Karacabeyde 13 köyde süt toplama merkezi

Karacabeyde 13 köyde süt toplama merkezi kurulacak


BURSA (A.A) - Karacabey Süt Üreticileri Birliğinin, daha kaliteli ve nitelikli süt toplamak amacıyla 13 köye süt toplama tankı kuracağı bildirildi.
     Karacabeyin Subaşı, Sultaniye, Karasu, Tophisar, Seyran, Yolağzı, Beylik, Akhisar, Küçükkaraağaç, Şahmelek, Ortasarıbey, Hotanlı ve Bakırköy köylerine kurulacağı belirtilen süt tankerleri projesi için Valilik, Kaymakamlık ve köy muhtarlıklarından onay alındığını açıklayan Karacabey Süt Üreticileri Birliği Başkanı Mehmet Erdem, her biri 45 bin lira değerindeki süt tankeri projesinin yaklaşık 1,5 milyonluk liralık bir yatırım olduğunu belirtti.
     İlçedeki toplam süt miktarının günlük ortalama 245 bin litre olduğunu kaydeden Erdem, şunları kaydetti:
     Bu süt miktarının 155 bin litresi büyük ve orta ölçekli işletmeler tarafından kendi soğutma tanklarında hijyenik olarak toplanmaktadır. Bu oran toplam süt miktarının yüzde 63üne denk gelmektedir, kalan yüzde 37lik kısmı olan 90 bin litre süt, merkezi toplama sistemi dediğimiz köylerde kuracağımız AB standartlarındaki süt toplama merkezlerinde toplanacaktır. Günümüze kadar süt toplama sistemi süt fabrikalarının köylerde kurduğu kendi süt toplama merkezlerinde yeterli olmayan standartlarda yapılmaktaydı.
     Bu projenin gerçekleştirilmesiyle bir taraftan mevcut süt üreticilerinin gelirinin artacağını, diğer yandan da çiftçilerin yeniden süt üretimine yöneleceklerini anlatan Erdem, şöyle devam etti:
     Buna paralel olarak da süt ürünleri üretimine dönük yeni yatırımlar yapılacaktır. Bu yatırım için bina eksikliğimiz vardı. Sıkıntımızı Belediye Başkanımız sayın Ergün Koça ilettik ve kendisi süt tankerlerinin korunması için gerekli binaların yapımı konusunda söz verdi. Belediyeye çok teşekkür ediyoruz. Belediyenin bu desteği sayesinde köylerimiz çok önemli bir hizmete kavuşacak. Bu süt toplama merkezlerinde aynı zamanda bilgisayar online sistemi kurulacak ve süt döken müstahsilin eline SÜTMATİK diye adlandırdığımız bankamatik kartı pos cihazından direkt üreticinin kartına yansıyacak, hem süt üretici birliğinin ana bilgisayarına aynı anda sütü alan sanayicinin muhasebe kayıtlarına girmiş olacak yapılacak, bu otomatik işlem kaydı üretici ile birlik ve sanayici arasındaki litre ihtilafını ve kayıt kargaşasını ortadan kaldıracak ve muhasebeleştirmeyi çok kolaylaştıracaktır.
     Karacabey Belediye Başkanı Ergün Koç da Büyükşehir Yasası çerçevesinde yerel yönetimlerin tarımsal yatırımlara da eğileceğini anımsatarak, köylere bu anlamda önemli bir destek sağlayacakları için mutluluk duyduklarını söyledi. Başkan Koç, konuya ilişkin ihale sürecine startı vererek, mayıs ayına kadar 13 noktadaki süt toplama merkezlerini inşa ederek birliğe teslim edeceklerini kaydetti.
    
     Muhabir: Ayhan Fidan / Burak Akay
     Yayıncı: Haluk Yüksel
<< Önceki Haber Karacabeyde 13 köyde süt toplama merkezi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER