Karasu Nehri kıyısında yapılması planlanan peyzaj

Karasu Nehri kıyısında yapılması planlanan peyzaj çalışmaları ele alındı -Vali Yenigün: Karasu Havzası, Erzincan ili için de son derece önem taşımaktadır


ERZİNCAN (A.A) - Karasu Nehri kıyısında yapılması planlanan peyzaj çalışmaları ele alındı.
     Karasu Nehrine yönelik TÜBİTAK, Erzincan Valiliği ve Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğünün desteğinde, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümünce yürütülen peyzaj projesi kapsamında Karasu Nehri Mekan Aidiyeti, Peyzaj Değerleri ve Çatışma Alanlarına İlişkin Analiz Sonuçlarının Paylaşımı konulu toplantı düzenlendi.
     Simay Otelde gerçekleştirilen toplantıya, Erzincan Valiliği, Belediye Başkanlığı ve Erzincan Üniversitesinden yetkililer ile Erzincan ve Erzurumdaki kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri, Karasu Havzasındaki beldelerin belediye başkanları ve sulama birliklerinin başkanları katıldı.
     Vali Selman Yenigün, toplantıda yaptığı konuşmada, susuz bir hayatın düşünülemeyeceğini belirterek, Su deyince hayattır diyoruz. Susuz bir hayatın düşünülemeyeceğini, susuz bir hayat olamayacağını herkes biliyor ve kabul ediyor. Ama bunu bilmek veya kabul etmek şüphesiz ki yeterli bir vurgu değil diye konuştu.
     Son derece hayati önem taşıyan suyun, tüm canlıların olmazsa olmaz yaşam koşulu olduğunu vurgulayan Yenigün, şunları kaydetti:
     Çevremizde az veya çok bulduğumuz için bekli de önemini kavrayamıyoruz. Ama azaldığında da hemen bizde bir ürperti başlıyor. Bu gerçekten hareket ettiğimizde su kaynaklarımızı nasıl iyi korumamız gerektiğini ve bizden sonraki nesillere nasıl tam olarak, belki de daha da geliştirerek aktarmamız gereken hususu, gerçek karşımıza çıkıyor. Bu yönde yapılan tüm çalışmalar, bütün araştırmalar son derece değerlidir. Erzincanda yürütülen araştırmada, çalışmada mutlaka paydaşlar, bu havzada yukarı Fırat dediğimiz, Karasu dediğimiz havzadan istifade eden, kullanan tüm paydaşların alacağı dersler vardır ve olacaktır. Karasu Havzası, Erzincan ili için de son derece önem taşımaktadır. Bu ekip, şüphesiz yaptığı araştırmaları bilimsel ve teorik anlamda ortaya koyacak. Tabii uygulama birimlerinin de bu güzel projeden faydalanacaklarını değerlendiriyorum.
     Havzanın insanların istifadesine sunulabilmesi için yöre insanına önemli görevler düştüğünü vurgulayan Yenigün, bu çalışmalara destek verilmesi gerektiğini söyledi.
     Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü Öğretim Üyesi ve proje yürütücüsü Prof. Dr. Nilgül Karadeniz ise projenin amacı ve yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi.
     Projenin, Karasu Nehrinin Erzincan Ovası bölümünü kapsadığını ifade eden Karadeniz, aktif katılımlı peyzaj planlama anlayışıyla, Karasu Nehrinin yönetimi, korunması ve kullanılmasına dair yol gösterici bir çerçevenin oluşturulmasını amaçladıklarını söyledi.
     Konuşmaların ardından Dr. Emel Bayalan, peyzaj değerleri analizi ile çatışma-çelişki alanları analizi sonuçları hakkında katılımcılara bilgi verdi.
     Toplantıya, Vali Yardımcısı Ahmet Türköz, Erzincan Belediye Başkan Yardımcısı Sami Mollaoğulları, DSİ 82. Şube Müdürü Abdurrahman Durmuş da katıldı.
    
     Muhabir: Barış Yalçınkaya
     Yayıncı: Ahmet Ekici
<< Önceki Haber Karasu Nehri kıyısında yapılması planlanan peyzaj Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER