Kütahya ekonomisi Zafer Havalimanı ile hayat

Kütahya ekonomisi Zafer Havalimanı ile hayat bulacak -Yarın Başbakan Erdoğan tarafından açılacak havalimanının, Kütahya ekonomisine büyük katkılar sağlaması bekleniyor -Maliye Bakan Yardımcısı Cantimur: Bu havalimanıyla yollarımı


KÜTAHYA (A.A) - Hadi Şengül - Kütahyanın Altıntaş ilçesinde, Afyonkarahisar, Kütahya, Uşak illerine yönelik inşa edilen ve yarın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından açılacak Zafer Havalimanının faaliyete geçmesi, ilin ekonomisine canlılık katacağı umuduyla Kütahya kamuoyunda heyecanla bekleniyor.
     Maliye Bakan Yardımcısı Abdullah Erdem Cantimur, Kütahya Valisi Kenan Çiftçi, AK Parti Kütahya milletvekilleri Soner Aksoy, Hasan Fehmi Kinay ve Vural Kavuncu ile Kütahya Belediye Başkanı Mustafa İça, havalimanına ilişkin beklentilerini, AA muhabirine anlattı.
     Cantimur, Zafer Havalimanını bölge için çok önemli ve ciddi bir yatırım diye niteleyerek, burasının 2005 yılında başlayan 8 yıllık bir emeğin ürünü olduğunu söyledi.
     Bu tesis sayesinde 3 ilde ciddi bir yatırım ve kalkınmanın söz konusu olacağına inandığını belirten Cantimur, şöyle devam etti:
     Bu havalimanının uluslararası olması da bölgemize yapılacak yatırımları daha da artıracaktır. 3 ilimizde termal turizm bakımından çok ciddi kaynaklar var. Kütahya, çiftlik ürünleriyle ihracatta önde yer alan bir ilimiz. Dolayısıyla havalimanının bu manada da ilimizin kalkınmasına ciddi katkı vereceğine inanıyorum. Bu havalimanıyla yollarımız daha da iyileşecek, güzel hale gelecek ve insanlar çok ucuza seyahat imkanı bulacak.
     Çiftçi de Kütahyanın, termal kaplıcaları, doğası, madenleri, tarihi özellikleri ve dokusuyla muhteşem bir il olduğunu belirtti.
     Hazreti Mevlananın oğlu Sultan Veledin, Kütahyanın altı da Cennet, üstü de Cennet sözünü hatırlatan Çiftçi, şöyle konuştu:
     Cennet mekan Kütahyanın değeri, bu havalimanıyla ikiye katlandı. Yani 1 lira olan bütün değerlerimiz havalimanıyla 2 lira oldu. Çünkü biz çeyiz sandığıyız ama çeyiz sandığımızın seri şekilde gelinip görülebilmesi için ulaşım imkanımız yoktu. Artık uçağımız var. Japonyadan ABDye, Afrika ve Asyanın en ücra köşelerinde Avusturalyaya kadar bütün ülkelerden insanlar gelip buradaki güzellikleri görecek. Turizm sektörü, Uçaktan indikten sonra karayoluyla en fazla bir saat gideyim, sağa sola 5-10 saat gitmeyeyim diyor. İşte bu havalimanı, buna değer katacak. Bu havalimanı, Altıntaş ilçemizde yapıldı. Altıntaş belki sadece bir ibareydi. Taşımız ve toprağımız, havalimanıyla altın oldu.
    
     -Yap işlet devret modeliyle yapılması çok önemli-
    
     Aksoy, bazı kişilerce havalimanının yapılamayacağı, tesis için gösterilen alanda otlar biteceği yönünde yakıştırmalar yapıldığını anımsattı.
     AK Partinin çok kısa bir sürede sözünde durduğunu ve bu yakıştırmalara cevap niteliğinde uluslararası havalimanı inşa ettiğini söyleyen Aksoy, Bu havalimanı, Kütahyaya çok büyük bir katkı sağlayacak. Bununla beraber belki hızlı tren, yapılmamış bölünmüş yollar devreye girecek ve turizm merkezlerimizin dünyaya açılmasına vesile olacak. O bakımdan bu havalimanının yapılmasını çok önemsiyorum dedi.
     Kinay, 3 ile yapılan tesisten, çevredeki Eskişehir ve Bilecik illerinin de yararlanabileceğini anlattı.
     Tesisin çok büyük bir hinterlandı kapsadığına dikkati çeken Kinay, şunları kaydetti:
     Yap işlet devret modeliyle yapılması çok önemli. Yani kamunun yıllara sari bir ödeme garantisi var ama şu ana kadar havalimanıyla ilgili bütün yatırımlar, özel sektörün kaynaklarıyla yapıldı. Ulaşım artık daha çok havayoluna kaymış durumda. Yani bundan sonraki süreçte kişisel olarak en çok kullanacağımız ulaşım aracı uçaklar, en çok kullanacağımız yol da havayolu olacak. Dünyada ve Türkiyedeki gelişmelere paralel bir noktadayız. Bölgemize 100 milyon liranın üzerinde bir yatırımla gerçekleştirilmiş bir havalimanıdır. Bu aşamada Kütahyanın gözünü açması, turizm sektörüne yatırım yapması lazım. Yoncalı Kaplıcaları merkezli ve daha sonra bütün il genelindeki termal kaynaklarımıza yayılan bu potansiyelden yararlanmalıyız.
     Kinay, çevresinde ticaret merkezleri oluşacak tesisin, bölge illerinin tarihi ve turistik değerlerini tanıtmak için fırsatlar sunacağını dile getirdi.
    
     -Gurur ve mutluluk duyacağımız bir eser-
    
     Kavuncu ise havalimanını, bölgenin ulaşım sorunlarının giderilmesinde mihenk taşlarından biri diye niteledi.
     Bu tesisle Kütahyanın geleceğinde çok önemli bir aşama kaydedileceğine işaret eden Kavuncu, Gerçekten gurur ve mutluluk duyacağımız bir eser. Umarım ki, bölge havalimanı olarak gerek ticari ürünler ve lojistik gerekse turizm bakımından kalkınmada öncelik eder. Çok kullanılır bir havalimanı haline geleceğinden şüphem yok ifadelerini kullandı.
     İça, havalimanının, 3 ilin havayolu bağlantısını sağlamanın yanı sıra bu illerin gelişmesine büyük katkı vereceğine inandığını anlattı.
     Özellikle termal turizmin yurt dışı bağlantılarında havalimanının çok önemli olduğunu vurgulayan İça, Gelecek kişiler çok kısa sürede otellerine, turizm alanlarına ulaşması zorunludur. Oysa şimdiye kadar bu gerçekleşmediği için bir noktada bütün kaynaklarımızı yeterince değerlendiremedik dedi.
     İça, havalimanını, bölgedeki tarım, madencilik ve sanayiye ilişkin kaynakların özel ihtisas bölgeleriyle yurt dışına açılması ve yurt içinde irtibatının kurulması bakımından da önemsediğini sözlerine ekledi.
    
     Yayıncı: Mürsel Çetin
<< Önceki Haber Kütahya ekonomisi Zafer Havalimanı ile hayat Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER