KOP bölgesi nüfus artış oranı

KOP bölgesi nüfus artış oranı


KONYA (A.A) - KOP Bölge Kalkınma İdaresinin görev alanında yer alan Konya, Aksaray, Karaman ve Niğdede nüfus artış hızının 2012 yılında binde 6.3 olduğu bildirildi.
     KOP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Prof. Dr. Mehmet Babaoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, TÜİKin açıkladığı 2012 nüfus sayımı sonuçlarına göre, Türkiye nüfusunun binde 12lik artışla 75 milyon 267 bin 384 kişi olduğunu belirtti.
     TÜİKin verilerine göre, KOP Bölge Kalkınma İdaresinin görev alanında yer alan Konya, Aksaray, Karaman ve Niğdenin, 2011 yılında toplam 3 milyon nüfusla Türkiye nüfusunun yaklaşık yüzde 4ünü oluşturduğunu ifade eden Babaoğlu, bu oranın 2012 yılında yüzde 3.97ye gerilediğini bildirdi.
     Kent merkezlerindeki değişim ile ilçe nüfuslarındaki değişimler incelendiğinde KOP illeri için farklı tablolar ile karşılaşıldığını vurgulayan Babaoğlu, şunları kaydetti:
     Türkiye genelinde 2012 yılının nüfus artış hızı binde 12 olurken, KOP Bölgesinde bu artış binde 6.3 ile sınırlı kalmıştır. KOP Bölgesindeki illerin nüfus artış hızları Konyada binde 6.7, Karamanda binde 6, Aksarayda binde 2.9 ve Niğdede binde 8 olarak gerçekleşmiştir. KOP Bölgesindeki Konya, Aksaray ve Karamanda nüfus artış hızında kısmi bir yükselme gözlenirken; binde 8 ile en fazla nüfus artış hızının Niğdede olduğu görülmüştür. Veriler, ülke genelindeki kırsaldan kente göçün, KOP Bölgesinde de geçerli olduğunu; bu göçün sadece bölge içindeki kent merkezlerine değil aynı zamanda bölge dışına da olduğunu göstermektedir.
     Babaoğlu, bu amaçla KOP İdaresinin Kalkınma Bakanlığıyla işbirliği içerisinde sağlıklı kentleşme ile yakın kırsal, uzak kırsal alanların gelişmesi konularında çalışmalar yürütüldüğüne dikkati çekerek, özellikle yeni Büyükşehir Yasasına uyum açısından eski kırsal alanlarda kentleşmenin ve kentlilik bilincinin yaygınlaştırılması için çalışmalar planlandığını bildirdi.
     KOP Bölgesinin sahip olduğu geniş yüzölçümü, beşeri-doğal kaynakları ile Türkiye nüfusu kadar insana ev sahipliği yapabilecek bir bölge olduğunu ifade eden Babaoğlu, KOP Bölgesinin sahip olduğu geniş yüzölçümü, nüfus potansiyeli ve hazırlanmakta olan Eylem Planıyla bu göçün tersine döndürüleceğini, KOP Bölgesinin Türkiyenin yeni cazibe merkezi haline geleceğini kaydetti.
    
     Yaeyıncı: Rıfat Yerlikaya
<< Önceki Haber KOP bölgesi nüfus artış oranı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER