Küçük Berat, CÜde sağlığına kavuştu

Küçük Berat, CÜde sağlığına kavuştu -Kalpten çıkan iki atardamar arasında açıklık bulunan 8 yaşındaki Berat Erdoğan, CÜ Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesinde yapılan müdahaleyle sağlığına kavuştu


SİVAS (A.A) - Sivasta kalpten çıkan iki atardamar arasında açıklık bulunan 8 yaşındaki Berat Erdoğan, Cumhuriyet Üniversitesi (CÜ) Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesinde yapılan müdahaleyle sağlığına kavuştu.
     CÜ Tıp Fakültesi Çocuk Kardiyoloji Kliniğinde görevli çocuk kalp hastalıkları uzmanı Yrd. Doç. Dr. Burhan Oflaz, yaptığı açıklamada, hastanın akciğer atardamarı ve aort arasındaki açıklığın, ameliyata gerek kalmadan kasıktan girilerek anjiyo yöntemiyle küçük bir cihaz kullanılarak kapatıldığını bildirdi.
     1 saat süren işlemle çocuğun rahatsızlığını giderdiklerini ifade eden Oflaz, şu bilgileri verdi:
     Bu tür açıklıklar çocuklarda sık görülen kalp hastalıklarından birisi. Bu açıklık, ortalama 1 saat süren işlemle ve özel cihazlar kullanılarak ülkemizde birçok çocuk kardiyoloji merkezinde başarılı bir şekilde kapatılabiliyor. Ameliyatsız ve kasıktan anjiyo yöntemiyle yapılan bu işlem sonrasında hastalar ertesi gün taburcu edilebiliyor. Kesi ve dikiş atılmaması nedeniyle iz bırakmadan kısa sürede hastanın iyileşip günlük yaşantısına dönebilmesi sebebiyle tercih edilen bir yöntem. Yurt dışında ve ülkemizde birçok merkezde uygulanan bu işlemde hastalardan hiçbir ücret talep edilmiyor ve ilimizde de başarılı bir şekilde yapıldı.
     Kalpten çıkan iki atardamar arasındaki açıklığın normalde doğumdan sonra ilk nefeste doğal olarak kapanması gerektiğini bildiren Oflaz, bu açıklığın kapanmaması durumuna Patent Duktus Arteriosus (PDA) adı verildiğini kaydetti.
     Oflaz, bu tür rahatsızlığı bulunan çocuklarda halsizlik ve benzeri belirtiler olduğunu belirterek, ailelere çocuklarında böyle bir belirti gördüklerinde doktora başvurmalarını önerdi.
     Berat Erdoğan ve ailesi ise doktor Oflaza ve hastane yetkililerine teşekkür etti. İlköğretim 3. sınıf öğrencisi Erdoğan, sağlığına kavuştuğu için mutlu olduğunu belirterek, okula sağlıklı bir şekilde gideceği için sevinç yaşadığını söyledi.
    
     Muhabir: Muzaffer Akyüz
     Yayıncı: Ahmet Ekici
<< Önceki Haber Küçük Berat, CÜde sağlığına kavuştu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER