Kuruyan Tuz Gölüne taşıma suyu

Kuruyan Tuz Gölüne taşıma suyu -Göl kıyısındaki bir tesisten, yaz sonunda büyük ölçüde kuruyan Tuz Gölünde yürümek ve çamura girmek isteyen turistler için hortumla kıyıya su bırakılıyor -Tesisin sahibi Yılmaz: Gölün sus


AKSARAY (A.A) - Öner Taş - Doğal güzelliği ve büyüleyici manzarasıyla yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çeken Tuz Gölü büyük ölçüde kuruyunca, kıyıdaki bir tesis tuzlu suda yürümek isteyen turistler için göle hortumla su bırakmaya başladı.
     Kışın kapladığı alan ile Türkiyenin ikinci büyük gölü olan Tuz Gölünde, son yıllarda artan yağışlara rağmen gölü besleyen akarsuların barajlarla kesilmesi, yer altı suyu kullanımının artması ve buharlaşma nedeniyle bu yıl yaz sonu ve sonbahar aylarında yaşanan dönemsel kuraklığın etkisi daha çok hissedildi.
     Gölün kenarındaki bir tesisin sahibi Özgür Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, on binlerce yerli ve yabancı turistin Tuz Gölünün doğal güzelliğini ve büyüleyici manzarasını görmek, tuz üstünde yürümek, şifa bulmak ve tuzdan yapılan ürünleri almak için tesislerinden göle giriş yaptığını söyledi.
     Tuz Gölünde bu aylarda suyun büyük ölçüde çekilmeye başladığını belirten Yılmaz, Tuz Gölünün doğası gereği ağustos ve eylül aylarında sular çekiliyor. Gölün kuzeyinde kalan, turistlerin gezdiği bu bölge tamamen tuzla kaplanırken, bembeyaz bir örtü oluşuyor dedi.
    
     -Susuz göl turistleri şaşırtıyor-
    
     Tuz Gölünün susuz halinin turistlerde şaşkınlık yarattığını ifade eden Yılmaz, bu nedenle tesis olarak çareyi gölde yürüme zevkini yaşamak isteyen turistlerin yoğun olarak gezdiği kıyı kesimine hortumla su bırakmakta bulduklarını kaydetti.
     Ziyaretçilerin bu sayede belli bir bölümde biriken sudan yararlandığını dile getiren Yılmaz, şöyle devam etti:
     Dağdan gelen tuzlu suyu sabah erken saatlerde bırakmaya başlıyoruz. Bu su öğle saatlerine kadar insanların ihtiyaçlarını gideriyor. Öğleden sonra bir kez daha su bırakıyoruz, bu da akşama kadar yetiyor. İnsanlar Tuz Gölünde rahatlıkla gezebilsin, ayaklarını çamura, suya ve tuza sokabilsinler diye bu suyu bırakıyoruz. Turistler göle gelince bıraktığımız tuzlu suya ayaklarını sokarken, çamurda ve tuzlu suda şifa arıyor.
     Tuz Gölünün yağmurlar başlayınca tekrar su tutmaya başlayacağını ve eski manzarasına kavuşacağını anlatan Yılmaz, Tuz Gölünde sular yükselince tuzlar bir miktar erir. Yüzeyi su ile kaplanan Tuz Gölü, yazın yeniden suların çekilmesi ve buharlaşma sonucunda tuzla kaplanır diye konuştu.
     Aksaray-Ankara karayolunu kullanan yerli ve yabancı turistlerin göle yoğun ilgi gösterdiğini vurgulayan Yılmaz, Bu dönemde özellikle hafta sonu gelen turistlerin sayısı fazla dedi.
     Yılmaz, fotoğraf ve gezi gruplarının da göle gelerek, tuz üzerinde yürüyüş yaptığını sözlerine ekledi.
    
     Yayıncı: Ahmet Kayır
<< Önceki Haber Kuruyan Tuz Gölüne taşıma suyu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER