Küre Dağlarında sarı rengin şöleni

Küre Dağlarında sarı rengin şöleni -Küre Dağları Milli Parkındaki ormanlarda, akarsu ve şelale çevresinde sonbaharla sararmaya başlayan yapraklar görsel şölen sunuyor -Türkiyenin ilk Korunan Alanlar Ağı Parkları (PAN Par


BARTIN (A.A) - Selim Bostancı - Kasım Sakallı - Küre Dağları Milli Parkındaki ormanlarda, akarsu ve şelale çevresinde sonbaharla sararmaya başlayan yapraklar görsel şölen sunuyor.
     Türkiyenin ilk Korunan Alanlar Ağı Parkları (PAN Parks) sertifikasına sahip, Bartın ve Kastamonu sınırları içindeki Küre Dağları Milli Parkı, sonbaharda seyri doyumsuz manzaralar oluşturuyor.
     Yaklaşık 37 bin hektar alanı kapsayan Küre Dağlarında dere çevresindeki ağaçlar ve dökülen yapraklar özellikle fotoğraf tutkunlarının ilgisini çekiyor.
     Bartına 60 kilometre uzaklıkta bulunan Ulus ilçesine bağlı Küre Dağlarının eteğindeki Ulukaya Köyü, şelalesi, mağarası, kanyonu ve vadisiyle her mevsim yerli ve yabancı turistlerin ziyaret ettiği yerler arasında geliyor.
     Dik eğimli yamaçlar üzerinde yer alan gür ormanlar, geniş orman içi çayırlıklar, tarla ve bahçelerden oluşan kırsal doku ve bununla bütünleşen kırsal yerleşim alanları, dünyanın ender coğrafyalarında rastlanan biyolojik çeşitliliğiyle farklı bir güzellik sunuyor.
     Endemik bitkileri, yaban hayatı ve otantik değerleriyle oldukça bakir bir alan olan Küre Dağları Milli Parkı, doğa yürüyüşü, foto safari, av ve yaban hayatı gibi aktivitelere de imkan sağlıyor.
     Dört mevsim ayrı güzellikte olan kışın karla, ilkbaharda çiçeklerle kaplı sonbaharda ise yeşilin ve sarının tüm tonlarının iç içe geçtiği Küre Dağları Milli Parkında ormanlar muhteşem bir tablo haline dönüşüyor.
    
     -Avrupanın 13 özel noktasından biri-
    
     Doğa Koruma ve Milli Parklar 10. Bölge Müdürü Ercan Yeni, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Küre Dağları Milli Parkında uygulanan Orman Koruma Alanları Yönetiminin Güçlendirilmesi Projesinin Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı tarafından dünyada en iyi uygulanan 9 projeden biri seçildiğini anımsattı.
     2008den bu yana Küre Dağları Milli Parkında uygulanan projeyle Milli Park ve çevresinin korunması, sürdürülebilir kalkınma ve turizmle yeşil ekonomi süreçlerine örnek bir model geliştirildiğini anlatan Yeni, şunları kaydetti:
     Yine nisan ayında Türkiyenin ilk Korunan Alanlar Ağı Parkları (PAN Parks)sertifikasına sahip Küre Dağları Milli Parkı, Avrupanın çok özel 13 noktasından birisi olmuştur. 2006 yılından beri çaba gösterdiğimiz PAN Parks sertifikasına sahip olduktan sonra büyük bir titizlik ve özenle çalışarak Küre Dağları Milli Parkını Avrupada PAN Parks sertifikalı parklar arasında ön sıralara taşımak için çaba harcayacağız. Bu sertifika, Türkiye için doğa koruma alanında prestij sağlayacak, özellikle korunan alanlarda ve yakın çevresinde uluslararası düzeyde sürdürülebilir turizm gelişimine örnek oluşturacaktır. Geleneksel kültür ve mimarinin korunması önem kazanacak, yöredeki işletmelerin belirli standartlar da ürün ve hizmet vermesi sağlanacak. Uluslararası tanıtımlar ve önemli turizm destinasyonları içinde yer alması sonucunda yöreye gelen yabancı turist sayısında artış olacaktır.
     Küre Dağları Milli Parkı yakın çevresinin doğal güzelliklerinin yanı sıra zengin ve çeşitli folklorik değerlerin yöre de önemli turizm potansiyelini oluşturduğunu kaydeden Yeni, Özgün mimari dokusunu koruyan köy evlerinden, kadınların günlük yaşamlarında hala kullandıkları geleneksel renkli giysilere, el sanatlarından yöreye has yemeklere kadar çeşitlendirilen kültürel değerler, doğa güzelliğiyle bir araya gelerek ziyaretçilere otantik bir güzellik sunmaktadır ifadesini kullandı.
    
     Yayıncı: Ebubekir Gülüm
<< Önceki Haber Küre Dağlarında sarı rengin şöleni Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER