Karaca'nın avukatı, sulh ceza hakimlerini HSYK'ya şikayet edecek


Özgür basına yönelik operasyon kapsamında tutuklanan Samanyolu Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca'nın avukatı Fikret Duran, İstanbul'daki sulh ceza hakimlerini HSYK'ya şikayet edeceğini açıkladı.

Avukat Fikret Duran, Twitter üzerinden paylaştığı mesajlarında İstanbul'da görev yapan ve Karaca hakkında kararları bulunan 6 sulh ceza hakimini yarın HSYK'ya şikayet edeceklerini belirtti. Gerekçelerini de sıralayan Duran, hakimlerin bile bile delil uydurduklarını, siyasi talimatla karar verdiklerini savundu.

Duran, "12 Aralık 2014 tarihinde torba yasayla 'makul şüphe' ve 'gizlilik' düzenlemesi yapıldıktan bir gün sonra Karaca hakkında gözaltı kararı alınmıştır. Soruşturma günü ise siyasetçiler, avukatların göremediği dosya hakkında art arda Karaca'nın masumiyet karinesini ihlal eden beyanlarda bulunmuşlar, adeta bağımsız ve tarafsız olması gereken hakimlere verecekleri karar hakkında talimatlar yağdırmışlardır. Bu yaşananlar, siyasetin Karaca hakkında verilen tutuklama kararındaki etkisini göz önüne sermektedir." dedi.

Sulh ceza hakimliğinin, STV'de yayınlanan dizideki 'karar kurulu' sahnesini silahlı terör örgütü faaliyetine sokarak tutuklama kararı verdiğini hatırlatan Fikret Duran, "RTÜK, kapalı devre çalışan sulh ceza hakimliğince tutuklama gerekçesi yapılan dizideki 'karar kurulu' sahnesi için 'yaptırıma gerek olmadığı' yönünde karar vermiştir." ifadelerini kullandı.

Duran, dizide geçen 'sevilmeyen kadın' ibaresini üzerine alınan Sevilay Yükselir'in şikayeti üzerine açılan soruşturma kapsamında başsavcılığın 'kovuşturmaya yer olmadığı' kararı verdiğini hatırlattı.

Tahliye taleplerinin gerekçesiz reddedildiğini vurgulayan Avukat Duran, Anayasa ve AİHM'de 'her türlü mahkeme kararı gerekçeli olmak zorundadır' hükmünün bulunduğunu hatırlattı. 6 tahliye taleplerinin 6 farklı hakim tarafından sundukları gerekçeleri dikkate alınmadan aynı cümlelerle reddedildiğini belirtti.

Duran, sulh ceza hakimlerinin Karaca'yı tutuklayabilmek ve tutukluluğunun devam etmesi için suç olduğunu bile bile delil uydurduklarını ifade etti. Hakim İslam Çiçek'in 17 ve 25 Aralık yolsuzluk soruşturmalarında Reza Zarrab ve bakan çocukları için mahkeme kararıyla yapılan dinlemeler ile teknik takipleri tutuklamaya gerekçe yapmadığını, şüphelileri tahliye ettiğini hatırlatan Duran, Çiçek'in Karaca için hukuka aykırı montaj bir kaydı tutuklamaya gerekçe yapmasının çelişki olduğunu vurguladı.

Tarihsel kronolojideki çelişkinin dahi tek başına soruşturmanın temelsiz olduğunu gösterdiğini aktaran Avukat Fikret Duran, "Soruşturmada 2013'te yapıldığı iddia edilen bir konuşmayla 2009 yılında yayınlanan bir dizinin senaryosunun oluşturulduğundan bahsedilmektedir." dedi. Bu durumu ti'ye alan avukat Duran, "Karaca'nın elinde 2009 ile 2013 yılları arasında gidip gelmesini sağlayan bir zaman mekan makinesi bulunmamaktadır." ifadesini kullandı.

Avukat Fikret Duran, itirazları üzerine savcının hukuka aykırılığını kabul edip sormaktan vazgeçtiği sorunun tutuklamaya gerekçe yapıldığını da hatırlattı.

Karaca ile ilgili verilen kararlarda kaçma şüphesinden bahsedildiğini kaydeden Duran, müvekkilinin soruşturma başlamadan önce sosyal medyada çıkan iddialar üzerine adliyeye giderek hakkında soruşturma varsa ifade verebileceğini söylediğini kaydetti. Soruşturmanın başlaması üzerine de emniyete kendisinin gidip teslim olduğu ifade etti.

Duran, şikayeti yarın HSYK'ya ulaştırılmak üzere İstanbul Adalet Sarayı'ndan yapacaklarını kaydetti.

Basına susturmaya yönelik operasyon kapsamında Karaca, 14 Aralık 2014'te tutuklanmıştı. CİHAN
<< Önceki Haber Karaca'nın avukatı, sulh ceza hakimlerini HSYK'ya şikayet... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER