Kalkınma Bakanı Yılmaz:

Kalkınma Bakanı Yılmaz: -Daha fazla teknoloji, daha fazla bilgi, daha fazla yenilik... Bunu yapabilen ülkeler 21. yüzyılda arzu ettikleri noktalara gelebilecekler, yapamayan ülkeler ise maalesef bu yarışta geri kalacaklar


SAMSUN (A.A) - Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Daha fazla teknoloji, daha fazla bilgi, daha fazla yenilik... Bunu yapabilen ülkeler 21. yüzyılda arzu ettikleri noktalara gelebilecekler, yapamayan ülkeler ise maalesef bu yarışta geri kalacaklar dedi.
     Bakan Yılmaz, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Atatürk Kültür ve Kongre Merkezindeki Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA) AGORADA 2012+ toplantısı açılış töreninde yaptığı konuşmada, Türkiyenin son 10 yılda iyi bir noktaya geldiğini söyledi.
     Türkiyenin 2002 yılında 230 milyar dolarlık bir ekonomiye sahip olduğunu, geçen yıl itibarıyla 774 milyar dolarlık bir seviyeye ulaştığını açıklayan Yılmaz, ihracatın 30 milyar dolarlardan 130 milyar doları aşan seviyelere geldiğini bildirdi.
     Daha gidilecek çok yol olduğunu vurgulayan Yılmaz, şöyle devam etti:
     Artık bütün toplum 2023 yılı hedeflerini paylaşıyor. 25 bin dolarlık kişi başına gelir, 2 trilyon doların üzerinde bir yurt içi hasıla, 500 milyar ihracat gibi çeşitli hedeflerimiz var. Bu çerçevede, orta gelir tuzağı denilen bir hadise var, ona düşmememiz gerekir. Yani 10 bin dolara kadar geldik, burada aynı politikalarla aynı kurumsal yapıyla, benzer bir takım uygulamalarla devam edersek 25 bin dolara ulaşabiliriz diye düşünmemeliyiz. Mutlaka reformlara devam etmemiz gerekiyor. Değişime, dönüşüme devam etmemiz gerekiyor. Bunu yapmazsak, bizi 10 bin dolara getiren politikalar 25 bin dolara da otomatik olarak götürür dersek orta gelir tuzağı denen hadiseye düşmüş oluruz. Uzun bir süre bu seviyelerde kalmaya mahkum hale geliriz. Buna düşmememiz için tartışmamız gereken en önemli unsurlardan biri yenilik stratejisi denilen hadise.
    
     -En fazla öne çıkacak unsur bilgi olacak-
    
     Eskiden çok önemli olan bir takım unsurun giderek önemini kaybettiğini açıklayan Bakan Yılmaz, sermaye, coğrafi şartlar, doğal kaynaklar gibi unsurların giderek nispi olarak önemini kaybettiğini belirtti.
     Gelecek dönemlerde en fazla öne çıkacak unsurun bilgi olacağına değinen Bakan Yılmaz, Daha fazla teknoloji, daha fazla bilgi, daha fazla yenilik... Bunu yapabilen ülkeler 21. yüzyılda arzu ettikleri noktalara gelebilecekler, yapamayan ülkeler ise maalesef bu yarışta geri kalacaklar diye konuştu.
     Türkiyede bilgiye ve insana dayalı bir kalkınma modelinin gereklerinin oluşturulması gerektiğini vurgulayan Yılmaz, şunları kaydetti:
     Bu kapsamda bu çalıştayı çok önemsediğimi belirtmek isterim. Yenilik dediğimiz de aslında bunun bir parçası. ABDde ve Avrupa Birliğinde 1998-2008 döneminde meydana gelen ekonomik büyümenin yaklaşık yarısı yenilikten kaynaklanıyor. Sermayeden, doğal kaynaklardan, diğer faktörlerden değil. Sağladıkları büyümenin yarısı yenilikten. Yeni usullerden kaynaklanıyor. Yeniliğin bu denli önemli ve ekonomiyi ilgilendiren bir konu olması, yeniliği ortaya çıkaran faktörleri ve bu faktörler arasındaki ilişkileri dikkatli bir şekilde incelemeyi ve bu doğrultuda politikalar geliştirmeyi de ima ediyor. Avrupa Birliğinin bu konuya çok önem verdiğini biliyoruz.
     Bakan Cevdet Yılmaz daha sonra İnovasyonun Mekansal Ruhu: Bölgesel Boyut panelini dinledi.
    
     Muhabir: Fatma Kalay / Mehmet Kumcağız
     Yayıncı: Orhan Topal
<< Önceki Haber Kalkınma Bakanı Yılmaz: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER