Karapınarda Araştırma Günü

Karapınarda Araştırma Günü


KONYA (A.A) - Konya Toprak Su ve Çölleşme ile Mücadele Araştırma İstasyonu Müdürlüğü, Karapınar Çölleşme ve Erozyon Araştırma Merkezinde Araştırma Günü düzenlendi.
     Programda konuşan Konya Toprak Su ve Çölleşme ile Mücadele İstasyon Müdür Vekili Durmuş Ali Çarkacı, Karapınarın en az yağış olan bir yer olduğunu söyledi.
     Çarkacı, yöre topraklarının kırsal iklimin etkisi altında olması nedeniyle doğal olarak organik madde bakımından fakir durumda olduğunu vurgulayarak, toprakların yanlış işlenmesi sonucu da tarım topraklarının organik madde bakımından fakirleşerek, zamanla verimini kaybettiğini belirtti.
     Karapınar Çölleşme ve Erozyon Araştırma Merkezinde yapılan çalışmada rüzgar erozyonuyla toprak kaybının en az ve verimin en yüksek olduğu şerit genişliğinin 40 metre olarak bulunduğunu ifade eden Çarkacı, Araştırma sonuçlarımıza göre tarım alanlarında hakim rüzgar yönüne dik olarak oluşturulan 1 metre yüksekliğindeki perdelerin kendi yüksekliklerinin 10 katı bir mesafedeki alanı rüzgar erozyonuna karşı koruyor dedi.
     Programda, arazi gezilerek Karapınar iklim şartlarında rüzgar perdelerinin tesisinde kullanılabilecek bitki türleri ve bu bitki türleri ile rüzgar perdelerinin oluşturulması hakkında teknik bilgiler verildi.
    
     Muhabir: Mithat Korkusuz / Sayed Khodaberdi Sadat
     Yayıncı: Rıfat Yerlikaya
<< Önceki Haber Karapınarda Araştırma Günü Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER