Kömüre kalite belgesi Manisada veriliyor

Kömüre kalite belgesi Manisada veriliyor -TSE Manisa Kömür Laboratuvarı Sorumlu Müdürü Paşa: -Laboratuvarımızda ısı verimi, kalori değeri, kül, kükürt ve nem muhteviyatı gibi kömürle ilgili yaklaşık 36 adet test gerçekleştiriyoruz


MANİSA (A.A) - Turgay Duyar - Türk Standardları Enstitüsü (TSE) Manisa Kömür Laboratuvarı Sorumlu Müdürü Şahap Gürler Paşa, Manisadaki laboratuvarda taş, briket ve linyit kömür cinslerinin ısı verimi, kalori değeri, kül, kükürt ve nem muhteviyatı gibi özelliklerini ölçen yaklaşık 36 adet test gerçekleştirdiklerini söyledi.
     Şahap Gürler Paşa, AA Muhabirine yaptığı açıklamada, Manisada 1996 yılından bu yana faaliyetini sürdüren laboratuvarın Turgutlu Yapı Laboratuvarına bağlı olarak hizmet verdiğini anlattı.
     Laboratuvarda taş, briket ve linyit kömür cinslerinin tüm deneylerinin yapılarak TSE kalitesiyle deney sonuçlarının verildiğini belirten Paşa, Laboratuvarımızda taş kömürü ile ısınma amaçlı briket ve linyit kömür cinslerinin ısı verimi, kalori değeri, kül, kükürt ve nem muhteviyatı gibi kömürle ilgili yaklaşık 36 ayrı parametrede testleri gerçekleştiriyoruz. Kömür ile ilgi olarak TSE bünyesindeki tek ihtisas laboratuvarımız Manisadadır dedi.
     Türkiyede TSE dışında kömür deneyleri yapan başka kuruluşların laboratuvarlarının da olduğunu belirten Paşa, ancak TSE kalitesiyle deney yapan TSEnin Türkiyedeki tek kömür laboratuvarı olduklarını vurguladı.
     Şahap Gürler Paşa, şunları söyledi:
     Türkiyede 100ün üzerinde kömür işletmesine hizmet verilip, firmalara TSE belgesi verilmiş bulunmaktadır. TSE belgelerinin kontrolleri için gelen numunelerin testlerini Manisadaki laboratuvarımızda gerçekleştirmekteyiz. Kömür işletmelerimiz bizden aldıkları TSE belgelerini müşterilerine ibraz edebilmekte, girdikleri ihalelerde kullanabilmekte, ürettikleri kömürlerin kalitesini bu şekilde beyan edebilmektedirler.
    
     Soma kömürü kalitede istikrarlı
    
     Türkiyenin değişik yörelerinden gelen numuneleri test ettiklerini anlatan Paşa, numunelere yapılan testlerin sonuçlarına dayanarak, Soma yöresinden çıkarılan linyit kömürünün yıllardır istikrarını koruduğunu belirterek, Soma yöresini kömürleri istikrar açısından, kalite değerini sürdürmesi açısından en iyi kömür diyebiliriz dedi.
     TSE Manisa Kömür Laboratuvarı Sorumlu Müdürü Şahap Gürler Paşa, akreditasyon çalışmalarının sürdüğünü, 2013 yılı içerisinde Kömür Laboratuvarının uluslararası standartlara uygun deney hizmeti vermeyi planladığını sözlerine ekledi.
     TSE Manisa İl Temsilcisi İsmail Ünlü de, yeni çalışmalar kapsamında laboratuvarın modernize edildiğini, 2013 yılı içerisinde sonuçlanacağını söyledi. Ünlü, Çevre ve Şehircilik Bakanlığının hava kirliliği konusunda belirlediği kriterler çerçevesinde kömür numunelerinde testler gerçekleştiriliyor. Kömürde hava kirliliği açısından önemli olan kül ve kükürt oranları ile nem ve kalori değerlerine bakıyoruz diye konuştu.
    
     Yayıncı: Şükran Yücel
<< Önceki Haber Kömüre kalite belgesi Manisada veriliyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER