Kalpte ritm bozukluğu rahatsızlığı

Kalpte ritm bozukluğu rahatsızlığı -DPÜ Tıp Fakültesi Kardiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Amasyalı: "Kalbin içinden gelen kısa devreler sonucu oluşan çarpıntı ve ritm bozuklukları hayati öneme sahip olabilir" (Fotoğ


KÜTAHYA (A.A) - Dumlupınar Üniversitesi (DPÜ) Tıp Fakültesi Kardiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Basri Amasyalı, kalbin içinden gelen kısa devreler sonucu oluşan çarpıntı ve ritm bozukluklarının, hayati öneme sahip olduğunu bildirdi.
     Amasyalı, yaptığı yazılı açıklamada, tüm dünyada ve Türkiyede kalbe bağlı ölümlerin yarısından fazlasının, ritm bozuklukları ile geliştiğini belirtti.
     Kalbin, normalde mükemmel bir elektrik sistemi sayesinde vücudun gereksinimlerine göre günde ortalama 100 bin kez ritmik şekilde çalıştığı bilgisini veren Amasyalı, şunları kaydetti:
     "Bazı sebeplerden dolayı kalbin bu ritmik çalışması bozulmaktadır. Kalbin içinden gelen kısa devreler sonucu oluşan çarpıntı ve ritm bozuklukları hayati öneme sahip olabilir. Kalbimizin ana görevi, içerisinde bulunan kanı pompalamaktır. Bu işlevin düzenli bir şekilde yerine getirilebilmesi için hiç şüphesiz ki düzenli bir komutun alınması gerekmektedir. Bu komutun çıkış yeri sağ kulakçıktadır ve adına sinüs düğümü denilmektedir. Sinüs düğümü, vücudun anlık nabız ihtiyacını karşılamak amacıyla karmaşık bir sinir ağı ile çalışmaktadır. Vücudumuzun ihtiyacına göre nabız sayımız sürekli değişkenlik göstermekte olup normalde istirahat halinde olan bir kimsede dakikada 60-100 atış arasıdır. Ritm bozukluğuna yol açan en sık sebep kalpte oluşan kısa devrelerdir. Çoğu çarpıntı atakları aniden başlamakta ve bir süre devam ettikten sonra kendiliğinden sonlanmaktadır. Hasta hekimin karşısına geldiğinde de çoğu zaman çarpıntı atakları sonlandığından hiçbir şey bulunamamaktadır. Bu sebepten dolayı da çarpıntı ya da ritm bozukluğu olan hastalar bazı durumlarda panik atak hastalığı şeklinde değerlendirilmekte ve hastalara gereksiz tedaviler verilmektedir. Daha da önemlisi, panik atak tedavisi amacıyla verilen ilaçların bir kısmı da ilave ritm bozukluğuna yol açabilmekte ve hastalar eskisinden daha kötü noktaya gelebilmektedir."
    
     Muhabir: Hadi Şengül
     Yayıncı: Sedat Gök
<< Önceki Haber Kalpte ritm bozukluğu rahatsızlığı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER