Karabük, 1 Mayısın yeni adresi olacak

Karabük, 1 Mayısın yeni adresi olacak -"1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü"nde kutlama alanı seçilen Karabük, 24 bin çelik işçisinin 134 gün süren grevi ve kapatma kararının ardından fabrikalarını satın alan emekçilerle adını tarihe ya


KARABÜK (A.A) - Ahmet Özler - Hak-İş tarafından "1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü"nde kutlama alanı seçilen Karabük, adını tarihe 24 bin çelik işçisinin 134 gün süren grevi ve kapatılma kararının ardından fabrikalarını satın alan emekçilerle yazdırdı.
     Karabükte dönemin Başbakanı İsmet İnönü tarafından 3 Nisan 1937de temeli atılan, 58 yıl boyunca kamu kuruluşu olarak faaliyet gösteren ve 1995 yılında özelleştirilen Karabük Demir ve Çelik Fabrikaları (KARDEMİR) ile ilk işçi hareketi başladı.
     19 Haziran 1950de kurulan sendikaya üye olan işçiler, en büyük grevi 24 bin emekçinin katılımıyla 1989da yaptı.
     137 gün süren grevde işçilere 1997de geçirdiği rahatsızlıktan dolayı hayatını kaybeden dönemin Hak-İş Genel Sekreteri Metin Türker öncülük etti.
     Karabükün tarihinde 2. büyük eylem ise KARDEMİRin zarar ettiği gerekçesiyle kapatılma kararı üzerine yaşandı.
     KARDEMİRde çalışan 6 bin işçi, fabrikanın kapatılmaması için "Ben bu fabrikayı kapattırırsam beni Haddehane Meydanına asın" diyen Türker öncülüğünde 1,5 yıl çeşitli eylem ve girişimlerde bulundu.
     Çelik işçisi, bu eylemler sonunda fabrikayı "1 lira" gibi sembolik rakamla devletten satın aldı ve çalışmaya devam etti.
    
     -Spor Toto Süper Liginde bir işçi takımı-
    
     KARDEMİRde çalışan işçilerden kesilen parayla ayakta duran Kardemir Karabükspor, Spor Toto Süper Ligde mücadele ediyor.
     1969 yılında işçilerin kurduğu ve antrenörlüğünü o tarihlerde işletme montajında görevli bir İngiliz işçinin yaptığı Kardemir Karabükspor Kulübü, futbol takımının yanı sıra basketbol, voleybol, hentbol, tekerlekli sandalye, güreş, atletizm, boks, atıcılık, tenis ve bisiklet gibi branşlarda faaliyet gösteriyor.
    
     -1 Mayısta adres Karabük-
    
     Hak-İş Genel Başkan Yardımcısı ve Çelik-İş Sendikası Genel Başkanı Ali Cengiz Gül, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Gününde işçinin hak arayışında çok büyük yeri olan Karabükte olacaklarını ve Karabükün bunu hak ettiğini söyledi.
     Binlerce işçinin Karabükte yine hak arayış mücadelesi vereceğini anlatan Gül, şunları kaydetti:
     "Karabük, işçilerin hak aramasında önemli bir yere sahiptir. Sendikacılık hayatım boyunca buna şahit oldum. Şimdi Karabükte örgütlü bir sendikanın başındayım. Hak-İş olarak bu yıl 1 Mayısı taşeronlaşmaya hayır teması ve Karabükteyiz, Taksimdeyiz, 81 ildeyiz, tüm Türkiyedeyiz sloganıyla kutlama kararı aldık.
     Karabük, tecrübesi ile bu özel günü olaysız atlatacak ve istediği hak arayışını alacaktır. Bu, 1 Mayısta ülke tarihinde yerini alacak."
    
     Yayıncı: Atakan Çelik
<< Önceki Haber Karabük, 1 Mayısın yeni adresi olacak Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER