Kar hediği unutulmaya yüz tuttu

Kar hediği unutulmaya yüz tuttu -Ağaç ve hayvan yünlerinden yapılan hedik sayesinde metrelerce karın üstünde batmadan rahatça yürünebiliyor


BURSA (A.A) - Geçmişi binlerce yıl öncesine dayanan ve karda rahat hareket etmeyi sağlayan hedik, günümüzde unutulmaya yüz tuttu.
     Bursa Orman Bölge Müdürlüğünde Makine İkmal Şube Müdürü olarak görev yapan ve hedik konusunda araştırmalar gerçekleştiren Ruşen Uyanıkoğlu, AA Muhabirine yaptığı açıklamada ağaç ve hayvan yünlerinden yapılan hedik sayesinde metrelerce karın üstünde batmadan, rahatça yürünebildiğini söyledi.
     Uyanıkoğlu, Bursanın dağ yöresi ilçeleri olarak bilinen yüksek rakımlı Harmancık, Orhaneli, Keles ve Büyükorhan ilçelerinde hediğin geçmiş tarihlerde kullanımını araştırdığını belirterek, Harmancıkın Gökçeler köyünde bir vatandaşımızın karla mücadelede hediği kullandığını öğrendik. Hediği olup kullanmayan vatandaşlarımızdan da bunları alıp Orman İşletme Müdürlüğünde sergiliyoruz dedi.
     Geçmişte bölge kültüründe hediğin önemli bir yer tuttuğunu söyleyen Uyanıkoğlu, Geçmişte köy yollarının kapalı olduğu durumlarda köyden ilçeye gitmek için hedikler kullanılırmış. Kışın zorlu şartlarından köylü vatandaşlarımız bu şekilde korunmaya çalışmış diye konuştu.
     Uyanıkoğlu, hediğin ahşaptan yapılan ızgara biçiminde tenis raketine benzediğini, ayak tabanının bağlandığı yerin domuz derisinden, bağcık kısımlarınında keçi kılından yapıldığını ve kullanımının zor olmadığını kaydetti.
    
     Muhabir: Ali Kahrıman / Mehmet Bayer
     Yayıncı: Zafer Akpınar
<< Önceki Haber Kar hediği unutulmaya yüz tuttu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER