan basılı kitap sayısı, 2013 Mart ayı itibariyle yüzde 450 oranında bir artışla 360 binin üzerine çıkmıştır. ÇOMÜ Kütüphanesi depolarında ise halen 100 binden fazla kitap kataloglara girmeyi beklemektedir.
     Basılı kitapta 2015 yılı hedefi en az 500 bin kitaplık bir stoka ulaşabilmektir. Şu an ki eğilim dikkate alındığında, bu hedefin kolayca yakalanacağı, hatta aşılacağı görülmektedir. 2015 yılında ÇOMÜ büyük bir ihtimalle Türkiyenin basılı eser sayısı açısından en büyük kütüphanesi haline gelecektir.
    
     Muhabir: Fikriye Susam Uyar
     Yayıncı: Harun Kaymaz
<< Önceki Haber Kütüphaneler Haftası Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER