Kırgız Parlamentosu heyeti, Bursada

Kırgız Parlamentosu heyeti, Bursada -Kırgızistan Parlamentosu Uluslararası İlişkiler ve Parlamentolararası İşbirliği Komitesi Başkanı İmanaliyev ve beraberindeki heyet, Bursa Valiliğini ve İznikteki Kırgızlar Türbesini ziyaret e


BURSA (A.A) - Kırgızistan Parlamentosu Uluslararası İlişkiler ve Parlamentolararası İşbirliği Komitesi Başkanı Kanıbek İmanaliyev ve beraberindeki heyet, Bursa Valiliğini ve İznik ilçesindeki Kırgızlar Türbesini ziyaret etti.
     Bursa Vali Vekili İsmail Demirhan, İmanaliyev başkanlığındaki 16 kişilik heyeti, Heykeldeki tarihi Valilik binasında kabul etti. Demirhan, burada yaptığı konuşmada, ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
     Kırgız Parlamentosu temsilcilerini Bursada görmekten çok büyük mutluluk duyduklarını ifade eden Demirhan, Kırgızistanı bizler çok iyi tanıyoruz, Kırgız halkını, Kırgızları iyi biliyoruz. Çünkü sizler bizim kardeşimizsiniz. Bizim Ata topraklarımızdan, ana vatanımızdan geliyorsunuz. Bu bakımdan da özellikle mutluluk duyduğumuzu söylemek istiyorum diye konuştu.
     Vali Şahabettin Harputun Ankarada olduğu için ziyarette bulunamadığını belirten Demirhan, Bursaya ilişkin şu bilgileri verdi:
     Bursa Türkiyenin dördüncü büyük vilayetidir. Nüfusu 2,5 milyonu geçmiş durumdadır. Bursa, bir sanayi kentidir, turizm kentidir, tarımı da çok önemli bir yerdedir, aynı zamanda bir termal şehirdir. Termal kaynaklarımız ve tesislerimiz vardır. Ayrıca Uludağ gibi bir kayak merkezimiz, milli parkımız vardır. Şu anda Uludağda 215 santimetre kar var. Tabii ayrıca Bursa, Osmanlı Devletine uzun yıllar başkentlik yapmış bir tarihi bir şehirdir.
    
     -Bursaya kardeş şehir teklifi-
    
     Konuk heyet adına konuşan İmanaliyev de kendilerine nazik ve kardeşçe gösterilen misafirperverlikten dolayı teşekkür etti. İmanaliyev, şunları söyledi:
     Heyet olarak parlamentomuzun Dış İlişkiler Komisyon Başkanı ve üyeleri olarak Türkiyede dördüncü günümüz. Gerçekten Türkiyede bulunduğumuz günlerde kardeşlik duygularını hissetmekteyiz. Gelmeden önce çok teklif sunuldu, nereyi ziyaret edebiliriz- diye ve tabii ki Bursayı ziyaret etmeyi tercih ettik. Çünkü tarihsel zenginliklere sahip. Ayrıca Bursa ilinde bulunan İznik ilçesinde Kırgızlar Türbesi vardır. Biz buraya Kırgızistan halkı adına sevgi, saygı ve selamlarıyla geldik. Ayrıca biz burada bir teklifte bulunmak istiyoruz. Kırgızistanın güneyinde bulunan Batken şehri ile Bursa ilini kardeş şehir yapmayı düşünmüştük. Bizim mevcut olan zenginliklerimizi kardeş Bursa ile paylaşmak istiyoruz.
     Vali Vekili Demirhan, daha sonra Kanıbek İmanaliyeve İznik çinisi hediye etti.
    
     -İznikteki Kırgızlar Türbesine ziyaret-
    
     İznik ilçesine de geçen İmanaliyev ve beraberindeki heyet, buradaki Kırgızlar Türbesinde dua etti ve bahçesine fidan dikti.
     Kırgızistandan getirdikleri toprağı diktikleri fidanın dibine döken İmanaliyev, Bu birlikte diktiğimiz fidan, Kırgız ve Türk halkının kardeşliğinin bir göstergesidir. İznik, bizler için çok kutsal bir değere sahip. Biz de aramızdaki bağları koparmamak adına Türkiye ziyaretlerimizin tamamında kaynaşmayı sağlamak adına İzniki ziyaret ediyoruz dedi.
     Türbe ziyaretinin ardından İznik Belediye Başkanı Kadri Eryılmaz, İmanaliyeve İznik çinisi hediye etti.
     İznikin fethi sırasında şehit düşen Kırgız Türklerinin anısına Orhan Gazi tarafından 1331de yaptırılan Kırgızlar Türbesi, her yıl Kırgızistandan gelen ziyaretçileri ağırlıyor.
    
     Muhabir: Halil Ataş / Büşra Nur Özcan / Haluk Yüksel
     Yayıncı: Ahmet Ekici
<< Önceki Haber Kırgız Parlamentosu heyeti, Bursada Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER