Kumlucada çiftçiler eylem yaptı

Kumlucada çiftçiler eylem yaptı -Fiyatların düşük olduğunu öne süren sera üreticileri, salatalık ve patlıcanları kara yoluna döktü -Kumluca Ziraat Odası Başkanı Kayhan: -Güneydoğuda çiftçiye yapılan desteklemelerin Türkiyede


ANTALYA (A.A) - Antalyanın Kumluca ilçesinde bir grup sera üreticisi, bu sezon ürettikleri ürünlerin fiyatlarının düşük olduğunu öne sürerek, salatalık ve patlıcanları kara yoluna dökerek eylem yaptı.
     Ürün fiyatlarının düşük olduğunu öne süren bir grup çiftçi, Otogar Kavşağında toplandı. Çiftçilerin eylemi sırasında polis çevrede güvenlik tedbirleri aldı. Kumluca Emniyet Müdürü Nail Çetinkaya da bölgeye gelerek, çiftçileri eylemin kanuna aykırı olduğu yönünde uyardı. Bu sırada üreticiler, yanlarında getirdikleri salatalık ve patlıcanları kara yoluna dökerek Toptancı Hale giden yolu ulaşıma kapattı.
     Kumluca Ziraat Odası Başkanı Süleyman Kayhan, burada yaptığı açıklamada, bu sezon ürünlerin fiyatların düşük olması yüzünden çiftçilerin mağduriyet yaşadıklarını söyledi. Hükümetten teşvik yasalarının gözden geçirilmesini isteyen Kayhan, Güneydoğuda çiftçiye yapılan desteklemelerin Türkiyede ve dünyada seracılıkta önemli bir yeri olan Kumlucadaki çiftçilere de verilmesini istiyoruz dedi.
     Sahilkent Komisyoncular Derneği Başkanı Şükrü Açıkyürek de Hal Yasası ile komisyonculuğun sona erdiğini, komisyoncuların tüccardan, ihracatçıdan alacağını alamadığını savundu. Çıkarılan yasanın büyük haller ve tüketicilere yönelik olduğunu iddia eden Açıkyürek, beş yıl sonra çiftçilerin durumlarının daha kötü olacağını ileri sürdü.
     Açıkyürek, şöyle konuştu:
     Çiftçilerimiz perişan. Ürettikleri ürünü satacak hal bulamıyorlar. Ürünleri para etmiyor. Bu yasa, çiftçiyi, komisyoncuyu, pazarcıları öldürdü. Bu yasayla biz de ne yapacağımızı şaşırdık. Bu konuda Tarım Bakanımızın sesimizi duyması lazım. Çiftçinin sorunu siyasetle çözülmez, bizim siyasetle bir işimiz yok. Dernek olarak, sivil toplum örgütleri olarak bu eylemi gerçekleştirdik. Bundan sonra da eylemlerimiz sürecek.
    
     -Bir kök salatalık tohumu için 10 kilo salatalık satmak gerek-
    
     Çiftçilerden Mehmet Zilayaz, ürünlerinin satış fiyatının maliyeti karşılamaz hale geldiğini kaydetti. Bir kök salatalık tohumunun maliyetini karşılamak için 10 kilo salatalık satması gerektiğini anlatan Zilayaz, Maalesef çiftçimiz üretim yaptığı bir kök ürünün tohumunu bile alamıyor. Bu konuda devlet büyüklerimiz bunu dikkate almalı. Geçen yıllardan ne değişti de bu yıl fiyatlar bu kadar düşük- Biz üreticiyle tüketici arasındaki fiyat uçurumun giderilmesini istiyoruz dedi.
     Hüseyin Bora adlı çiftçi de çiftçilerin 10 yıl önce sağladığı kazancı son yıllarda kazanamadığını, çoğu çiftçinin bankalara borcu olduğunu ifade etti. Bora, İşte halimiz. Biz de buradayız. Gelsin bir yetkili dinlesin, sorunumuza çözüm bulsun diye konuştu.
     Çiftçiler yapılan konuşmaların ardından dağıldı. Eylemin ardından belediye ekipleri yola dökülen ürünleri temizledi.
    
     Muhabir: Mehmet Çakmak / Güç Gönel
     Yayıncı: Tuncer Çetinkaya
<< Önceki Haber Kumlucada çiftçiler eylem yaptı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER