Keçe bir Arjantinlinin elinde semazen sikkesi

Keçe bir Arjantinlinin elinde semazen sikkesi oluyor -Mevlana törenleri için geldiği Konyada, Müslüman olup bu kente yerleşen Arjantinli Rabia Girgiç, öğrendiği keçe sanatıyla semazenlerin sikkelerini ve diğer keçe giysileri hazı


KONYA (A.A) - Mümin Altaş - Mevlana törenleri için 18 yıl önce Arjantinden Konyaya gelen ve Müslüman olup bu kente yerleşen Arjantinli Rabia Girgiç, keçe sanatını öğrenerek, elleriyle keçe dövüp semazen sikkesi ve çeşitli giysiler üretiyor.
     AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, Girgiç; Mevlana aşkıyla geldiği Konyada hediyelik kilim almak için Mevlana Müzesi çevresindeki dükkanları dolaşırken, kilim dükkanı olan bir keçe ustasıyla tanıştı. Bir süre sonra bu kişiye aşık olan Girgiç, evlenip Müslüman olarak Konyaya yerleşti.
     Keçe ustası eşinden bu sanatı öğrenen Girgiç, şimdilerde birçok keçe giyim ve süs eşyası üretip, yurt dışına pazarlıyor.
     Onun için en anlamlısı ise kendisini Konyaya çeken Şeb-i Arus törenlerinin önemli bir parçası olan semazenlerin sikkelerine el emeği, göz nuru dökmek.
    
     -Sikkeleri zevkle yapıyorum-
    
     Rabia Girgiç, yaptığı açıklamada, keçe sanatının kendisi için çok önemli olduğunu, unutulmaya başlayan bir sanatı gün yüzüne çıkardığını söyledi.
     Keçe sanatıyla uğraşırken en çok da sikke yapımının kendisine haz verdiğini anlatan Girgiç, şunları kaydetti:
     Sema törenleri için gelen birisinin, semazenlerin sikkesini yapması çok da tesadüf değil. Ben onlar için geldim. Seb-i Arus törenleri için geldim. Kendimi bunları yaparken buldum, çok mutluyum. Sikkeleri zevkle yapıyorum. Bu çok özel bir duygu. Keçeye elinizle hayat veriyorsunuz. Mevlana bana hayatta sabırlı olmayı, toleransı öğretti. Keçeye şekil vermek, onun olmasını beklemek de bir sabır işi.
     Girgiç, keçe yapımına geleneksel tekniklerle devam ettiklerini belirterek, Eski teknikle güzel, modern ürünler imal ediyoruz. Ürünlerimizi birçok ülkeye gönderiyoruz. Devlet başkanlarına hediye olarak gönderilen ürünlerimiz bile var. Unutulan keçe sanatı son günlerde moda olmaya başladı dedi.
    
     Yayıncı: Ahmet Kayır
<< Önceki Haber Keçe bir Arjantinlinin elinde semazen sikkesi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER