Kocaelide 55 bin ton elektronik atık,

Kocaelide 55 bin ton elektronik atık, geri kazandırıldı


KOCAELİ (A.A) - Kocaelide 2008 yılında başlatılan Elektronik Atıkları Toplama projesi kapsamında toplanan 55 bin ton elektronik atık geri kazandırıldı.
     Kocaeli Büyükşehir Belediyesinden yapılan açıklamaya göre, ekonomik ömrünü tamamlamış ya da kullanılamaz hale gelen elektronik eşyaların toplanarak geri dönüşümlerinin sağlanması amacıyla 2008 yılında başlatılan proje kapsamında, başta okullar olmak üzere kamu kurum ve kuruluşları ile iş yerlerine elektronik atıkların bırakılması için özel kutular konuldu.
     Elektronik atıkların ayrıca toplanması ile ilgili hane halkına yönelik bilgilendirme çalışmaları da yürütüldüğü proje kapsamında, vatandaşlara, elektronik atıkların depolanması veya yakılarak yok edilmesinin çevreyi olumsuz etkileri hakkında bilgi verildi.
     Söz konusu atıklar aracılığıyla krom, kadmiyum, cıva gibi ağır metallerin doğaya bırakıldığına yer verilen açıklamada, Bunun sonucunda ağır metaller, yer altı ve yer üstü su kaynaklarımıza karışabiliyor ve kirlilik oluşturuyor. Elektronik atıklar içerdikleri bu tehlikeli maddelerden dolayı evsel ve diğer atıklardan ayrı toplanması gerekiyor. Ayrıca elektronik atıkların içerisinde bulunan gümüş, bakır, paladyum ve plastik gibi maddelerin de geri kazanımı sağlanarak ham madde gereksinimi gideriliyor denildi.
     Açıklamada, çevrenin korunması ve ham madde döngüsünün sağlanması için sürdürülen proje ile ambalaj atıkları, elektronik atıklar, atık pil ve akümülatörlerin atık getirme merkezlerinde toplandığı ifade edilerek, projenin başladığı 2008 yılından itibaren toplanan atık miktarının 55 bin ton olduğu bildirildi.
    
     Muhabir: Şahin Oktay
     Yayıncı: Murat Paksoy
<< Önceki Haber Kocaelide 55 bin ton elektronik atık, Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER