Konyanın 100 yıllık rüyası 2012de gerçek

Konyanın 100 yıllık rüyası 2012de gerçek oldu -Konya Ovasını suyla buluşturacak olan 100 yıllık rüya Mavi Tünel Projesi 2012 yılında iz bırakan en önemli yatırımlardan biri oldu -Konya, 2012 yılında sağlık alanında da öneml


KONYA (A.A) - Konya Ovasını suyla buluşturacak olan 100 yıllık rüya Mavi Tünel Projesi, 2012 yılına damgasını vuran en önemli yatırımlardan biri oldu.
     Konya Ovasının önemli bir bölümünü sulanabilir hale getirecek asırlık rüya Mavi Tünelin açılışı 16 Aralıkta Başbakan Recep Tayyip Erdoğanın katılımıyla yapıldı.
     Göksudan Konya Kapalı Havzasına yılda 414 milyon metreküp su aktaracak 4,2 metre çapında ve 17 bin 34 metre uzunluğundaki Mavi Tünel, 234 milyon liraya mal edildi.
     Konyaya ulaşacak 414 milyon metreküp suyun, 100 milyon metreküpü Konyanın içme ve kullanma suyu olarak değerlendirilecek. Kalanı ise sulama projelerinde kullanılacak.
     Mavi Tünel Projesi; aşırı yer altı suyu çekimini ve çöküntü obruklarının oluşmasını engelleyecek, aynı zamanda atık suların değerlendirilip, kuruyan göllere su takviye edilmesiyle ovadaki verimliliğin artmasını sağlayacak. Proje ile Konya önemli bir su potansiyeline sahip olacak.
     Konya Ovası Projeleri (KOP) kapsamında inşa edilen ve toplam maliyetleri 340 milyon lira olan, dünyanın beşinci uzun tüneli Mavi Tünel ve ona su sağlayacak olan Bağbaşı Barajı, özellikle tahıl ağırlıklı kuru tarımın yapıldığı Konyaya ve Türkiye ekonomisine büyük katkı sağlanacak.
    
     -Avuç içi damar izi kimlik doğrulama
    
     Konya, 2012 yılında sağlık alanında da önemli gelişmelere ev sahipliği yaptı.
     Pilot il olarak seçilen Konyada, 1 Temmuz itibarıyla kullanılmaya başlanılan avuç içi damar izi kimlik doğrulama sistemi 2si üniversite hastanesi olmak üzere toplam 12 özel hastane de uygulandı.
     Sistem alınan başarılı sonuçların ardından 15 Kasım itibariyle diğer illerde de uygulanmaya başlandı.
     Avuç içinin okutulduğu sistem, saniyenin onda biri hızla 5 milyon noktadan tarama yapıyor ve bu bilgileri kodluyor. Bu kodlar, otomatik olarak SGK Genel Merkezine giderek orada depolanıyor. 2-3 dakikada gerçekleşen bu işlem ile hastalar sonraki muayenelerinde sağ veya sol elini sisteme tanıtarak tedavi olabiliyor.
    
     Muhabir: Mümin Altaş
     Yayıncı: Ahmet Kayır
<< Önceki Haber Konyanın 100 yıllık rüyası 2012de gerçek Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER