Kardeşliğin şehri: Sakarya

Kardeşliğin şehri: Sakarya -Gürcüler, Abazalar, Kürtler, Lazlar, Boşnaklar, Çerkezler, Araplar, Romanlar ve Arnavutların bir arada yaşadığı Sakarya, farklı renkleriyle Osmanlının kültür mirasını yaşatıyor -Sakarya Valisi Büyük:


SAKARYA (A.A) - Salih Eren - Mehmet Özcan - Gürcüler, Abazalar, Kürtler, Lazlar, Boşnaklar, Çerkezler, Araplar, Romanlar ve Arnavutların bir arada kardeşçe yaşadığı Sakarya, farklı renkleriyle Osmanlının kültürel zenginliğini yansıtıyor.
     Sakarya Valisi Mustafa Büyük, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Sakaryanın Osmanlı şehri olduğunu belirterek, kentin geçmişten beri hem Balkanlardan hem Kafkaslardan hem de Anadoludan gelen insanların toplandığı bir bölge olduğunu söyledi.
     "O nedenle kültür çeşitliliğinin ve renkliliğinin hoşgörü ortamı içinde en güzel yaşandığı yer Sakaryadır" diyen Büyük, Türkiyenin her bölgesinden insanın Sakaryada yüzlerce yıldır kardeşçe yaşadığını, şehrin Türkiyenin mozaiği olduğunu anlattı.
     Büyük, Güneydoğu Anadoludan hatta Kuzey Iraktan gelip bölgeye yerleşen insanlar bulunduğunu kaydederek, "Bu, bizim aslında Osmanlıda yaşanan hoşgörü ortamının devamıdır. Çeşitli vesilelerle doğu illerinden gelen vatandaşlarımız var. Hiçbiri için bu, bir ayrılık nedeni değil, tam aksine hoşgörünün kaynağıdır. Huzurlu ve problemsiz bir şehir olduk" şeklinde konuştu.
     Büyük, sözlerini şöyle tamamladı:
     "Şehrimizin genel karakteri de çeşitliliğe dayalı. Nüfusun yüzde 60ı dışarıdan göç etmiş insanlardan oluşuyor. Hemen hemen bu tür alt kimlik olarak gözüken insanlar, kültürlerini, dillerini, geleneklerini muhafaza ederek işbirliği içinde yaşıyor. Bu insanlarımızı kültür renkliliği içinde huzuru bulmuş durumda. Bu, bizim problemimiz değil, gücümüzdür.
     Sakarya, çok sayıda farklı kültürü içinde barındırıyor. Giyimden, yemek kültürüne kadar her alanda farklılıklar var. Bu farklılıklar tamamen kültürel zenginlik olarak ortaya çıkıyor. İnsanlar arasındaki bu anlayış Sakaryanın gerçek bir Osmanlı şehri olmasını sağlıyor. Ülkemiz için gerçekten çok örnek bir şehir."
    
     -"Etnik gruplar, Sakaryanın mozaiğini oluşturuyor"-
    
     Sakarya Yerel Kültür Derneği Başkanı Özgür Aygün ise şehirde çok sayıda farklı etnik yapı bulunduğunu vurguladı.
     Kentte farklı etnik unsurların kardeşçe yaşadığına işaret eden Büyük, şunları dile getirdi:
     "Bu etnik gruplar, Sakaryanın mozaiğini oluşturuyor, hepsi birer değer. Osmanlıdan kalan hoşgörünün en büyük örneğidir bu kent. Münferit olaylar yaşansa da tüm etnik gruplar, kardeşçe yaşamayı başarabiliyor. Burada Osmanlıdan kalma hoşgörü anlayışının payı büyük.
     Buradaki insanlarımızın hepsinin kıblesi bir. Hep birlikte mutlu şekilde yaşıyoruz. Aile bağlarımızı da kurduk. Her kesimden insan birbiriyle kaynaşmış durumda. Bundan dolayı gurur duyuyoruz."
    
     Yayıncı: Kemal Kaymak
<< Önceki Haber Kardeşliğin şehri: Sakarya Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER